Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Petró János

Kis SZINes – Traktor, traktor

 

A Russkaja nyugodtan tekinthető a SZIN házi zenekarának. Az elmúlt évtizedekben legalább annyiszor szerepeltek a fesztivál különböző helyszínein, mint a legnépszerűbb hazai bandák. Kis túlzással: bejátszották már az újszegedi partfürdő összes zegzugát.

És az sem kétséges, hogy szeretnek itt játszani. Ezt többször is elmondta az énekes frontember, Grigorij Makazaira. A vicc az, hogy Szeged fesztiválnépe, mindezt tökéletesen megértette, mára perfekt beszéljük az osztrák-orosz multikulturális csapat által használt német-angol-orosz blabla nyelvet. Ez az a nyelv, melynek határai tág keretek között mozognak az általános alkoholszint függvényében. Nos, ezen az estén, ha csak az említett alkoholszintet nézzük, a határ a csillagos ég volt. 

A Russkaja közönsége, egy nagy békés massza, betölti a színpad előtti teret, betáncolja, beugrálja, olykor talpon, olykor négykézláb. Az első sor gyakran helyet cserél az utolsóval. Lassan fortyog, mint a szilvalekvár nagyanyám fazekában, majd a traktor, traktor dallamára, forog, mint centrifuga a mosógépben.

Búgócsiga az egész világ.

 

 

 

pj.jpg
Petró János költő, újságíró, szerkesztő. 1958-ban született, Szegeden él.
 

A szerző írásai korábban a SzegediLapon: Kis SZINes 2.Kis SZINes 1.János vitéz mindig győzThealter zónaA szerencse kedvez kirándulásunknakA szépség labirintusEzek nem az én lovaimMit adtak nekünk a rómaiakAz utcában megrekedt a szörnyű hőség...A bolondok hajója;Egy laptoptáskányi könyvAz első 25 év...Még egyszer a szurkolásrólÉn kérek elnézéstAz én váramValami fekete érthetetlen szörnyűségPartizándalokVB-arany 700 pengő kölcsönbőlMint egy tündérHajrá Szeged!Egy apa-lány kapcsolatA szegedi TurulNemnézőszámVidd haza a kapufátAmikor még nem volt szurkolói kártyaElőolimpia a szomszédanKell egy csapatA Szent Mihály StadionA legfurcsább nevű magyar olimpikon;  Thealter cédulák 10.Thealter cédulák 9.Thealter cédulák 8.Thealter cédulák 7.Thealter cédulák 6.Thealter cédulák 5.Thealter cédulák 4.Thealter cédulák 3.; Thealter cédulák 2.; Thealter cédulák 1.Az álom tenyerénKét vers a költészet napjáraKarácsonyi énekÜres papírlapokSzegedi Jazz NapokIsten parancsára tettem„Elszaladni késő, itt maradni kár”A börtön ablakába...Tudok énekelni, de nincs hangomSzukafattyakDicső híre-neve fennmaradt örökreHa fojtogatszA bomlás hideg kabátja lazulFájdalmas és bús emlékezés (színházcédulák, Thealter 23)VersekRémmese és elfeledett énekSzt. István térEgy nyár végeHárom versAkik lebegnek, azok jól vannakMágikus realizmusHaza a bivaly hátán