Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Petró János

Én kérek elnézést

 

Comenius szerint úgy kell játszani, hogy a játék ne kevésbé szolgálja a lélek felüdülését, mint a test egészségét. Sajnos arra vonatkozóan nincsenek adataink, hogy az ókori Olimpiákon milyen beléptetési rendszer működött.

Újpest polgármestere és közéleti személyiségek a sajtó nyilvánosságát is felhasználva nyílt levélben próbálják felhívni az MLSZ figyelmét, hogy miközben egy teljes magyar fordulóban fele annyian sincsenek, mint Európa bajnokságainak egyetlen mérkőzésén, a szurkolói kártyarendszer és a rendező csapatok közös idiotizmusa határtalanul szárnyal. A derbire kilátogató újpesti fanok kénytelenek legalább annyi időt áldozni az eseményre, mintha Diósgyőrbe látogatna kedvenc csapatuk. És jóllehet ez lesz az első alkalom, hogy teltház lesz a Groupama Arénában hazai bajnokin, a ferencvárosi ultrák tiltakozásához csatlakoztak az újpestiek is. Nem emlékszem hasonló esetre, amióta meccsekre járok.

kkk.jpgNaiv ember vagyok. Azt hittem, ha kiváltom az MLSZ kártyát, pártatlan maradhatok a vitában. Mert ugye hatéves korom óta voltam a Ferencvárosnak fizető pártoló tagja, magam sem emlékszem már, hányszor és hová kísértem el a csapatot. De azért arra már hagy ne kényszerüljek rá, hogyha véletlenül idegenbeli mérkőzésre megyek, a kapu mögül, állóhelyről nézem a mérkőzést. 57 éves vagyok, nézze onnan Csányi Sándor, ha van kedve és mersze. Az MLSZ igazolvány ugye minden pályára érvényes. Írtam hát kedvenc csapatomnak, mit tudnak ajánlani nekem, mert az online jegyrendszerekben a Ferencváros hazai meccseire csak a vendég csapat szurkolói kártyájával válthatok jegyet. Válaszuk szó szerint:

„Bajnoki mérkőzésekre semleges (MLSZ) kártyával, vagy más klub kártyájával kizárólag a VIP szektorok valamelyikébe vásárolhatnak jegyet. (a VIP Bronz elkülönített része a semleges szektor, ide 12.500.-  forint a jegy az UTE ellen) VIP jegyeket (így semleges jegyet is), csak személyesen a jegypénztárban tud vásárolni.”

Megnéztem, a VIP Bronz az alapvonal és a tizenhatos közötti terület. Gyanítom, hemzsegnek a semleges szurkolók, hogy a Groupama Arénában élvezhessék a Fradi játékát. Fel nem foghatom, mit gondolnak egy átlag szurkolóról, de ha netán valaki mégis megvásárol egy ilyen belépőt, feltétlenül ültessenek mellé egy dilidokit, vagy egy terrorelhárítót. Abban sem vagyok biztos, hogy ez a diszkrimináció átmenne egy jogszerűségi vizsgálaton.

A napokban Krakkóba utazok s lehetőségem lesz megtekinteni a Cracovia - Pogon Szczecin meccset. Felkerestem a klub honlapját, hogyan juthatnék be. A válasz egyszerű, odamegyek a pénztárhoz, mint külföldi állampolgár bemutatok valamilyen fényképes igazolványt, s abba a szektorba megyek, ahová akarok, 12 és 30 Zloty közötti áron. Segítek ez 1000 és 2300 Forint között van. Na ettől azért a lelkem is felüdült egy kicsit.

 
 
pj.jpg
Petró János költő, újságíró, szerkesztő. 1958-ban született, Szegeden él.
 

A szerző írásai korábban a SzegediLapon: Az én váramValami fekete érthetetlen szörnyűségPartizándalokVB-arany 700 pengő kölcsönbőlMint egy tündérHajrá Szeged!Egy apa-lány kapcsolatA szegedi TurulNemnézőszámVidd haza a kapufátAmikor még nem volt szurkolói kártyaElőolimpia a szomszédanKell egy csapatA Szent Mihály StadionA legfurcsább nevű magyar olimpikon;  Thealter cédulák 10.Thealter cédulák 9.Thealter cédulák 8.Thealter cédulák 7.Thealter cédulák 6.Thealter cédulák 5.Thealter cédulák 4.Thealter cédulák 3.; Thealter cédulák 2.; Thealter cédulák 1.Az álom tenyerénKét vers a költészet napjáraKarácsonyi énekÜres papírlapokSzegedi Jazz NapokIsten parancsára tettem„Elszaladni késő, itt maradni kár”A börtön ablakába...Tudok énekelni, de nincs hangomSzukafattyakDicső híre-neve fennmaradt örökreHa fojtogatszA bomlás hideg kabátja lazulFájdalmas és bús emlékezés (színházcédulák, Thealter 23)VersekRémmese és elfeledett énekSzt. István térEgy nyár végeHárom versAkik lebegnek, azok jól vannakMágikus realizmusHaza a bivaly hátán