Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 Petró János
„Akik lebegnek, azok jól vannak...”
Koncertnovella 2012/336.

100_6573--2-.jpg

Nyár végén ezzel fejeztem be a Gypo Circusról az írásomat:  ha mindezt egy odesszai kocsmában hallanám, akkor sem lepődnék meg. S habár Odesszában sohasem jártam még, sőt abban az irányban Ungvár volt a legtávolabbi célállomásom, azt azért sejtem, hogy abban a bizonyos kocsmában hajnalban többen lézengenek, mint szombat este az Algyői Faluházban. Mert ha lehunyom a szemem, a langyos délkeleti szél besodorja az ajtón a tenger sós illatát. Jevgenyij, a pultos gyorsan széttölt felesekbe néhány liter vodkát, a helyi Troppauer Hümér befejezi utolsó versét, s mire „Laci Bácsi” a mikrofonba ordítja, Jó estét tisztelt publikum!, már senki sem ül. Kelet és a Balkán boldog vándorai a Gypo Circus fitness-tanfolyamán égetik a kalóriát. Hát, tisztelt polgármester úr, ne üljön itt oly szótlanul…

100_6556.jpg

Ám a valóság más volt. A 12 kilométer úgy tűnik nagy távolság, Szeged és Algyő között nincs kulturális országút, igen lassan csordogáltak a népek. Az eredmény, a Sheket zenekar, néhány szegedi ismerős és pár helyi partizán bulizott a Gypo koncertjén, aztán a felszabaduló zenészek lemásztak a színpadról, a munkába állók pedig fel, gyors helycsere, és a Gypo Circus zenekar, néhány szegedi ismerős és pár helyi partizán bulizott a Sheket koncertjén. Az alkohol persze rásegít, de egy ekkora hodályban húsz-harminc néző előtt azért nem az igazi.

100_6566--2-.jpg

Röviden azért az estéről is. A Gypo hozta a maga lehengerlő lendületét, egy kicsit tompa hangosítással. A Sheket buliján valamiért csak a koncert utolsó néhány számára sikerült belőni a világítást. Addig csak titokzatos, félhomályba rejtőző arcok zenéltek nekünk. De baromi jól szólt. Másfél éve már, hogy utoljára hallottam őket, szépen építkeznek, nagyon profin összerakták a zenét. Tehetség van itt, nem is kevés.
Külön köszönet Dudunak, a fesztiválautónak, akit sikerült felráznom hosszú álmából, és elvitt ötünket erre a „hosszú” útra, fűtés, üzemanyag és átlátszó szélvédő teljes hiányában. Most itt alszik a ház oldalában, szép álmokat Dudu!
 
 100_6568--2-.jpg
 
Világzenei est - Algyői Faluház, 2012. december 1.
Félnótások; Gypo Circus; Sheket
 
pjanos.jpg
Petró János költő, újságíró, szerkesztő. 1958-ban született, Szegeden él.
A szerző írása a SzegediLapon: Mágikus realizmusHaza a bivaly hátán