Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Petró János

Kis SZINes – Micsoda útjaim voltak nekem

 

Sétálunk Marisommal a SZIN főutcáján és rá kell jönnöm, nem vagyunk már célközönség. Nem hívnak be minket zöldségekből készült szendvicsre, nem kínálnak hihetetlen olcsó hitelt bankkártyával és legnagyobb örömömre vámos se leszek már. Az egy dolog, hogy a promóciót a gyerekeimnél is fiatalabb lányok és fiúk kínálják, de mikor váltunk láthatatlanná?

wp_20170823_16_53_43_pro.jpg

Átnézek a Tisza túlpartjára, a rakparton nyugodtan gördülnek az autók a szerda délutáni langyos forgalomban. 35 éve lassan, hogy odaát tanúja lehettem az egykori Szegedi Ifjúsági Napok „színes” világának. Két fesztivál volt, afféle ellenpontok. 292320_3797790258184_715106476_n.jpgSzombat délelőtt 8000 néző előtt a rakparton a szegedi gyárak és intézmények installációi vonultak fel, többnyire Csepel és IFA teherautók platóján. Ezek nagyjából kijelölték azt az irányt, ahogyan egy szocialista munkás-paraszt-értelmiségi fiatalnak élnie kell. Minden egyes felvonulót megtapsolt a rakparton üldögélő fehéringes, nyakkendős derékhad. Majd estére átadták helyüket az ország minden részéből érkező „csürhének”, hogy azok rock koncerteknek álcázott társasági rituálé keretében bontogassák a józanész határait. Ezek a koncertek látványos ellenpontjai voltak a délutáni felvonulásnak. Első SZINes látogatásomkor nem is értettem, mi célja lehetett ezzel a város vezetésének. Merthogy a rakpart fölött leskelődő öntudatos szocialista állampolgárok agya megzavarodott a látványtól, bőven jelezték ezt a Délmagyarország szerkesztőségét bombázó olvasói levelekkel.

„Ezek nem is emberek, állatok. A szökőkútjainkban fürdenek, és ezt látják a gyermekeik.”

„Miről énekel, mit akar ezzel mondani? Állva pisilek, ülve kakálok. Kinek szól ez és miről?”

D. Nagy Lajos egyébként énekelt még szabadságról is − (Szabad vagyok − mondta a majom a rácsnak. Én nem – mondta a rács −, engem majmok köré zártak.) − de ezzel akkor valahogyan nem foglalkozott senki. Ám miközben ezen rágódok és a Depresszió forradalomról vizionál, amely még annyira se rázza fel a partizánokat, hogy legalább a port felrúgnák a nagyszínpad előtt, nekem ront egy hasonszőrű vénember és rángat, miszerint milyen jó, hogy ilyen „fiatalok” is kijönnek a fesztiválra.

Ne rángass, − mondom neki −, mert fáj a sarkam! A vállamat ne, ne ütögesd, mert érzékeny!

De tényleg, mikor lettem láthatatlan?

 

 

pj.jpg
Petró János költő, újságíró, szerkesztő. 1958-ban született, Szegeden él.
 

A szerző írásai korábban a SzegediLapon: János vitéz mindig győzThealter zónaA szerencse kedvez kirándulásunknakA szépség labirintusEzek nem az én lovaimMit adtak nekünk a rómaiakAz utcában megrekedt a szörnyű hőség...A bolondok hajója;Egy laptoptáskányi könyvAz első 25 év...Még egyszer a szurkolásrólÉn kérek elnézéstAz én váramValami fekete érthetetlen szörnyűségPartizándalokVB-arany 700 pengő kölcsönbőlMint egy tündérHajrá Szeged!Egy apa-lány kapcsolatA szegedi TurulNemnézőszámVidd haza a kapufátAmikor még nem volt szurkolói kártyaElőolimpia a szomszédanKell egy csapatA Szent Mihály StadionA legfurcsább nevű magyar olimpikon;  Thealter cédulák 10.Thealter cédulák 9.Thealter cédulák 8.Thealter cédulák 7.Thealter cédulák 6.Thealter cédulák 5.Thealter cédulák 4.Thealter cédulák 3.; Thealter cédulák 2.; Thealter cédulák 1.Az álom tenyerénKét vers a költészet napjáraKarácsonyi énekÜres papírlapokSzegedi Jazz NapokIsten parancsára tettem„Elszaladni késő, itt maradni kár”A börtön ablakába...Tudok énekelni, de nincs hangomSzukafattyakDicső híre-neve fennmaradt örökreHa fojtogatszA bomlás hideg kabátja lazulFájdalmas és bús emlékezés (színházcédulák, Thealter 23)VersekRémmese és elfeledett énekSzt. István térEgy nyár végeHárom versAkik lebegnek, azok jól vannakMágikus realizmusHaza a bivaly hátán