Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Petró János
Thealter cédulák 8.
Mielőtt felfalnak a farkasok
 
„Ma még füvön sétálok.
Holnap már belőlem nő.”
Dangzangín Nyamszüren
 
 
Az élet nem pont ilyen. Az élet pont ilyen.
Nagyon jól viselem a szándékosan lassú, hosszú előadásokat, sőt családom szerint betegesen szeretem. Mit tehetek? Saját dolgaimat is próbálom így irányítani. Nem rohanok, nem sietek sehová. Az időt, mint egyetemes mozgatórugót nem ismerem el.
 
p2050003-1600.jpg
 
Az Irtás játszódhatna akárhol, akármikor, az csak is a drámaíró, Edmundson döntése, hogy aktualizálja egy korra, egy országra. Anglia, Cromvell, Írország. Cél a földek s az azzal járó javak, lehetőségek újraosztása, eszköz bármi. A hatalom távol van, a helytartó helyben. A lassú, lassú, nagyon lassú felvezetés alatt a néző rájön, hogy Cromvell csak egy név, 1652 csak egy évszám, Írország csak egy hely. Még kapaszkodónak sem elég. Nézzél délre, nézzél keletre s láthatod, a világ mit sem változott. A földek (piacok) és a rabszolgák (európai állampolgárok) elosztásáért a harc még mindig folyik. Az urak pedig mazsoláznak, te kellesz, te nem kellesz, te kellesz, te nem...
 
p2050038-1600.jpg
 
Horváth Csaba színháza tiszta és egyenes. Ahogyan múlik az idő és a zsákokból a földet a színpadra terítik, ahogyan a házból, a faluból puszta lesz, irtás, úgy bújik ki minden szereplőből szép lassan az állat. Mindent felülír, szerelmet, barátságot, családot. Csak a föld marad, ami közben észrevétlenül kipergett kezeik közül.
 
p2050053-1600.jpg
 
Ez a világ nem enged el. Nem bújhatsz el az erdőben, nem bújhatsz földhalom alá. Nem gondolkozhatsz másképp. Akármit csinálsz, az előadás egyszer véget ér. Színt kell vallanod!
2014-et írunk! Virágzó kert helyett még mindig csak az IRTÁS!!!
 
 
Forte Társulat – Szkéné Színház
Helen Edmundson: Irtás
 
 

Fotók: Révész Róbert, MASZK Egyesület

 
 
pj.jpg
Petró János költő, újságíró, szerkesztő. 1958-ban született, Szegeden él.
 
A szerző írásai korábban a SzegediLapon: Thealter cédulák 7.Thealter cédulák 6.Thealter cédulák 5.Thealter cédulák 4.Thealter cédulák 3.; Thealter cédulák 2.; Thealter cédulák 1.Az álom tenyerénKét vers a költészet napjáraKarácsonyi énekÜres papírlapokSzegedi Jazz NapokIsten parancsára tettem„Elszaladni késő, itt maradni kár”, A börtön ablakába...Tudok énekelni, de nincs hangomSzukafattyakDicső híre-neve fennmaradt örökreHa fojtogatszA bomlás hideg kabátja lazulFájdalmas és bús emlékezés (színházcédulák, Thelater 23)VersekRémmese és elfeledett énekSzt. István térEgy nyár végeHárom versAkik lebegnek, azok jól vannakMágikus realizmusHaza a bivaly hátán