Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Petró János
VB-arany 700 aranypengő kölcsönből
 

mm.jpg

Egy huszonöt éves magyar hölgy 1926 december 11-én London valamelyik football pályáján kedvenc sportjának hódol. A lelátón gyönyörködik a világ legnépszerűbb játékában. Együtt lélegzik a tömeggel, felugrik, kiabál és a góloknál ismeretlenekkel ölelkezik. Mindeközben a londoni Memorial Hallban felírják a nevét egy táblára.  Az első asztalitenisz világbajnokság női egyéni döntőjének részvevői: Doris Gubbins Wales és Mednyánszky Mária Magyarország. A második félidő közepén érzi, mennie kell. Igaz szabályok még nincsenek arra vonatkozóan, mi a teendő ha egy sportoló nincs a teremben, amikor felkerül a neve a táblára, de a játékjogot megvonják a magyar versenyzőtől. Ám amikor mégis megérkezik, pontosan a szabályok hiányára hivatkozva a rendezők engedélyt adnak a mérkőzés lejátszására. Szerencsére, mert a fiatal magyar hölgy a vegyes páros aranyérme mellé az egyéni világbajnoki címet is megszerzi.
 
30442_mednyanszky_maria.jpg
Mednyánszky Mária
 
De lépjünk vissza az időben, ne sokat, csak néhány esztendőt. A korán árvaságra jutott kislány érdeklődik a sportok iránt, kedvence a labdarúgás és ha annak idején már lett volna e sportágnak női változata, bizonyára azt választotta volna. Ennek hiányában az úszást, az evezést és a tornát kedveli. Az asztalitenisszel szinte véletlenül ismerkedik meg. A Magyar-Olasz Bank ellenőrzési osztályán dolgozik, ezért értelemszerűen szórakozni a Tisztviselők Szövetségébe jár. Itt játszik alkalmanként a lépcsőházban felállított asztalon. Kollégája és későbbi férje, az MTK allétája Klucsik Jenő egy ilyen alkalommal látja meg a fiatal lányban rejlő tehetséget. Annak ellenére, hogy a lány elképesztően furcsán tarja az ütőt, lelkesedése és tehetsége szemet szúr a kék-fehéreknél. S habár akkor még csak férfi asztaliteniszezői voltak a klubnak, befogadják. 1926 tavaszát írjuk, alig több mint egy félévvel a londoni VB előtt, amikor megnyeri első hazai versenyét, melyet elsősorban annak köszönhet, hogy áttér a gumiütőre. Mint versenyző, őstehetsége folytán már készen van. A decemberi világbajnokságra a szövetség csak férfi versenyzőket nevez, ezért Klucsik Jenő javaslatára az MTK a profi labdarúgó szövetségtől kölcsönkért 700 aranypengőből saját költségén elindítja. És ezzel egy egészen páratlan pályafutás kezdődik, melyet magyar asztaliteniszező azóta sem tudott felülmúlni. Mednyánszky Mária pályafutása során 110 első helyezést ért el, 1926 és 1935 között összesen 18 világbajnoki aranyérmet szerzett egyéni és páros számokban.
 
31304_mednyanszky_maria_es_szabados_miklos.jpg
Mednyánszky Mária és Szabados Miklós
 
Néhány szóban a sporthistória nagyszerűségéről. A '70-es években több interjút is készítettek az idős sportolóval, s több helyen elhangzott, hogy az ominózus londoni football-rangadó az Arsenal-Manchester United mérkőzés volt. Amikor a meccs jegyzőkönyvét próbáltam az interneten felkutatni, meglepődtem, hogy még a nagy múltú angol csapatoknál se töltötték fel a korabeli adatokat. Nagy Béla ezek szerint  csak a Ferencvárosnak adatott meg. Az Arsenalnál szinte semmit sem találtam, de szerencsére a Mancherter United akkori eredményeit felleltem, illetve az Angol bajnokság és a FA Kupa eredményeit is megtaláltam. Ezek szerint viszont december 28-án játszották az Arsenal-Manchester United mérkőzést, a VB pedig december 6-11 között volt. December 11-én Londonban FA Kupa fordulót rendeztek. A történet viszont, miszerint egy magyar lány az első VB döntője idején football-meccsen volt, több helyen is megtalálható. Nem kételkedek benne, hogy a magyar sportoló hölgy nem bírt ellenállni egy angol derbi hangulatának. Bizony én se tudnék. Az idő mindent megszépít, s még az is lehet, hogy valójában látott hosszú sportpályafutása alatt egy Arsenal-Manchester rangadót. Ha valaki megérdemelte, az Mednyánszky Mária volt.
 
Forrás:

 

Hámori Tibor: Világbajnokok. Budapest, Sport Lap- és Könyvkiadó, 1974
 
 
pj.jpg
Petró János költő, újságíró, szerkesztő. 1958-ban született, Szegeden él.

A szerző írásai korábban a SzegediLapon: Mint egy tündérHajrá Szeged!Egy apa-lány kapcsolatA szegedi TurulNemnézőszámVidd haza a kapufátAmikor még nem volt szurkolói kártyaElőolimpia a szomszédanKell egy csapatA Szent Mihály StadionA legfurcsább nevű magyar olimpikon;  Thealter cédulák 10.Thealter cédulák 9.Thealter cédulák 8.Thealter cédulák 7.Thealter cédulák 6.Thealter cédulák 5.Thealter cédulák 4.Thealter cédulák 3.; Thealter cédulák 2.; Thealter cédulák 1.Az álom tenyerénKét vers a költészet napjáraKarácsonyi énekÜres papírlapokSzegedi Jazz NapokIsten parancsára tettem„Elszaladni késő, itt maradni kár”, A börtön ablakába...Tudok énekelni, de nincs hangomSzukafattyakDicső híre-neve fennmaradt örökreHa fojtogatszA bomlás hideg kabátja lazulFájdalmas és bús emlékezés (színházcédulák, Thealter 23)VersekRémmese és elfeledett énekSzt. István térEgy nyár végeHárom versAkik lebegnek, azok jól vannakMágikus realizmusHaza a bivaly hátán