Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Petró János

A szépség labirintus[1]

 

A Metanoia Színház a Thealter Fesztivállal egyszerre ünnepelte, ünnepli huszonötödik születésnapját. Gazdag év volt 1990 a város kulturális életében.

15.jpgCsaládias körülmények között, éppen egy kezelhető beszélgetéshez elegendő ismerős ült le Perovics Zoltán „kerekasztalához” a Grand Café mozitermében. Pero személyesen fogadott mindenkit, invitált a kávézóban kiállított fotók megtekintésére. Látod János, ezek nagyon korai képek, de ezek itt, ezekre emlékszel, ugye? És valóban egy-egy előadás hamarabb ugrott be a képekről, mint a címek alapján. Hát huszonöt év ilyen nagy idő? Az igazságot feleségem mondta ki, hiszen akkor a harmincas éveinket éltük, apró gyerekek után szaladgáltunk a Zsina udvarán. Mostanában a nyugdíjkorhatáromat számolgatom. Mindezt úgy, hogy azóta is, megállás nélkül nagyipari mennyiségben fogyasztom a kultúrát. Agyam távoli rekeszeiben ott vannak bepolcolva az egykori Metanoia előadások emlékei is.

A beszélgetés szövegben rögzített kivonata helyett inkább személyes emlékekkel hozakodnék elő. Ez a város elképesztően kicsi. A Kis Zsinagóga környékén lakni annyit jelent, rajta tartod az ujjad az alternatív színházi élet ütőerén. Csak jól kell érezni az áramlás ütemét és irányát. Kilépsz az utcára, szembejön Pero, itt lakik két sarokra. Nézd, az meg a Harsányi, mit kavar megint a Baloggal! Nagyjából ennyi, látom, mikor ki dolgozik éppen valamin. Talán ez is elég lenne ahhoz, hogy kicsit nagyobb figyelmet fordítsak a dolgokra, de aztán egyik lányod gondol egyet és beáll Perohoz egy darab erejéig. Ez a KISPENDRAJV, AVAGY A SZEGEDI PANYIGA (+ EGY FÓKAVADÁSZ-IMITÁTOR) címet kapta és sok mindent megváltoztatott.

09--1-.jpg

18.jpg

 

kispendrajv03.jpgMás beülni egy előadásra és más látni a családodon belül, hogy egy szent őrült hogyan veszi rá a gyermekedet a rendszeres próbára, s annak hogyan lesz az élete a folyamatos tanulás. Hogy aztán már ne lehessen szétválasztani a szerepet a valóságtól, a színész a szerepben él, a szerep maga a színész. Valamit tudnia kell ennek az embernek, ha erre az én lányomat rá tudta venni. Ezt a néha makacs és önfejű, a színházért végtelenségig rajongó másik szent őrültet. A Kispendrajvot talán négyszer láttam, a pesti előadás után véleményemmel kicsit meg is bántottam Perot. Aztán a szegedi előadások után Szabadkán, Urbán Andrásék ütött-kopott színháztermében valami történt. Olyan helyen és olyan pillanatban üresedett ki a lelkem, amikor a Kispendrajv hibátlanul összeállt. Csak ültem letaglózva az előadás után az üres nézőtéren, a „gyerekek” pakoltak és feltettem magamnak a kérdést: hogy a fenébe nem vetted észre eddig mindezt? Egy olyan sajátos, világos színházi nyelvet alakítottak ki a szemed láttára, ami végtelenül tiszta és érthető. Nem tolakodó, nem harsány, nem vitatkozik. Nem akar semmit, csak közölni. Látod, ez van a világban? Gondolkozz el!

26.jpg

A Jég-doktrínákat idén májusban néztem meg harmadszor. Előtte két nappal voltam Auschwitzban. A két esemény együttes hatását nem tudom leírni, nincsenek rá szavak. Ezzel az előadással a Metanoia eljutott a folyamat csúcsára. Kíváncsian várom, mit hoz a következő huszonöt esztendő.

Fotó: Tóth Balázs Zoltán

 

Thealter
25 éves a Metanoia Artopédia: Kiállítás és beszélgetés

[1] Simone Weil

 

 
pj.jpg
Petró János költő, újságíró, szerkesztő. 1958-ban született, Szegeden él.
 

A szerző írásai korábban a SzegediLapon: Ezek nem az én lovaimMit adtak nekünk a rómaiakAz utcában megrekedt a szörnyű hőség...A bolondok hajója;Egy laptoptáskányi könyvAz első 25 év...Még egyszer a szurkolásrólÉn kérek elnézéstAz én váramValami fekete érthetetlen szörnyűségPartizándalokVB-arany 700 pengő kölcsönbőlMint egy tündérHajrá Szeged!Egy apa-lány kapcsolatA szegedi TurulNemnézőszámVidd haza a kapufátAmikor még nem volt szurkolói kártyaElőolimpia a szomszédanKell egy csapatA Szent Mihály StadionA legfurcsább nevű magyar olimpikon;  Thealter cédulák 10.Thealter cédulák 9.Thealter cédulák 8.Thealter cédulák 7.Thealter cédulák 6.Thealter cédulák 5.Thealter cédulák 4.Thealter cédulák 3.; Thealter cédulák 2.; Thealter cédulák 1.Az álom tenyerénKét vers a költészet napjáraKarácsonyi énekÜres papírlapokSzegedi Jazz NapokIsten parancsára tettem„Elszaladni késő, itt maradni kár”A börtön ablakába...Tudok énekelni, de nincs hangomSzukafattyakDicső híre-neve fennmaradt örökreHa fojtogatszA bomlás hideg kabátja lazulFájdalmas és bús emlékezés (színházcédulák, Thealter 23)VersekRémmese és elfeledett énekSzt. István térEgy nyár végeHárom versAkik lebegnek, azok jól vannakMágikus realizmusHaza a bivaly hátán