Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szegedi Jazz Napok
IH Rendezvényközpont, 2013. november 8-9.
 

tempposter.jpg

Tíz éves az újjászületett Szegedi Jazz Napok, mely már az új időszámítás első éveiben bizonyította létjogosultságát a régióban. Drienyovszki András fesztiváligazgató sajtótájékoztatón ismertette a 2013-as programot. Mint elmondta ragaszkodnak a jól bevált péntek-szombati koncertnapokhoz, egyenlőre nem szeretnék három naposra bővíteni a rendezvényt. Ennek megfelelően az érdeklődök mindkét napon három fellépőt láthatnak.
A november 7-i nyitónapot, ahogyan ezt már megszokhattuk, szegedi kötődésű zenekar, a Varga János Project vezeti fel. Az 1973-as Angyalok blues-rock zenekar ma már csak legenda Szegeden, ám az East együttesre bizonyára jóval többen emlékeznek. A Varga János Project várhatóan olyan korai számokat is játszik majd, melyek később már nem szerepeltek az East műsorában.
A hazai formációt a kortárs zene és a New Yorki avantgarde egyik központi figurája Elliott Sharp gitáros, zeneszerző fellépése követi. Művészete alapvetően improvizatív és experimentális, kísérletező kedve a kortárs zenétől a jazzen át a bluesig, a rock zenétől a noise és no wave-n át a techno-ig terjed. Rendszeresen turnézik Nyugat-Európában, de errefelé nem gyakran jut el. A Szegedi Jazz Napok programjában nagysikerű Thelonious Monk átirataiból, valamint egyik legújabb, „Momentum Anomaly” című lemezéből játszik majd.
 
university-of-gnawa.jpg
University of Gnawa
 
A nap záró koncertje igazi csemegét ígér mind a jazz, mind a világzene kedvelőinek. Aziz Sahmaoui és a University Of Gnawa jelenleg a world-jazz egyik legnagyobb sztárja és legkeresettebb koncertzenekara. Az együttest a marokkói Aziz Sahmaoui hozta létre három éve Párizsban. Sikerük titka a maghreb kultúra berber/arab/beduin törzsi zenéinek, valamint az ősi afrikai kultikus zene, a gnawaszintézisében, más szóval: az észak- és fekete afrikai kulturális örökség egységében rejlik. A GNAWA ősi gyógyító terápia, mely a zene spirituális erejét használja. A péntek éjszakai koncert egyben a zenekar első magyarországi fellépése is.
November 8.-án szombaton két elképesztően erős magyar csapat vezeti fel az idei fesztivál sztárvendégét. Elsőként a Lakatos Róbert Trió játszik. Lakatos Róbert azaz „Szakcsi Robi” a Kossuth-díjas zongorista/zeneszerző Szakcsi Lakatos Béla kisebbik fia. Neve ma már Európa-szerte ismert a jazzrajongók körében, olyan híres muzsikusokkal koncertezett és készített felvételeket, mint Reggie Johnson, Keith Copeland, Tony Lakatos, Alvin Queen, Ann Malcolm.
Őket a Szegeden már régóta várt TRIO MIDNIGHT (Oláh Kálmán – zongoraEgri János – bőgőBalázs Elemér – dob)követi. Zenéjük a modern amerikai mainstream legerőteljesebb vonulatához tartozik. Rendkívüli energiákkal rendelkező együttes, melynek belső kohéziója a kvalitáson túl elsősorban közös zenei ízlésüknek és a muzsikusok között meglévő azonos hullámhossznak köszönhető. Magával ragadó játékuk sodró erejű és invenciózus hangszerszólókra épül, de standard-interpretációik is a klasszikus triózene új irányzatát jelentik. A koncerten vendégként közreműködik Dresch Mihály is.
 
christian-scott.jpg
Christian Scott
 
A 2013-as Szegedi Jazz Napokat a Christian Scott Sextet zárja. A kétszeres Edison Award győztes, Grammy-jelölt Christian Scott, vagy új nevén Christian aTunde Adjuah fiatal kora ellenére nagy népszerűségnek örvend az amerikai művészvilágban, melyet szenzációs trombitajátéka és zeneszerzői képességei mellett kivételes intelligenciájának és nem utolsó sorban, vonzó megjelenésének köszönhet. Nyíltan Miles Davis örökösének tartják, az amerikai jazzművészet új generációjának legtehetségesebb, legtöbbre hivatott alakja. Saját együttesével most először játszik Magyarországon.
Petró János
 
 
 
 
pj.jpg
Petró János költő, újságíró, szerkesztő. 1958-ban született, Szegeden él.