Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Petró János

Még egyszer a szurkolásról

 

Parlamenti hozzászólások, vérgőzös kommentek szurkolói oldalakon. Pedig mindennek arról kellene szólnia, hogy jégkorong válogatottunk ismét feljutott az elit ligába.

hockey.jpgAzt hiszem joggal hozzászólhatok, ott voltam az első meccstől az utolsóig, nem csak a magyar érdekeltségűeken, hanem a VB mind a 15 mérkőzésén. A hírek alapján még örömmel is fogadtam, hogy a szervezett szurkolói csoportok mintegy 350 tagja eljön a mindent eldöntő derbire, de rá kellett jönnöm, túlbecsültem őket. Azt hittem, ha 350 ember csatlakozik 4000-hez, olyanokhoz akiknek több mint a fele pénzt, időt nem kímélve már egy hete Krakkóban szurkol, talán képesek alkalmazkodni a jégkorongszurkolók íratlan elemi szabályaihoz. Mert ez a játék bármennyire gyors és agresszív, inkább szól a szeretetről, de egyáltalán nem a gyűlöletről.

Ha az első bedobott hanggránát után a szervezők veszik a fáradtságot és magyar nyelven figyelmeztetik a közönséget, milyen szankciók várhatnak ránk a következőnél, nyílván komolyan gondolják. Én személy szerint szégyelltem magam, hogy mindezt lengyelül nem kellett bemondani. Hogy valakit ezek után is csak az éltessen, hogy mikor gyújthat görögtüzet vagy füstbombát, igen elkeserítő. Tudván a nemzetközi szövetség vezetőjének elkötelezett vonzódását a magyar jégkorong iránt, egy percig sem kétséges, amennyiben a bírók, vagy a szervezők félbeszakították volna a mérkőzést, a magyar válogatottat elmeszelik, kizárják, esetleg egy csoporttal lejjebb sorolják. Ez tönkretette volna az egész sportág hétévnyi munkáját, hosszú évekre hátrasorolta volna a magyar jégkorongot. Elriasztotta volna a sportágtól az utánpótlást, a szponzorokat és az állami támogatást. Vajon érhet e ennyit egy másfél percig magasba tartott görögtűz kétes dicsősége?

dscn9454.jpg

Néhány cáfolat a nem kimondottan jégkorong szurkolók kommentjeire. Egyikük szerint kizárólag ők ápolják a lengyel-magyar barátságot. Nos azok a magyar nézők, akik az első naptól a helyszínen voltak a lengyel válogatott minden mérkőzését végigszurkolták, a második meccstől kezdve talán még vehemensebben mint maguk a lengyelek, miközben meccsről-meccsre egyre nyilvánvalóbb lett, hogy egyetlen lengyel pontvesztés már az utolsó nap előtt az elitbe repítheti csapatunkat. A magyar szurkolók nem ezt az utat választották, ők a lengyelekkel tartottak végig, mert nagyon akarták azt a mindent eldöntő utolsó meccset. A magyar-ukrán után a csarnok előtt egymásra talált a két tábor közösen éltetve Lengyelországot, Magyarországot és nem utolsósorban Székelyföldet.

A kérdéses meccsen lengyel oldalon a Szczecinből érkezett markáns kis tábor volt a legaktívabb, akik a lengyel kispad mögött demonstráltak. Krakkóba érkezésünk napján a Cracovia a Pogon Szczecin csapatát fogadta, másik játék, labdarúgás. A két tábor ősi ellenség, gyűlöletüknek már halálos áldozata is volt egy megkéselt Pogon rajongó személyében. Nos azon a mérkőzésen hosszú percekig állt a játék, egyrészt a pirotechnika, másrészt a pályára igyekvő, vérszomjas szurkolók miatt. Hét nappal később ezt a gyűlöletet a lengyelek mégsem hozták be a csarnokba, senki se akart elégtételt venni, minden lengyel csak a saját nemzeti válogatottjának győzelmével volt elfoglalva. A mieink meg megpróbálták bedobni a szarházi MLSZ rigmust. Szerencsére ez, azt a 350-et kivéve, mindenkit hidegen hagyott.

Hogy mi a lényeg? Magam is többször szót emeltem a vénaszkenner és az eltúlzott szurkolói kártyarendszer ellen. De sajnos a VB utolsó 15 másodpercében rá kellett jönnöm, hogy a labdarúgó klubok miért nem akarják a szervezett csoportokat visszaengedni a stadionokba. Mert ebben a 15 másodpercben a csoportok minden korábbi fogadkozása, minden tárgyalási pozíciója szertefoszlott. Bebizonyosodott, hogy nem képesek alkalmazkodni, adott szavukat nem tartják be, nem a játékot szeretik, nem a csapatot, hanem önmagukat. Azért az egy-két perces adrenalinért képesek lennének mindent feláldozni, a csapatot, a sportágat, az általuk lebecsült több ezer jégkorongszurkolót. Ez borzasztóan elszomorító, azért is, mert én 59 percen és 45 másodpercen át hittem nekik. 

 

 
pj.jpg
Petró János költő, újságíró, szerkesztő. 1958-ban született, Szegeden él.
 

A szerző írásai korábban a SzegediLapon: Én kérek elnézéstAz én váramValami fekete érthetetlen szörnyűségPartizándalokVB-arany 700 pengő kölcsönbőlMint egy tündérHajrá Szeged!Egy apa-lány kapcsolatA szegedi TurulNemnézőszámVidd haza a kapufátAmikor még nem volt szurkolói kártyaElőolimpia a szomszédanKell egy csapatA Szent Mihály StadionA legfurcsább nevű magyar olimpikon;  Thealter cédulák 10.Thealter cédulák 9.Thealter cédulák 8.Thealter cédulák 7.Thealter cédulák 6.Thealter cédulák 5.Thealter cédulák 4.Thealter cédulák 3.; Thealter cédulák 2.; Thealter cédulák 1.Az álom tenyerénKét vers a költészet napjáraKarácsonyi énekÜres papírlapokSzegedi Jazz NapokIsten parancsára tettem„Elszaladni késő, itt maradni kár”A börtön ablakába...Tudok énekelni, de nincs hangomSzukafattyakDicső híre-neve fennmaradt örökreHa fojtogatszA bomlás hideg kabátja lazulFájdalmas és bús emlékezés (színházcédulák, Thealter 23)VersekRémmese és elfeledett énekSzt. István térEgy nyár végeHárom versAkik lebegnek, azok jól vannakMágikus realizmusHaza a bivaly hátán