Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Petró János

János vitéz mindig győz
– 70 éves a Szegedi Bábszínház –

Van összehasonlítási alapom: gyermekkoromat Budapesten töltöttem, de sohasem jutottam el a budapesti bábszínházba. Általános iskolai csoporttal hamarabb láttam a Vígszínházban Rezeda Kázmér szép életét, mint János vitéz hőstetteit a bábszínházban. Nincs gondom Krúdyval, de így visszatekintve sem igazán értem általános iskolám bérlet- és színházválasztását. A ’80-as évek elején, amikor Szegedre költöztem, az akkori Lenin körúton azonnal feltűnt a Bábszínház felirat, s mivel párom ismert majdnem mindenkit a bábosok közül, igen hamar a nézőtéren találtam magam. A kicsiny terem és színpad látogatása rendszeressé vált gyerekeink születése 100_9172.jpgután. Az óvodás és kisiskoláskorú közönségnek megvan a maga varázsa. Nincs őszintébb és aktívabb néző a gyereknél, különösen, ha a szülőkről leválasztva, mintegy nyájhoz csapódva, egymást támogatva és hergelve, tátott szájjal nézi a csodát. Családi bábelőadás látogatásainkból a legtöbbet az első sor mellett a falat támasztva töltöttem el, élvezve az aprónép hihetetlen lelkesedését. Többet láttam akkoriban a gyerekekből, mint az előadásokból. Gyermekeink szerepét lassan átveszik az unokák. Ennek a rövid bevezetőnek tulajdonképpen egyetlen célzott következtetése van: Szeged városában ez az intézmény a kulturális élet szerves része, szinte nincs is olyan ismerősöm, aki ne járt volna a most már Tisza Lajos körúti Kövér Béla Bábszínházban.

c.-gozzi-_-erdody-j._csodalatos-narancsok--1955-.jpg

C. Gozzi Erdődy J.: Csodálatos narancsok (1955)

kanyadi-s.-_-rumi-l._-szarny-es-kerek--2001-.jpg

Kányádi Sándor – Rumi László: Szárny és kerék (2001)

simai-mihaly_-a-nadszalon-szippantott-tunder--2006-.jpg

Simai Mihály: A nádszálon szippantott tündér (2006)

December 18-án egész napos programmal emlékeztek meg a hetven évvel ezelőtti első bemutatóról, nevezetesen a János vitézről, melyet száznál több darab követett. Annak kiszámolására, hogy ez az időszak hány kisgyermeknek jelenthette a színházzal való ismerkedést, nem vállalkoznék. Délelőtt és délután három előadással, interaktív bábtörténeti kiállítással a legkisebbekkel ünnepeltek a bábosok, estére pedig az idősebbeket várták. A program gerince dr. Gyuris György visszaemlékezése volt, rövid és kivonatos szegedi bábszínháztörténet. A szenvedélyekkel átszőtt előadásból két család, pontosabban két családfő, Kövér Béla és Juray Imre áldozatos és akadályokat nem ismerő színházépítő munkája bontakozott ki. A folyamatos változás és fejlődés, a költözések és a felügyeleti szervek cserélődése okozta problémákra minden esetben a kiemelkedő egyénekből álló közösség találta meg a helyes választ. Hetven év nagy idő, politikai rendszerek dőltek meg, átalakult az önkormányzatiság. A vizuális kultúra elképesztő iramban változik, eszközeiben és 100_9171.jpgfogyasztói szokásaiban egyaránt. De a bábszínház mégis az ébredő tudat legnagyobb csodáját szolgálja. Egy élettelen eszközbe életet varázsolni, érzelmekkel felruházni azt úgy, hogy mindez kézzelfogható közelségben zajlik, csakis a bábjáték képessége. És felelőssége is. Az amatőr szintről a professzionalizmus felé haladó társulat a letéteményese a jövő színházlátogatóinak megteremtésének. Gyönyörű feladat, hatalmas felelősség. Könyves ismerősömtől hallom mostanában, hogy észlelnek valamiféle visszarendeződést az olvasás irányába. A jó színházra is vevő a közönség. Miért lenne ez másképpen a bábokkal kapcsolatban. Jöhet a következő hetven év.

adela-moldovan_-jancsi-es-juliska--2010-.jpg

Adela Moldovan: Jancsi és Juliska (2010)

rumi-laszlo_-babszem-janko--2013-.jpg

Rumi László: Babszem Jankó (2013)

Fotók: Kövér Béla Bánszínház Facebook-oldala, Petró János

 

pj.jpg
Petró János költő, újságíró, szerkesztő. 1958-ban született, Szegeden él.
 

A szerző írásai korábban a SzegediLapon: Thealter zónaA szerencse kedvez kirándulásunknakA szépség labirintusEzek nem az én lovaimMit adtak nekünk a rómaiakAz utcában megrekedt a szörnyű hőség...A bolondok hajója;Egy laptoptáskányi könyvAz első 25 év...Még egyszer a szurkolásrólÉn kérek elnézéstAz én váramValami fekete érthetetlen szörnyűségPartizándalokVB-arany 700 pengő kölcsönbőlMint egy tündérHajrá Szeged!Egy apa-lány kapcsolatA szegedi TurulNemnézőszámVidd haza a kapufátAmikor még nem volt szurkolói kártyaElőolimpia a szomszédanKell egy csapatA Szent Mihály StadionA legfurcsább nevű magyar olimpikon;  Thealter cédulák 10.Thealter cédulák 9.Thealter cédulák 8.Thealter cédulák 7.Thealter cédulák 6.Thealter cédulák 5.Thealter cédulák 4.Thealter cédulák 3.; Thealter cédulák 2.; Thealter cédulák 1.Az álom tenyerénKét vers a költészet napjáraKarácsonyi énekÜres papírlapokSzegedi Jazz NapokIsten parancsára tettem„Elszaladni késő, itt maradni kár”A börtön ablakába...Tudok énekelni, de nincs hangomSzukafattyakDicső híre-neve fennmaradt örökreHa fojtogatszA bomlás hideg kabátja lazulFájdalmas és bús emlékezés (színházcédulák, Thealter 23)VersekRémmese és elfeledett énekSzt. István térEgy nyár végeHárom versAkik lebegnek, azok jól vannakMágikus realizmusHaza a bivaly hátán