Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Petró János
 „Elszaladni késő, itt maradni kár”
– színházcédulák –
 
Megkísért a hajnal
Az utcasarkon áll
Két kezét erősen karba téve vár
Elszaladni késő, itt maradni kár
(Vető János  Trabant zenekar)
 
Döbbenetes volt éjszaka a felismerés, két ennyire különböző világ hogyan érheti el ugyanazt a végeredményt, a nézőtér csendes unalmát. S ha úgy vesszük Raúl „Nene” Vargas Torres unalma volt a tisztességesebb.
 
p1840015-1600.jpg
 
Volt két előadás. Volt a Bányavakság, a székely-nagymagyar rögvalóról, rengeteg szöveggel, kétségkívül sajátos humorral és a kötelező cuccokkal. Pálinka, káromkodás, „szőröstalpú” románozás, korrupció minden mennyiségben, na és kábítószer. És volt az Én vagyok te, a kolumbiai rögvaló, vagyis a kötelező cuccok: katonai diktatúra, foci, kábítószer és a mindent átszövő katolikus vallás. 
 
p1840117-1600.jpg
 
Székely Csaba darabja pedig eleve sikerre van ítélve, odateszi azokat a mondatokat, amikre manapság illik összekacsintani, mert szabadságharcos mindenki ebben az országban (ezek szerint a határon túl is), ez a rohadt harc ássa végtelen árkát a partizánok közé. De az erősen szövegközpontú előadás többször megakad, tanácstalan, mint egy defektes kerékpár az út szélén. És Ince, a korrupt polgármester csak ül szótlanul a széken, ha már nincs más, iszik egy pohár pálinkát s néz maga elé. A kerékpár meg csak hever tovább.
 
p1840210-1600.jpg
 
Raúl „Nene” Vargas Torres egy távoli, még mélyebb, még kilátástalanabb szabadságharc gyermeke. A magyar korrupció neki csak apró játszadozás, a diktatúra apró engedményei, foci, Isten, kábítószer sehová nem vezetnek. Az eredmény ugyanaz. A mese vége az unalom. Ebből az unalomból a fesztivál szekerét péntek estére a Dekadencia, Mr Pejo’s Wandering Dolls utcaszínháza húzta ki.
 
p1840255-1600.jpg 
 
 
Thealter 23
Szkéné Színház – FÜGE Produkció (Budapest): Székely Csaba: Bányavakság
Dimitri Színházi Iskola (Svájc): Raúl „Nene” Vargas Torres (Kolumbia): Én vagyok te
 
Fotók: Révész Róbert (MASZK) 
 
 
pj.jpg
Petró János költő, újságíró, szerkesztő. 1958-ban született, Szegeden él.