Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Petró János

„Az én váram”

 

ftc_cimer.jpgSohasem gondoltam volna, hogy a közösségi oldalon éppen a Fradibusz Hálózat lesz az első olyan csoport, aminek tagja vagyok és megszüntetik. A hálózatnak jelenleg 5000 tagja van és aktivitása idején 1000-1500 tagot utaztatott a Fradi meccseire vidékről. Ez a részarány messze felülmúlja az összes politikai közösség valós aktivitását. Főképpen úgy, hogy sokszor a jegyek száma és a buszok kapacitása akadályozta a még nagyobb utazólétszámot. A Ferencváros ma a névhasználat jogával takarózva lefejezi vidéki szurkolóinak hálózatát.

Amikor újságíróként pályabejáráson voltam, szegedi barátaimnak meséltem, Kubatov Gábor nagyjából úgy vezetett körbe minket, mint aki kapott születésnapjára egy hatalmas játékot szerető apukájától, Viktor bácsitól. Elhivatottsága megkérdőjelezhetetlen volt, magabiztossága zavarba ejtő.

Mintegy ötven évvel ezelőtt Külső-Ferencvárosban, a Hurok utca 7. szám alatt a lépcsőházban egyik fiú, nevezzük Tibinek, kapott egy játék várat. Gyönyörű vár volt, sáncárokkal, leengedhető híddal és minden szuper extrával, amit mi a 60'-as években el tudtunk képzelni. Minden gyerek összeszedte hadseregét, volt ott műanyag indián, szovjet katona és a Fradi 68-as bajnokcsapata gombfociban. (Ez utóbbi volt az én seregem.) Tibinek egyetlen hibája volt, nem tudott veszíteni, ezért a vár tulajdonjogára hivatkozva újabb és újabb szabályokat talált ki, mellyel saját kis seregét igyekezett favorizálni. Előbb szövetségesei fogytak el, majd a gyerekek tűntek el a kisszobából. Tibi makacsul ült vára előtt mintegy 30 fős seregével, míg odalent a téren Magyarország csapata ismét megverte Bulgáriát a mexikói olimpia döntőjében.

Nem is tudom, mindezt miért meséltem el?

 

 
 
pj.jpg
Petró János költő, újságíró, szerkesztő. 1958-ban született, Szegeden él.
 

A szerző írásai korábban a SzegediLapon: Valami fekete érthetetlen szörnyűségPartizándalokVB-arany 700 pengő kölcsönbőlMint egy tündérHajrá Szeged!Egy apa-lány kapcsolatA szegedi TurulNemnézőszámVidd haza a kapufátAmikor még nem volt szurkolói kártyaElőolimpia a szomszédanKell egy csapatA Szent Mihály StadionA legfurcsább nevű magyar olimpikon;  Thealter cédulák 10.Thealter cédulák 9.Thealter cédulák 8.Thealter cédulák 7.Thealter cédulák 6.Thealter cédulák 5.Thealter cédulák 4.Thealter cédulák 3.; Thealter cédulák 2.; Thealter cédulák 1.Az álom tenyerénKét vers a költészet napjáraKarácsonyi énekÜres papírlapokSzegedi Jazz NapokIsten parancsára tettem„Elszaladni késő, itt maradni kár”A börtön ablakába...Tudok énekelni, de nincs hangomSzukafattyakDicső híre-neve fennmaradt örökreHa fojtogatszA bomlás hideg kabátja lazulFájdalmas és bús emlékezés (színházcédulák, Thealter 23)VersekRémmese és elfeledett énekSzt. István térEgy nyár végeHárom versAkik lebegnek, azok jól vannakMágikus realizmusHaza a bivaly hátán