Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Petró János
A szegedi Turul
 
Az 1900-as évek elején Halácsy Antal vívómester és testnevelő tanár Szegedre költözött. Ettől kezdve tavasztól őszig megszokott kép volt, ahogyan a mester és fia vállukon állványokkal és hálóval, kezükben ütőkkel és labdákkal az Alföldi utcából az újszegedi sétány felé bandukolnak. A játék, melyet meghonosítottak, a „Turul-játék” nevet kapta feltalálójától. Mivel egyedül Szeged fogadta be, sőt a város kimondottan magáénak tekintette az új sportágat, nyugodtan mondhatjuk a Turuljáték Szegedről származik, feltalálója szegedi és néhány név,- és szabálymódosítás után még ma is él. A játék alapelemeit és célját tekintve azonban még mindig ugyanaz, mint amit Halácsy 1904-ben szabadalmaztatott és levédetett.
 
halacsy-antal.jpg
 
„Hogy a magyar labdajátékok teljesen ki ne szoruljanak az idegenből átvett játékok miatt legczélszerűbbnek tartom az általam feltalált és szabadalmazott Turullabdajáték kultiválását, amelynek rövid idő alatt máris több a művelője és pártolója, mint az idegen labdajátékoknak. A Turul-játék gyakorlása által a játékosok megtanulnak egymáshoz alkalmazkodni és simulni; megtanulnak minden torzsalkodás, erőszakoskodás és szenvedély nélkül egymással ízlésesen, szépen és szellemesen játszani, megtanulják továbbá egymás testi ügyességét felismerni és aszerint alkalmazkodni a játék gyakorlásánál.” – írja 1903-ban megjelent füzetében. Semmit sem bízott a véletlenre, addigra már hozzá is kezdett a játékhoz szükséges eszközök legyártatásához, majd országos népszerűsítő körutat szervezett Selmecbányától Zomborig. Iskolákkal és sportegyesületekkel, „közéleti” szereplőkkel  íratta a játékot méltató ajánlások hosszú sorát, így fordulhatott elő, hogy Vermes Lajos és Bély Mihály írásai mellett szerepeltek Hernády Márton állomásfőnök és Sárkány Samu osztálysorsjegy-főelárusító lelkesítő sorai is.
 
turul-cimlap.jpg

turul-jatek.jpg

Sajnos az új játék Halácsy részére nem hozta meg sem az elvárt anyagi hasznot, sem az erkölcsi elismerést. Maradt Szeged és a Tisza-parti föveny, ahol viszont termékeny talajra találtak az elhullajtott magok. A szegediek mindig magukénak érezték és őrizték a játékot, játszották még akkor is, amikor politikai utasításra röptenisznek kellett nevezniük. Az 1960-as években az ártéri homokban 15-20 pályán is turuloztak melegebb nyári napokon. Egy-egy 50-60 éves ütő manapság már féltve őrzött ereklye. 1996 óta az SZTE Sporttudományi Intézetében oktatják leendő testnevelők és sportszervezők számára ezt a speciálisan magyar sportjátékot, versenyrendszere és bajnokságai az elmúlt évtizedekben újraéledtek. Mikor ezeket a sorokat írom, Szegeden gyönyörűen süt a nap, a vízparton a homok simogatóan selymes. Teniszlabdám van, talán ütőt is tudnék szerezni. Már csak egy vállalkozó kellene a játék kipróbálásához. Válaszokat „egymással ízlésesen, szépen és szellemesen” jeligére az Újszegedi Hirdetőbe várom.
turul-reklam.jpg
 
 

 
Ajánlott oldalak:
 
 
 
pj.jpg
Petró János költő, újságíró, szerkesztő. 1958-ban született, Szegeden él.
 
A szerző írásai korábban a SzegediLapon: NemnézőszámVidd haza a kapufátAmikor még nem volt szurkolói kártyaElőolimpia a szomszédanKell egy csapatA Szent Mihály StadionA legfurcsább nevű magyar olimpikon;  Thealter cédulák 10.Thealter cédulák 9.Thealter cédulák 8.Thealter cédulák 7.Thealter cédulák 6.Thealter cédulák 5.Thealter cédulák 4.Thealter cédulák 3.; Thealter cédulák 2.; Thealter cédulák 1.Az álom tenyerénKét vers a költészet napjáraKarácsonyi énekÜres papírlapokSzegedi Jazz NapokIsten parancsára tettem„Elszaladni késő, itt maradni kár”, A börtön ablakába...Tudok énekelni, de nincs hangomSzukafattyakDicső híre-neve fennmaradt örökreHa fojtogatszA bomlás hideg kabátja lazulFájdalmas és bús emlékezés (színházcédulák, Thealter 23)VersekRémmese és elfeledett énekSzt. István térEgy nyár végeHárom versAkik lebegnek, azok jól vannakMágikus realizmusHaza a bivaly hátán