Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


T. Ágoston László

Az aradi emléktábla

1443524668-t3-ormai-lenkey-hauk-emlektabla.jpg

Aradon, a Bulevardul Revolutiei 96/A szám alatt található az 1902-1903-ban épült, és 1911-ben  Páduai Szent Antal tiszteletére felszentelt Minorita Templom (amelyet magyar templomnak is neveznek a helybéliek). A templom bejáratánál 1903. óta emléktábla örökíti meg az aradi vértanúk emlékét. 2003.augusztus 25-én avatták fel a márványtáblát kiegészítő Dinnyés László szobrászművész által készített domborművet, Ormai Norbert, Lenkey János és Ludwig Hauk tiszteletére.

Ormai (Auffenberg) Norbert honvéd ezredes (1813. augusztus 22. – 1849.augusztus 22). Kossuth karsegédje, majd a honvéd vadászezredek főfelügyelője. 1849. augusztus 12-én Aradon a császáriak fogságába került. A rögtönítélő bíróság kötél általi halálra ítélte, ki-végezték.

Lenkey János honvéd tábornok (1807. szeptember 7.  1850. február 9.) A világosi fegyverletétel után perbe fogott törzstisztek egyike. A per során megőrült, ezért nem végezhették ki a többiekkel október 6-án. A börtöncellában halt meg tisztázatlan körülmények között. (Egyes források szerint az őrök bántalmazásai következtében.)

Ludwig Hauk honvéd ezredes (1799. – 1850.február 19.) Bem tábornok törzskari tisztje, majd a bánáti bányavidék helyőrségparancsnoka. Aradon kötél általi halálára ítélték és kivégezték.

 

 

tagostonlaszlo.jpgT. Ágoston László író, újságíró. 1942. október 14-én született Tasson. 1970-től újságíró. 1971-73. között végezte el az újságíró iskolát, majd 36 évesen főiskolai diplomát szerzett. Üzemi, intézményi lapok munkatársaként, szerkesztőjeként dolgozott. Első novellája 1966 decemberében jelent meg a Csepel újságban. Novelláit, elbeszéléseit, szatíráit, meséit közölte a Népszava, Népszabadság, megyei lapok, Somogy, Hévíz, Hevesi Szemle, Új Hevesi Napló, Lant, PoLísz, Ezredvég, Új Horizont, Keresztény Élet, JEL, Amerikai Magyar Népszava, Amerikai Magyar Szó, Bécsi Napló, kanadai Krónika, Kaláka, belgiumi Kilátó, stb. Írásait mintegy két tucat antológiába válogatták be, de önálló kötete csak 2001-ben jelenhetett meg. 1989-ben Krúdy Emlékérmet kapott, majd 1999-ben dicsérő oklevéllel ismerte el munkásságát a Szabad Magyar Újságírók Szövetsége (Washington). Díjat nyert a rádió irodalmi pályázatán, majd 2000-ben különdíjat az országos millenniumi pályázaton. Több írószervezet tagja.
 
A szerző írásai korábban a SzegediLapon: Gereblyés PistaAkkor, ötvenhétbenForgácsnyelvekAnyósokA veréb csípésePathópáliaEmlékek párbeszédeA híd, meg a lábaA dinnyecsősz házaAsszonyverőkPacsirta a diófánLenkey kaszáiBanánhéjHarangszó előttMiért nem lettem vasutas?Fürge cselleDadogós SanyikaA széklábVadon termett szabadságLenkey tizedesTapicskolóKakastolvajRózsa SándorLenkey és SzegedNyaklós álmokVérvételLakógyűlésA győztesek lakomája; Én, Botos Panni; Szüret; A hárámi lakodalom; Habakuk; Szexnovella; Keresztelők; Megszállottak; Az egyetlen meggyfa; Júdáscsók; Hadvezérek és próféták; Betesda; Ezek a megélhetésiek...; Lóvasút; Csapdlecsacsi; Sári; Rémálom