Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Művészet-történés

...képzőművészet/k Szegeden...

 

Cikkek

Merhej Lucy Effektjei az EDF-DÉMÁSZ Galériában

2014.03.26

Ismét színvonalas képzőművészeti tárlat várja a látogatókat a szegedi EDF-DÉMÁSZ Galériában: Merhej Lucy Effektek című kiállítása. A tárlatot Sándor János, a Szegedi Nemzeti Színház nyugalmazott főrendezője nyitotta meg, az alkotások április 11-ig láthatóak. – A tárlatot átadó Jászai Mari-díjas rendezővel Tráser László beszélgetett. (hanganyag) 

 

Szegedi festő Indonéziában

2014.03.21

Indonézia, Jáva szigete. A képek tanúsága szerint maga a paradicsom. Jelenleg több fiatal magyar festő dolgozik a világnak ezen az egzotikus, gyönyörű fertályán – köztük Bubla Éva, aki Szegeden, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola Rajz Tanszékén végzett, majd egy ösztöndíj révén jutott ama távoli világba. – Tráser László beszélgetett Bubla Éva szegedi festőnővel, aki éppen első önálló kiállítására készül Indonézia fővárosában (hanganyag) 

 

Hegedűs Réka-Tóth Edit: Színek szavaiban keressük önmagunkat

2014.02.28

Fény-t-örvények címmel nyílt kiállítás Simon Miklós alkotásaiból február 27-én a Somogyi-könyvtár első emeleti olvasótermében. A Berki Viola-díjas, valamint 2006. óta Szeged Város Alkotói Díját is magáénak tudó Simon Miklós eddig még ismeretlen arcát mutatta meg a február 27-én megnyílt kiállításon a Somogyi-könyvtárban. – Hegedűs Réka és Tóth Edit írása 

 

Hegedűs Réka-Tóth Edit: Magyar-horvát festménykavalkád

2014.02.28

A Szegedi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Dugonics András Horvát-magyar Kulturális Közhasznú Egyesület együttműködésével nyílt kiállítás kortárs festőművészek alkotásaiból február 27-én a Somogyi-könyvtárban. – Hegedűs Réka és Tóth Edit írása 

 

Pantheon a Dóm téren

2014.02.16

Évről évre tízezrek járnak körbe a szegedi Dóm tér kerengőjén, hogy megtekintsék a pantheont. A szoborsor összetétele, arculata ma erősen különbözik attól, amit a létrehozók egykor elképzeltek, amint a magyar történelem is éles fordulatokat vett 1930. óta. Ma már nem vezérelhetik ugyanazok célok a szegedi pantheon gyarapítóit, mint amelyeket az alapítók követtek, hangsúlyozza Tóth Attila művészeti író, aki könyvet is írt a Dóm téri szobrokról. – A művészeti írót Tráser László kérdezte. (hanganyag) 

 

Marton Árpád Balogh Sándor kiállításáról

2013.11.14

img_5451.jpg

„Anima mea in dolore est” – hömpölyög a latin gyászima bennem, amióta Balogh Sándor szobrai körül bolyongtam a múzeum kupolacsarnokában. Panteonjában a nő, a lélek, a szépség, a születés és az elmúlás komor és méltóságteljes szertartásának. – Marton Árpád Balogh Sándor kiállításáról 

 

Marton Árpád: Táj, kép

2013.11.09

...mindannyian táj-képek volnánk, táj-élmény, a világ pillanatnyi benyomása a folyton elomló impressziók sodrában, véletlen egybeesés a változékony képelemek játékában, fölsejlő ihlet, fölvillanó bizonyosság. Szívsajdító ecsetvonás, megdermedt tényszerűség fények és tónusok örök kaleidoszkópjában... – Marton Árpád sorai Balló Andrea és Simon Miklós kiállítása elé 

 

Női antennák a Kass Galériában

2013.09.23

Idilli nőalakok költöztek a Kass Galériába: Timkó Bíbor képzőművész grafikái és kollázsai. Ibos Éva, a tárlat kurátora úgy véli, az alkotó látszólag bájos nőalakokat ábrázol – az első pillantásra békés hangulatúnak tűnő képek azonban sokkal mélyebb jelentéssel bírnak. A művészettörténésszel Tráser László beszélgetett. A Női antennák című új, időszaki kiállítás a Kass Galériában már várja látogatóit. 

 

Vásárhelyi Őszi Tárlat 2013

2013.09.17

Már rendezik a szakemberek Magyarország legrégibb és legnagyobb hagyományokkal rendelkező kortárs képzőművészeti kiállításának, az idén hatvanadik évébe lépő Vásárhelyi Őszi Tárlatnak idei kollekcióját a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában. A hagyományosan október első vasárnapján, ezúttal október 6-án nyíló kiállításon 194 művésztől 262 alkotást láthat majd a közönség. Pogány Gábor művészettörténészt, a zsűri tagját Tráser László először arról kérdezte: mennyire tükrözi az idei bemutató a mai magyar képzőművészet főbb irányait. 

 

7 kérdés Ale Ildikóhoz

2013.09.11

135.jpg

2013 Ale Ildikó éve – mondhatnánk, hiszen a művésznő idei harmadik tárlata nyílt meg szeptember elején, s további három kiállítása látható még az év folyamán. Áprilisban Simai Mihály verseire készült inspirációkat láthatta a művészetszerető közönség a Somogyi Könyvtárban, júliustól pedig a tavasszal nyílt Art Hotel Szeged első kiállítójaként havonta új anyaggal mutatkozik be. Ale Ildikó nemcsak rendkívül aktív alkotófolyamatot él meg az utóbbi hónapokban, hanem tárlatai mellé kísérőprogramokat is szervez. A művésznőt életútjáról, alkotásairól és terveiről kérdezte Képiró Ágnes. 

 

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Következő »