Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hegedűs Réka és Tóth Edit
Színek szavaiban keressük önmagunkat
Akvarelldélután a Somogyiban
 

img_4307.jpg

Fény-t-örvények címmel nyílt kiállítás Simon Miklós alkotásaiból február 27-én a Somogyi-könyvtár első emeleti olvasótermében. A Berki Viola-díjas, valamint 2006. óta Szeged Város Alkotói Díját is magáénak tudó Simon Miklós eddig még ismeretlen arcát mutatta meg a február 27-én megnyílt kiállításon a Somogyi-könyvtárban. A 1937-ben született művészt eddig leginkább tűzzománcairól és olajfestményeiről ismerhették a festészet kedvelői. A most bemutatott művek viszont akvarelltechnikával készültek, és a festő 1980-1987-ig tartó alkotói korszakába nyújtanak betekintést. A képek születését többek között Simon Miklós a Duna-kanyarban töltött nyarai, valamint a Duna-part és az adriai táj látványa ihlette. Az akvarell segítségével a festő minden más műfajnál elevenebben tudja ábrázolni a fény játékát és a táj nyájasságát. A fény nemcsak a művész képeinek, hanem ars poeticájának is meghatározó része, hiszen ez a jelenség számára olyan festői problémát jelent, amely átszövi életét és a mindenséget. „A fény az élet tiszta forrása, amelyhez visszatérhetünk sütkérezni, megfürödni benne. Az alkotás és a fény szükséges ahhoz, hogy életünk gazdagabbá, emberségesebbé váljon” – vallja Simon Miklós.
 
img_4302.jpg
Fabulya Andrea
 
img_4303.jpg
Marton Árpád megnyitója
 
A Dugonics András Piarista Gimnázium Népzenei Kamaraműhelyének növendékei is hozzájárultak a képek tematikájához illő mediterrán hangulat megteremtéséhez, megidézéséhez: Túri Hanga énekével, Garamvölgyi Anett kobozjátékával. A rendezvényt tovább színesítette Lovas Gábor Szemtől szemben című, Simon Miklós alkotásaihoz írott költeménye, amelyet Fabulya Andrea előadásában hallhatott a közönség, valamint Marton Árpádnak a festőhöz írt köszönőbeszéde is.

img_4300.jpg

img_4319.jpg

Túri Hanga Garamvölgyi Anett 
 
A kiállítás március 29-éig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében.
 
Fotók: Pusztai Virág
 
 
heged_s-reka.jpg
Hegedűs Réka 1990. június 14-én született Gyulán. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Kommunikáció- és Médiatudomány Mesterképzésének végzős hallgatója. Az egyetemi alapképzés során a fő szakiránya, a Public Relations mellett, elvégezte a Nyomtatott sajtó szakirányt is. Tanulmányai során több egyetemi lap munkatársa volt. Legfőbb érdeklődési területe a kulturális kommunikáció, jelenleg a szegedi Somogyi-könyvtár kommunikációs munkáját segíti. Szabadidejében is szereti az aktív, szellemi kikapcsolódást, gyakran jár moziba, színházba és múzeumi rendezvényekre.

toth-edit.jpg
Tóth Edit 1986. október 4-én született Békéscsabán. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán Kommunikáció- és Médiatudomány mesterszakon végzős hallgató. 2010-ben anglisztika szakon, amerikanisztika szakirányon szerzett üzleti angol és turizmus specializációs alapszakos diplomát. 2012-ben pedig a Kommunikáció- és Médiatudomány alapképzésen a Public Relations szakirányt végezte el. Pillanatnyilag a szegedi Somogyi-könyvtárban lát el PR gyakornoki feladatokat. Szabadidejében szívesen olvas, és érdeklődést mutat a környezetvédelem iránt.