Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hegedűs Réka és Tóth Edit
Magyar-horvát festménykavalkád
Adria színei kiállítás a Somogyiban
 

img_4335.jpg

A Szegedi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat és a Dugonics András Horvát-magyar Kulturális Közhasznú Egyesület együttműködésével nyílt kiállítás kortárs festőművészek alkotásaiból február 27-én a Somogyi-könyvtárban. Az Adria színei címmel megnyílt tárlaton többek között Sársánszki Vass Márta, Orgovány Erika, Pesztalics Márta, valamint Kelcs László műveit tekinthették meg az érdeklődők. Elsősorban a víz és a természet motívumai jelennek meg a festményeken, amelyek mozgékonyan és aktívan ábrázolják a társadalom és az élet mindennapjait. A főként pasztell- és olajtechnikával készült alkotások a nehéz, krízisekkel terhelt időszakokban is képesek hidat képezni az alkotó és a befogadó között, bizonyítva, hogy a művészet a lélek megtapasztalása és a szépség megteremtése (is). 
 
img_4324.jpg
 
A vajdasági származású Sárszánszki Vass Márta körülbelül tíz éve, több mint ötvenévesen kezdett el festeni. „A művészet ráébreszt a világra, amelyben élünk, megmutatja, hogy hányféle zöld színárnyalatban tükröződhet a természet, valamint hogyan lehet felfedezni a forma világát, az egyenes és görbe vonalakból álló végtelen lehetőségeket” – vallja a festőnő.
Orgovány Erika természetelvű művész, akit a konkrét élmények inspirálnak. Lírai hangvételű alkotásai érzékeny lelkiállapotát tükrözik, s az élet rejtett összefüggéseit fürkészik.
A rendezvényen tiszteletét tette Horvátország budapesti nagykövete, dr. sc. Gordan Grlić Radman, aki elmondta, feleségével együtt most először látogatott el Szegedre és a város tiszteletére még egy magyar nyelvű köszöntőbeszédet is megtanult. „Sok hasonlóság van Szeged és Zágráb között, hiszen közös kulturális háttérrel rendelkezik mindkét város. Horvátország és Magyarország egymás mellett élése példaértékű, hiszen mentes a nagyobb konfliktusoktól, a népeik megőrizték egymás iránti tiszteletüket és a közös érdekek is összekötik őket. A most megnyíló kiállítás ennek a hosszú ideje tartó békés együttélésnek a szemléletes kifejeződése” – mondta a nagykövet.
 
img_4331.jpg
Horvátország budapesti nagykövete,
dr. sc. Gordan Grlić Radman (jobbra)
 
A kiállítás március 29-éig látogatható a Somogyi-könyvtár alagsori klubhelyiségében.
 
Fotók: Pusztai Virág
 
 
heged_s-reka.jpg
Hegedűs Réka 1990. június 14-én született Gyulán. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Kommunikáció- és Médiatudomány Mesterképzésének végzős hallgatója. Az egyetemi alapképzés során a fő szakiránya, a Public Relations mellett, elvégezte a Nyomtatott sajtó szakirányt is. Tanulmányai során több egyetemi lap munkatársa volt. Legfőbb érdeklődési területe a kulturális kommunikáció, jelenleg a szegedi Somogyi-könyvtár kommunikációs munkáját segíti. Szabadidejében is szereti az aktív, szellemi kikapcsolódást, gyakran jár moziba, színházba és múzeumi rendezvényekre.

toth-edit.jpg
Tóth Edit 1986. október 4-én született Békéscsabán. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán Kommunikáció- és Médiatudomány mesterszakon végzős hallgató. 2010-ben anglisztika szakon, amerikanisztika szakirányon szerzett üzleti angol és turizmus specializációs alapszakos diplomát. 2012-ben pedig a Kommunikáció- és Médiatudomány alapképzésen a Public Relations szakirányt végezte el. Pillanatnyilag a szegedi Somogyi-könyvtárban lát el PR gyakornoki feladatokat. Szabadidejében szívesen olvas, és érdeklődést mutat a környezetvédelem iránt.