Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kultúreset

Cikkek

Az utolsó utáni papucsos

2014.01.16

Kerek egy évszázada született „az utolsó szögedi papucsos mester”, Rátkai Sándor. Tiszteletére emlékkiállítást rendeztek a Somogyi-könyvtárban, amelyen megtekinthetőek a mester életműve folytatójának, is, Sallay Tibornak munkái is. Aki nem tudná, a valódi szögedi papucs „egylábas” és piros pipacs meg halványlila imola díszíti. – Sallay Tibor papucskészítő mestert Tráser László kérdezte. (hanganyag) 

 

Nyilas Péter: 100 éve született Rátkai Sándor

2014.01.13

Rátkai Sándor szegedi papucsos mester keze alól óvatos becslés szerint is több mint 70 ezer pár szegedi papucs került ki. A „szegedikum”-ként számon tartott, török eredetű lábbelit hagyományos módon varrta, szögelte, az egylábas, „forgatós” papucsok bársonyfejére felesége hímezte rá a virágokat. „Az utolsó szegedi papucsos”-ként ismert mester január 28-án lenne száz esztendős. A jeles évfordulóról kamarakiállítással emlékezett meg a Somogyi-könyvtár. – Nyilas Péter írása 

 

Karácsonyi készülődés a Somogyi-könyvtárban

2013.12.15

Az ádventi időszak végéhez közeledünk, mindenki a karácsonyra készül. Nem kivétel a szegedi Somogyi-könyvtár sem, amely sokféle programmal hangolódik az ünnepre – miként ez kitetszik Tráser László és Andóczi Balogh Éva beszélgetéséből. (hanganyag)  

 

Hegedűs Réka-Tóth Edit: Esztergapad és faforgács

2013.12.15

Immár harmadik alkalommal rendezi meg a Somogyi-könyvtár a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve a Mesterségek dicsérete című tárlatsorozatát, melynek keretein belül minden évben egy tradicionális helyi mesterség kulisszái mögé tekinthet be a látogató. Idén a könyvtár egykori, nagy tiszteletben tartott igazgatójára, Tóth Bélára emlékezve a kiállítás középpontjába az asztalos mesterség került. – Hegedűs Réka és Tóth Edit írása 

 

Kórházi karácsony

2013.12.10

Van, aki képes egy életen át megtartani a karácsonyéjszaka varázsát a lelkében – ők a szerencsés kevesek. Másoknál ritka vendég az áhítat. Baradnay Gyula szegedi sebészprofesszor hívő ember, gyógyító orvos. Évtizedeken át kórházban, klinikán ünnepelt, sokszor volt ügyeletes Szentestén is. – A sebésszel Tráser László beszélgetett. 

 

Itthon tartani a tehetségeket

2013.12.06

Gyakori tapasztalat, hogy a legtehetségesebb középiskolás diákokat külföldi fejvadász cégek keresik meg, és ha a diákok engednek a hívásnak, külföldön végzik el egyetemi tanulmányaikat, ahonnan többnyire nem is akarnak hazajönni. Ennek a helyzetnek megváltoztatását tűzte ki célul Prof. Dr. Hegyi Péter, az SZTE I. Belgyógyászati Klinika tanára, akit Tráser László kérdezett a képzés tervezett megreformálásáról. – Itthon tartani a tehetségeket (hanganyag) 

 

Készülődés, szeretet

2013.11.30

A szeretet érzését, de talán magát a szeretetet is meg kell tanulni. Sem kimutatni, sem gyakorolni nem egyszerű. A vasárnap kezdődő ádventi készülődés, várakozás azonban ebben is segíthet – válaszolja Benyik György szegedi teológus, algyői plébános, Tráser László kérdéseire. 

 

Alsóvárosi családtörténet

2013.11.28

Szabó Tibor szegedi filozófiaprofesszor elsősorban a 20. századi olasz és francia filozófusokkal foglalkozik. Emellett fest, sokat utazik, legújabban pedig családtörténetet ír – nagyszülei, szülei emlékére, akik Szeged-Alsóvároson éltek világéletükben. Szabó Tibor családja hosszú-hosszú ideje kötődik a szegedi ferencesek alsóvárosi Havas Boldogasszony-templomához is, ezért a rendháznak ajándékozta a templomot ábrázoló festményét. – Szabó Tibor erről is beszélt Tráser Lászlónak... (hanganyag) 

 

Pilcz Roland: A Nemzet Színészei. Kiállításmegnyitó

2013.11.16

A Nemzet Színészei címen nyílt kiállítás „KovZsi” Kovács Zsigmond portrékarikatúráiból a Somogyi-könyvtárban. A tárlatot Pilcz Roland képregényrajzoló, a Kalyber Joe képregénysorozat alkotója nyitotta meg. – Pilcz Roland megnyitója 

 

Kiss Ferenc: „Képet öltött” irodalom

2013.11.16

A „Képet öltött” irodalom – Rejtő Jenő híres figurái képregényeken című kiállítást a Somogyi-könyvtárban Kiss Ferenc nyitotta meg 2013. november 15-én. A tárlat december 11-ig tekinthető meg. – A kiállításmegnyitó szövege 

 

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Következő »