Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pilcz Roland
A Nemzet Színészei
„KovZsi” Kovács Zsigmond portrékarikatúrái
 
Negyedszázadon át laktam panelben. Az életem bizonyára kimutatható százalékát töltöttem liftben. Évekkel ezelőtt egyszer beléptem a liftbe, és visszahőköltem, mert Győzike nézett velem farkasszemet. Ez azért is kellemetlen, mert a tizediken laktam, úgyhogy sokáig tartott az út lefelé. Nagy szerencsém volt, hogy valójában Kovzsi karikatúrájáról volt szó, egy liftreklámban.
 
image_gallery.jpg
 
Később Győzikét Puzsér Róbert váltotta, olykor pedig az Ikszfaktor mátkáival emelkedtem vagy süllyedtem együtt a felvonóban. (Jelzem, még így is jobban jártam velük, mint a legtöbb szomszédommal...)
A művész pályája is (tapasztalatból mondom) tele van süllyedéssel és emelkedéssel. Kovzsi e kiállítással most egyszerre süllyed és emelkedik. Emelkedik a nemzet színészeinek magasztos témája felé, akiket sajnos feleannyira sem ismernek, mint a futószalagsztárocskákat. Ugyanakkor süllyed: 6 láb mélyre, hiszen elhunyt kiválóságokról van szó. (Tavaly fiatalon elhunyt hírességeket ábrázolt, de lehet, hogy erről a témaválasztásról az évszak tehet…)
Hálátlan műfaj a karikatúra; felnagyít, eltúloz, kíméletlenül megmutatja az egyenetlenségeket, ezért nem mindenki értékeli a róla készült rajzot. Egyszer a népszerű tévés személyiség, a híradós Szellő István jegyezte meg Kovzsinak az őt ábrázoló karikatúra kapcsán, egészen cizelláltan, hogy „ez a rajz szar”. Nos, talán egyszer még ő is szeretne „erre a falra süllyedni”!
A nemzet megboldogult színészei már sajnos nem panaszkodhatnak Zsigmond munkáira, egész biztos vagyok benne, hogy nem is tennék, hisz nemhogy nem gúnyrajzokról van szó, de minden egyes vonalából a tisztelet és alázat szinte tapintható plasztikája formálódik, mintha a művész egy tartozást törlesztene feléjük, főhajtással a sok élményért, amit tőlük kapott. Az arcok annyira élnek, hogy az ember azon sem lepődne meg, ha valamelyik rákacsintana.
Azt javaslom, süllyedjünk, merüljünk hát el ebben a vidáman emelkedett témában, átadom a figyelmet az igazi sztároknak, a rajzoknak!
 
 

pilczr.jpg

Pilcz Roland Szentesen született 1984-ben, képregényrajzoló, a Kalyber Joe képregénysorozat alkotója. Szegeden él.