Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Képiró Ágnes
Emlékezés Kass Jánosra
 
Méltatlan vagyok, hogy méltassam Kass Jánost – mégis szükségét érzem, hogy a csodálat nyelvén szóljak róla, mert Szeged fia méltatlanul háttérbe van szorítva. A Pályám emlékezetében leírt mondatára analogizálva úgy gondolom, hogy ha ezt a kis részt hozzáteszem a nagy életműhöz, ha csak egy kis vörösvérsejtje lehetek az ő munkásságát nagyra becsülő és terjesztő (nagy) vérkeringésnek, már tettem valamit.[1] 

kass-01.jpg

Kass János
 
2004 őszén találkoztam először keze lendületének erejével, alig egy hónapja éltem akkor Szegeden. Később gyakran visszatértem az ő galériájába, ahol minden nyugodt és elmélkedésre késztető. Öt év telt el, mikor a sors úgy hozta, hogy személyesen is folytathattam vele egy beszélgetést. Akkor még nem sejtettem, hogy első találkozásunk egyben az utolsó is lesz. Két esztendeje, 2010. március 29-én délelőtt még azt terveztem, felhívom este, hogy szakmai ügyben személyes találkozót kérjek tőle. Számításaimat keresztülhúzta a dél körül érkezett megrázó üzenet: aznap reggel végső búcsút véve tőlünk, földiektől, égi műtermébe költözött. 

02.jpg

Illusztráció a Kék szakállú herceg várához
 
Szinte valamennyi szépirodalmat kedvelő ember otthonában akad legalább egy olyan kötet, amelyhez Kass János készített illusztrációt. Több mint fél évszázados művészi pályafutása során több mint 400 művet illusztrált: gyermek- és ifjúsági irodalmat, tankönyveket, a legnagyobb magyar írók és költők remekműveit. Bár alkotásai döntő részben a magyar irodalom nagyjainak műveit díszítik, nem zárkózott el a nemzetközi szépirodalmi és szakmai írók műveinek illusztrálásától sem. Sokszínű egyénisége megmutatkozott más műfajokban is – kiváló tipográfus és könyvművész volt, körülbelül száz bélyeget tervezett. Plasztikában is maradandót alkotott csőszobrai illetve 1971-ben készült Fejek sorozata révén. Az ember tragédiája inspirálta mind az utóbbi sorozat létrejöttét, mind a John Halassal 1980-ban Londonban készült Dilemma megalkotását, mely az első számítógéppel készült animációs film volt Európában. 

03.jpg

Fejek a Kass Galériában
 
Eme szép szakmai pálya mögött nem szabad megfeledkeznünk az emberről, akinek rendkívülisége már az első pillanatban magával ragadott. Barátai egy örök elégedetlen, lelki harmóniában és tisztaságban élő emberként emlékeznek rá, kinek szíve tele volt szeretettel, s a boldogságot a legegyszerűbb dolgokban is megtalálta. 1985-ben a Móra Ferenc Múzeum igazgatójának, Trogmayer Ottónak a segítségével és a város vezetőségének támogatásával állandó kiállítóhely nyílt Kass művei számára, valamint főleg fiatal tehetségek alkotásainak időszaki bemutatására. A művész kultúraközvetítő, -támogató szerepvállalása is megnyilvánult a Kass Galéria működését illetően, számos kiállítást nyitott meg tanítványainak, fiatal alkotóknak, valamint a saját tárlatának berendezett termet is bizonyos időszakonként újrarendezte. 

04.jpg

Shakespeare Hamletjének illusztrációja
 
Egy éve alakították át legutóbb a Kass János műveit bemutató termet, amikor halálának első évfordulójára megújult a kiállítási anyag. Így találkozhatunk Kass Jánossal alkotásain keresztül Szegeden, a Vár utca 7. szám alatt. Életművének legimpozánsabb illusztrációs munkáiból láthatunk darabokat Madách Tragédiája, Shakespeare Hamletje, Kodály Psalmus Hungaricusa vagy Bartók Kékszakállújának grafikai lapjait megszemlélve. Szobrászati tevékenységének néhány eleme is helyet kap az életmű-kiállításnak is tekinthető tárlaton: pálcikaszobrok valamint réz, vörös márvány, porcelán és – a magyar irodalom klasszikusai által szignózott – polisztirol fejek is láthatóak. Tipográfusi és bélyegtervező munkáiból is kapunk egy-egy kis szeletkét híres orvosokat ábrázoló rézkarcsorozata, valamint Misztótfalusi Kis Miklósra és Kner Imrére emlékező lapjai által.

05.jpg

A megújult kiállítás a Kass Galériában
 
A Kossuth-díjas, kétszeres Munkácsy-díjas és poszthumusz Magyar Örökség díjas művészt gazdag munkássága a XX. század legnagyobb művészeinek sorába emelte nemcsak hazai, hanem nemzetközi tekintetben is. Rajzai minden kor emberéhez szólnak, s őt is megszólaltatta minden kor embere. Köztünk él, s marad – valahányszor felütjük a magyar irodalom klasszikusainak lendületes vonalaival illusztrált köteteit vagy megcsodáljuk alkalmazott grafikai munkásságának egy-egy elemét. De ő szól hozzánk akkor is, amikor jártunkban-keltünkben mosolyogva arcunkba fújja a szelíd szellő a négy évtizeddel ezelőtt megfogalmazott ars poétikájának kedves sorait: „Nagyon szeretek élni és szeretem a fűt, fát, virágokat, a gyerekeket, az embereket, mindent, ami körülvesz, van, mozog, fejlődik.”[2]
 
 
Jegyzetek

[1] „… krónikásai vagyunk a kornak. Ha csak egy kis részt, hacsak egy keveset hozzátehetünk a nagy műhöz, ha csak egy vörösvérsejtje lehetünk a nagy vérkeringésnek, tettünk valamit.” – írta 1979-ben Pályám emlékezetében. In: Kass János: Ötven év képben és írásban. Szeged, 1997. 28.
[2] Tandi Lajos: Tizenkét tétel Kass János művészetéről. Bába Kiadó, Szeged, 2007. 136.
 

 

szegedilapba.jpgKépiró Ágnes 1981-ben született Mátészalkán, 2004 óta él Szegeden. Főiskolai tanulmányait a Nyíregyházi Főiskolán rajz, történelem és vizuális kommunikáció szakon végezte, utóbbin alkalmazott grafikára specializálódva. Egyetemi diplomát szerzett 2006-ban a Szegedi Tudományegyetem történelem szakos bölcsész és tanár szakán valamint 2010-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetemen vizuális nevelőtanár szakon művészeti rajz, művészettörténet és ábrázoló geometria szakos középiskolai tanárként. 2006 óta a hódmezővásárhelyi Eötvös József Székhelyintézmény tanára, emellett képzőművészeti tevékenységet is folytat, elsősorban grafikusként. 2010 óta a Madách Irodalmi Társaság tagja, Az ember tragédiája és a Madách-életmű illusztrációinak és alkalmazott művészeti megközelítésének feldolgozásával foglalkozik valamint Kass János grafikusművész emlékének méltó ápolásával. Érdeklődése kiterjed az alkalmazott művészetek egyéb területeinek elméleti megközelítésére és a kultúraközvetítő publikálásra is.