Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Márki Kitti

Londoni brummogás a Petőfi-telepi Fiókkönyvtárban

 

Február 17-én délután gyerekzsivajtól volt hangos a Somogyi-könyvtár Petőfi-telepi fiókkönyvtára. Az osztályok és kísérő tanáraik a Kaméleon Olvasóklub szervezésében Tóth Krisztina: A londoni mackók című könyvéből ihletett mesejátékot tekinthették meg 15 órától. Az írónő verseit Pelsőczy Réka rendezésében a Színház- és Filmművészeti Egyetem két tehetséges növendéke, Kókai Tünde és Jéger Zsombor keltették életre. A mesekönyv illusztrátora, Takács Mari is ellátogatott a rendezvényre, aki a gyerekek kreativitásának is teret engedett játékos feladatával.

1114611_5.jpgA londoni mackók 2003-ban elnyerte az Év gyermekkönyve kitüntetést. 2013-ban a Csimota Kiadó gondozásában újra megjelent, ráadásul tizenegy verssel kibővítve, így már 29 költeményből áll. Hála az illusztrátornak, Takács Marinak, új dizájnt kapott, amely teljesen eltér a korábbitól. Takács Mari illusztrációi vegyes technikával készültek, montázsok és kollázsok tarkítják. „Egy ilyen könyv illusztrációinak elkészítése akár több hónapig is eltarthat. Aprólékos munka. Még az oldalszámokkal is eljátszottam” – osztotta meg velünk műhelyének titkait az illusztráló képzőművész.  Minden kiejtett szavából érződött, milyen nagy munka áll mögötte, s hogy mennyire  sokat jelent neki A londoni mackók– A könyv illusztrációin akaratlanul is elidőzik a szemünk. Különlegesek és egyediek. Vintage és retro stílusban készültek, hiszen maga a kötet is egy időutazás: visszarepít tíz esztendővel korábbra. Marci, az írónő kisfia, akihez eredetileg íródott, mára már nagyfiú.

Az előadás hatalmas siker volt. A kiadó képviseletében Tsík Sándortól tudhatta meg a közönség, hogy ugyanezt a darabot a könyv bemutatóján is előadták már Budapesten, ahol szintén nagyon élvezték  a gyerekek. A jelmezek a szivárvány minden színét felvonultatták, általuk kissé bohókás jelleget öltöttek az előadók. Játékos, mókás produkciójuk sikere a gyerekek kacagásában is mérhető volt: egyszerűen imádták.

A szereplők üvegpoharakon zenéltek és összefestékezték a gyerekek arcát. Még egy kis dalt is eljátszottak a zongorán. Tóth Krisztina versei pedig pillanatok alatt megelevenedtek.

Az előadás után Takács Mari, A londoni mackók illusztrátora egy kézműves feladatra invitálta a gyerekeket. Csattogtak az ollók az ügyes kis kezekben: készültek „mackó-montázsok”, hasonlóképpen, ahogyan a könyvben is láthatjuk. Minden résztvevő ráadásul kaphatott emlékbe egy képeslapot és egy papírszemüveget is.

20150217_155112.jpg

A kedves program végét a hirtelen támadt csend jelezte, de erre csak akkor került sor, amikor az utolsó csoport is elindult haza. A szervezők és közreműködők kitettek magukért. Gyerekek-felnőttek egyaránt jól érezték magukat.

 

 

kittiff.jpgMárki Kitti 1992. március 19-én született Szegeden. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának harmadéves kommunikáció-és médiatudomány szakos hallgatója. Public Relations szakirányon tanul. Jelenleg  a Somogyi könyvtár kommunikációs munkáját segíti PR gyakornokként. Különösen érdeklődik a kulturális tevékenységek iránt. Tanulmányai során több egyetemi lapnak is ír. Szereti a színházat és a múzeumi kiállításokat.

A szerző írása korábban a SzegediLapon: Nemezcsodák...