Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nemes Imre: Szellemvilág

Nemes Imre Szellemvilág című tárlatának 2017. áprilisában adott otthont a Somogyi-könyvtár. A kiállító művész így vall magáról:

Nemes Imre vagyok, a Szegedi Tudományegyetem vizuális- és környezetkultúra tanár mesterszakos hallgatója. A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar képi ábrázolás alapképzésén festészet szakirányon végeztem előzőleg. Berettyóújfaluban születtem 1981-ben, Körösszegapátiban nőttem fel Hajdú-Bihar megyében, jelenleg Szegeden élek.

A képeim születése előtt soha sem készülnek vázlatok. Mindegyik az akkori érzések jelenlétében alakulnak. Kezdéskor a hangulatom határozza meg a színválasztást. Később kialakul egy személyes légkör köztem és a megszületni kívánt lény, lények között. Dinamikusan festek, az ecsetkezelésem gyors. Vegyes technikát használok: akril, akvarell ceruza, grafittömb. Lazúrozással és firkákkal a lények lelkét ábrázolom, amit festés közben folyamatosan éreztetnek.

A képeimhez nagyon kötődöm, mindegyik nagyon személyes. Életet érzek a megszületett lényekben, amelyek a közönségben mindenki számára más formában jönnek elő. Mindenki másképpen látja őket. A múlthoz, jelenhez vagy akár a jövőhöz kapcsolódhatnak. Így üzennek a lények mindenkinek a saját személyéhez kapcsolódóan. Szellemvilágukat szeretném megjeleníteni képeimben. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy számomra ezek a lények pozitív töltettel bírnak.

Azok a formák is inspirálnak, amelyek megjelennek az omladozó falakon, beázott plafonon, a rozsdafoltokon, pocsolyákban, penészfoltokban. A megszületett lények ezekben a formákban olyanok, mintha üzenni szeretnének nekem.

Kiállítások:

2005 Mezon Galéria, Debrecen (önálló)
2005 Kultúrház, Körösszegapáti (önálló)
2006 Polgármesteri hivatal, Körösszegapáti (önálló)
2012 SZAB Székház (csoportos)
2013 Teatro Lauro Rossi, Macerata, Olaszország (csoportos)
2015 OMDK, Budapest (festészet)
2017 OMDK, Pécs (fesztészet, grafika)