Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Petró Julianna

All that Jazz! – újra Szegedi Jazz Napok az IH-ban

 

November elején ismét megrendezték a fennállásának ötödik évtizedében járó Szegedi Jazz Napokat, szokásos helyszínén: az IH Rendezvényközpontban. A fesztivál idén is hozta a megszokott színvonalat, olyan fellépőkkel, mint Bill Frisell, Balázs Elemér, vagy a magyar származású Steve Kuhn, aki idén járt először hazánkban

A kétnapos koncertsorozatot az Eichinger-Csurkulya Duó Projekt koncertje nyitotta. A különleges formációt Eichinger Tibor Nyírségből származó gitáros és Csurkulya József erdélyi cimbalmos alakította 2012-ben. Csurkulya József a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kamaraművész és cimbalomtanári szakán szerezte meg diplomáját, 1999-től állandó tagja lett a magyar, balkáni és közel-keleti népzenéből táplálkozó Besh o droM együttesnek, számos elismert hazai zenész mellett szerepelt, dolgozott például a Korai Öröm zenekarral is. Eichinger Tibor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte meg jazz-gitár szakos tanári diplomáját, Babos Gyula diákjaként. Zenei karrierje igen sokívű, kipróbálta magát a legkülönbözőbb zenei műfajokban. Olyan elismert nevekkel dolgozott együtt, mint Takács Tamás, Náray Erika, Stefan Varga, vagy az Amorf Ördögök zenekar. Zeneszerzőként közreműködött színházi (Krétakör: Nexxt), illetve filmes produkciókban is (Szomjas György, Szőke András). A két művész produkciója, saját elmondásuk szerint, egy 21. századi kísérlet arra, hogyan értelmezhető a modern jazz és kortárs zene keretein belül a hagyományos népzenei hangzás és a balkáni ritmika. Ez a kísérlet mondhatni igencsak jól sikerült, a közkedvelt Astor Piazzola átiratoktól kezdve, a saját szerzeményekig minden zajos sikert aratott a szegedi közönség körében.

A Dél-Alföldi Szaxofonegyüttes fellépése igazi kuriózumnak számított, hiszen a zenekar harmadik lemezének (Dél-Alföldi Szaxofonegyüttes: Tótágas, 2004, BMC) megjelenése óta, alig-alig koncertezik, ilyen kivétel volt például idén tavasszal a fellépésük, Gerőly Tamás 60. születésnapján, illetve a Szegedi Jazz Napok is. Az együttes tagjai: Ágoston Béla - alt és tenorszaxofon; Burány Béla Pöcök - szoprán és baritonszaxofon; Szokolay Dongó Balázs - szopránszaxofon, furulya; Benkő Róbert – bőgő és Gerőly Tamás – dob.

bfb_6.jpg

William Richard (Bill) Frisell 

Az első nap záró programjaként a Bill Frisell Band muzsikált. William Richard Frisell Baltimore-ban született, zenei érdeklődését és tehetségét valószínűleg édesapjától örökölte. Kilencéves korától kezdett klarinéton tanulni, később megtanult szaxofonon, bőgőn és bendzsón is játszani, majd a beat-zene hatására mindinkább a gitár felé fordult.  Komoly zenei karrierje mellett az amerikai filmipar is felfedezte magának (Gary Larson: Mesék a túlvilágról; Wim Wenders: Millió dolláros hotel; Gus van Sant: Fedezd fel Forrestert!). Bill Frisell zenekaraival többször járt Magyarországon, Szegedre is kitűnő muzsikusokkal érkezett: Greg Leisz (ex-Joni Mitchell, Bruce Springsteen, Robert Plant, Joe Cocker, stb.), Tony Scherr (ex-Lounge Lizards, Willie Nelson, Rufus Wainwright, Norah Jones), Kenny Wollesen (ex-Tom Waits, Sean Lennon, John Lurie, Cyro Baptista, John Zorn). A kvartett a legújabb lemezük anyagával lépett fel.

bfb.jpg

A Bill Frisell Band

A szombati nap a Kőszegi Imre New5 koncertjével indult. Kőszegi Imre a hazai jazzművészet emblematikus alakja, virtuóz hangszerszólista, zenekarvezető és zeneszerző. Több mint 50 éve ül a dobok mögött, eddig mintegy 150 lemezen működött közre, kiemelkedő művészi teljesítményét számos díjjal ismerték el. A Kőszegi Imre New5 formáció tagjai: Csepregi Gyula – szaxofon; Horányi Sándor – gitár; Szaniszló Richárd – vibrafon; Vasvári Pál - akusztikus basszusgitár; Kőszegi Imre – dob.

r80_2.jpgPat Metheny "80/81" című dupla albumán a gitáros mellett csupa világnagyság: Dewey Redman, Michael Brecker, Charlie Haden és Jack DeJohnette játszik, egyszeri és lenyűgöző harmóniában. Zenéjük évtizedek alatt rajongók százezreit térítette a műfaj felé világszerte, ám az alkotók közül sajnos ma már hárman (Dewey Redman, Michael Brecker, Charlie Haden) nem élnek. A "REMEMBER 80/81" zenekari projekt Balázs Elemér kezdeményezésére született, ugyanis az albumot anno a Balázs-testvérek is rongyosra hallgatták, bőgős barátjukkal, Barcza Horváth Józseffel egyetemben. Balázs Elemér szereti és tiszteli Metheny játékát, elmondása szerint azonban mégsem ez inspirálta a mű újragondolására, hanem Dewey Redman és Michael Brecker hirtelen halála. (A két művész alig 4 hónap különbséggel hunyt el.) A két fúvóssal, Bacsó Kristóffal és Zana Zoltánnal, valamint a gitáros Gadó Gáborral vált véglegessé a máig létező formáció. A szegedi program tervezésekor azonban még nem tudhatták, hogy júliusban távozik Charlie Haden is a legendás album alkotói közül, így a novemberi előadás sajnos már három zseniális muzsikus emlékére szólt.

skt_17.jpg

A Steve Kuhn Trio

skt_1.jpgAz idén 76 éves Steve Kuhn a jazz történetének egyik legképzettebb és legkülönlegesebb zongoristája, mint zeneszerző és előadóművész egyedülálló képességekkel rendelkezik. A magyar származású Kuhn az idei Jazz Napok előtt még soha nem játszott Magyarországon. A premieren a fantasztikus amerikai dobos, Billy Drummond, valamint az új amerikai bőgős-generáció egyik legnagyobb ígérete, David Wong voltak a partnerei. A fesztivál szervezői a hazai jazzélet sok évtizedes mulasztását is szerették volna pótolni ezzel meghívással, nem hiába, hiszen a Steve Kuhn Trio zseniális koncertje méltó zárása volt a nívós Szegedi Jazz Napok programsorozatnak.

Fotó: Hrivnák Anita

 

 

pj.jpgPetró Julianna 1986-ban született Szegeden. Tanulmányait az SZTE-BTK filmelmélet és filmtörténet-esztétika alapszakán, valamint a vizuális kultúratudomány mesterszakán végezte. Írásai eddig a Szegedi Egyetem folyóiratban, valamint a Bölcsőben jelentek meg.