Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 molinokarasz_sm.jpg
 
Négy milliárd forint összértékű Csontváry-anyag érkezett Csongrád megyébe. A szegedi Móra Ferenc Múzeumban és Szentesen látható kiállításon a korai művek mellett bemutatják a festő emblematikus alkotásait, a „Magányos cédrust” és a „Római híd Mosztárban” című képet is.
   Több év óta először láthatja a nagyközönség Pécsen kívül az értékes Csontváry-gyűjteményt, a képeket az elmúlt években időszaki tárlatra csak Törökországba adták kölcsön.
 A Csongrád megyei kiállítás különlegessége, hogy a korai képeket Szentesen, a későbbieket pedig Szegeden, a Móra Ferenc Múzeumban mutatják majd be. Gyógyszerészként Szentesen élt a művész, Szegeden pedig részt vett az 1879-es nagyárvíz mentési munkálataiban, és a tragédia egyfajta pszichikai áramütésként érte a későbbi festőt. A pusztulás megrázó élménye is hozzásegíthette Csontváryt, hogy gyógyszerészi munkáját hátrahagyva a festészetnek szentelje életét.
    A kollekció kommandós kísérettel, megerősített biztonsági intézkedések mellett érkezett meg Csongrád megyébe. A műtárgyvédelmi előírásoknak megfelelően megtörtént a kiállítótermek átalakítása: az ablakokat befalazták, illetve állandó hőmérsékletet és páratartalmat biztosító berendezéseket állítottak működésbe. A falakat Csontváry, a „Napút” festőjének tiszteletére vöröses napsárgára, a lemenő nap színére festették át. A „Napút” színeit keresve Csontváry bejárta a világot, majd Kairóban értette meg, melyek is a napszínek, melyeket használnia kell: azok a világító tónusok, melyek naplementekor láthatunk.
 
   A tárlat 2011. december 22-ig tekinthető meg.