Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ale Ildikó

Hangok és csendek 
Csatlós Kitti A néma című festészeti kiállításán

Csatlós Kitti egyetemi hallgató kiállítása 2016. május 17-én, kedden nyílt Szeged-Szentmihályon, a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. A tárlatot Ale Ildikó nyitotta meg.

 

Megtapasztalták már a bölcs elcsendesedés élményét? Kívánták már a zajos mindennapok, kötelező beszélgetések ellentétét? Talán napokig tartó némaságig is fokozták önnön magukkal folytatott kommunikációjuk igényét? Amikor csak a saját magukhoz intézett kérdések és válaszok, életre szóló döntések jelentőségére fókuszáltak! Ha igen, akkor képesek csak könnyen ráhangolódni Csatlós Kitti jelenlegi kiállításának műveire.

030.jpgCsatlós Kitti első önálló kiállítását éppen két éve szintén egy májusi napon nyitottam meg itt, a Móricz Zsigmond Művelődési Ház Galériájában. Az eltelt időszak kételyekkel, a művészi létre vonatkozó önmarcangoló gondolatokkal, útkereséssel és sikerekkel alakította alkotónk művészi haladását.

Kitti 2015-ben felvételt nyert a Pécsi Tudományegyetemre, így most megérdemelten a Művészeti Kar festőművész szakán tanulhat, teszi ezt nagy elhivatottsággal és szorgalommal. Az itt kiállított képek a tavalyi felvételi anyag részét képezik. Szeptembertől jelentős szellemi és lelki átalakulás zajlik benne az egyetemi művésztanárok oktatói ráhatásával, ami nagy kihívás egy ilyen erős intellektussal, határozottsággal és  rendkívüli kitartással rendelkező fiatal számára. Érthető, hogy pécsi mappájában hagyta új képeit, noha sohasem volt rejtegetnivaló műve.

017.jpg

Nem tagadom, fontos számomra, hogy Kitti évek óta folyamatosan hírt ad magáról, így módomban áll figyelemmel 13254840_1050194491750885_3148912013534085313_o.jpgkísérni emberi és alkotói fejlődését.  Igényes, tanulni vágyó fiatal, volt kellő bátorsága kilépni a szegedi családi fészekből, azóta is rendületlenül keresi és vállalja önmagát. A tanulás kedvéért elköltözött Budapestre, ahol Divat- és Stílustervező végzettséget szerzett. Még munkahelyét is feláldozta, hogy hónapokon keresztül kizárólag az egyetemi felkészülésnek szentelje teljes énjét. Nemcsak önálló célok megvalósításán dolgozott, hanem külön képzésre is beiratkozott, ahol Bukta Norbert festőművész értékes szakmai vezetésének köszönhetően gazdagodott rajzi tudása, képi látásmódja, elméleti felkészültsége.

022.jpg

Az előző kiállítás fő tematikai irányvonala az átalakulás volt. Tulajdonképpen most is ezt a sajátos metamorfózist követhetjük képről képre. Akkor intenzívebben, egyenletesebben jelent meg a felszín és a mélység kettőssége művein. Keményebb, drámaiabb formajegyekben teljesítette ki érzéseit.

025.jpg

Most az anyagokban rejlő váratlan, ismeretlen egymásra hatásokkal dolgozik elmélyültebben. Részben feláldozza érte az oly nagy lelkesedéssel, hittel létrehozott egykori figuratív folyamatot. Önkéntelenül is sorozatokban éli meg a képteremtés történését. Érdemes számot vetnünk a felhasznált anyagokkal: papír, akrilfesték, akril spray, fapác, pasztell, falfesték, hypo-granulátum.

027.jpg

Azonkívül karcol, ragaszt, épít, fejleszt, roncsol, éget, talált tárgyakat is felhasznál, lendületes gesztusokkal kezével és lábával is dolgozik a műveken.

A 100 x 70 cm méretű színkompozíciók cím nélkül merednek ránk a fal felületéről. Az abszolút szabad képi befogadás pillanatait kínálják fel számunkra, mely során lehet szeretni a festményeket, lehet elutasítani a látványt, hirtelen jött könnyekben feloldani, szabad csodálkozni, megtorpanni, nyugodtan szemlélődni, elfogadni, félni, felháborodni, tanácstalanul álldogálni, de a legjobb mindeközben és mindezek helyett kérdéseket feltenni. Vajon mit tudhatunk meg magunkról Csatlós Kitti művein keresztül?

Még néhány virágzó, madárdaltól hangos májusi tárlatmegnyitó és a Tehetség némán művésszé avatja Csatlós Kittit.

                                                                                              

aleildiko2012.jpg

Ale Ildikó festőművész, művészetpedagógus Szegeden él és alkot. A szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola rajz szakának elvégzése után (1997) a Magyar Iparművészeti Egyetem hároméves egyetemi kiegészítő képzésén szerzett diplomát vizuális és környezetkultúra tanár szakon, múzeumpedagógiai szakirányon 2000-ben. Művészetszervező tevékenysége adta az indíttatást, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Múzeumi menedzsment képzésén is végzettséget szerezzen (2014). 2003 óta a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete képzőművészet tagozatának tagja. 2005-ben Magyar Ösztöndíj Bizottság sikeres képzőművészeti pályázatán krakkói ösztöndíjban részesült. Több országos és nemzetközi csoportos tárlaton vett részt. Szeged Megyei Jogú Város alkotó díját többször elnyerte. Művei megtalálhatók a szentendrei ArtUnió Galéria Gyűjteményében és Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményében. 2013-ban Tájemlékektől az Álomlapokig című önálló, öt hónapon át tartó képzőművészeti projektjét valósította meg. A REÖK tárlatvezetője és múzeumpedagógusa hét éve. Szervezői és pedagógiai munkájának köszönhetően több ezer gyermek és fiatal, számtalan felnőtt csoport ismerkedik hétről hétre a kiállítások anyagával, az intézménnyel és a képzőművészet intézmény rendszerével. Az interaktív művészeti foglalkozások szándéka, hogy a részvevők később kulturális igénnyel közelítsenek a képzőművészet felé, művészetet értő és befogadó emberekké váljanak. Ale Ildikó a MONTÁZS Vizuális Műhely művészeti vezetője. A Műhely intézmények, cégek, felnőttek, gyermekek, családok részére kínál értékes elméleti és alkotói fejlesztő programokat, dolgoz ki kreatív projekteket. Elhivatott felkészítő munkájának köszönhetően tanítványai elérik céljukat, így szakirányú művészeti középiskolában és egyetemen folytatják tanulmányaikat.

A szerző írása korábban a SzegediLapon: Tükrök a szemben