Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Versmondók és versírók találkozója Szentesen
 
Amennyiben adott egy elszánt, jót akaró ember és mellé / mögé egy jóravaló közösség, ha minden nem is fordulhat jobbra, számos szépséges, nemes történet születhet. Szentesen mind a két hozzávaló megvan: Paulovics Tamás, a „szent őrült”, aki időt és fáradtságot, utánajárást és rábeszélést, energiát és (nem utolsó sorban) pénzt nem kímélve immár második alkalommal szervezte meg a Versmondók Találkozóját és mellette, mögötte a közösség: Szentes Város kultúraszerető, irodalombarát lakosai és vezetése.
 
img_4180.jpg
Versek pohár borok mellett a szentesi Páterházban
 
A találkozó előestéjén, február 21-én, pénteken a határon túlról érkezett versmondók és versírók a határon inneniekkel meghitt hangulatban, egy-két pohár bor mellett cseréltek eszmét költészetről, irodalomról. A következő nap azonban már a nyilvánosság jegyében telt: verskavalkád várta az érdeklődőket, akik zsúfolásig meg is töltötték a Szentes Városi Könyvtár rendezvénytermét. A Baka István emlékének szentelt Versírók és Versmondók II. Találkozójára a Kárpát-medence több pontjáról érkeztek szavalók: Geréd Bíborka Csíkszeredából, Kőműves Noémi és Ficze Árpád a Vajdaságból, de délvidéki származású a gödöllői egyetemista, Kató Hajnalka is. Hozzájuk csatlakozott a bugaci Herbály Jánosné, Dohányosné Gulyás Zsuzsa Nagybánhegyesről, Antal Anikó és Fabulya Andrea Szegedről, Börcsök Bálint és Szabó Tamás a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumból, valamint Szemerédiné Irénke és a házigazda Paulovics Tamás Szentesről. A versmondó gálán Dr. Horváth György konferált.
 
tablo.jpg
Versmondók: Ficze Árpád, Börcsök Bálint, Kató Hajnalka,
Szabó Tamás, Geréd Bíborka és Kőműves Noémi
 
tablo2.jpg
Versmondók: Antal Anikó, Fabulya Andrea, Szemerédiné Irénke,
Dohányosné Gulyás Zsuzsa és Herbály Jánosné
 
img_4274.jpg
Paulovics Tamás
 
A versírókat olyan kiváló költők képviselték a találkozón, mint Szepesi Attila József Attila-, Weöres Sándor-, Tiszatáj-díjas, valamint a Magyar Köztársaság Babérkoszorújával kitüntetett költő Budapestről, Fekete Vince, Lövétei Lázár László, Borsodi László a Székelyföldről és Orcsik Roland Szegedről. A találkozó védnökei között Szirbik Imre, Szentes Város polgármestere mellett ott sorakozott Hász Róbert, a Tiszatáj, Lövétei Lázár László, a Székelyföld és Bene Zoltán, a SzegediLap főszerkesztője, de védnökséget vállalt a személyesen megjelenni nem tudó Buda Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, valamint Kiss László, a Magyar Versmondók  Egyesületének elnöke. A rendezvényt támogatta Mészáros Zoltán, a Hunor Coop Üzletlánc elnök-vezérigazgatója és a szentesi Krúdy Gyula Baráti Kör. Mivel a találkozó Baka István emlékét is megidézte, Baka Tünde, a költő özvegye szintén jelen volt a versünnepen.
img_4220.jpg
A közönség
 
img_4223.jpg
A közönség soraiban Hász Róbert és Orcsik Roland
 
img_4228.jpg
Szirbik Imre, Szentes polgármestere átveszi
a Székely Könyvtár legújabb köteteit Lövétei Lázár Lászlótól
 
img_4239.jpg
Fekete Vince (a kép jobb szélén) és mellette Szepesi Attila
 
img_4241.jpg
Borsodi László, Baka Tünde és Tényi Jánosné,
a Baka István Alapítvány titkára
 
A versmondók gálaműsorát követő műhelymunkát Wiegmann Alfréd Nívó-díjas rendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője, a Versmondók Egyesületének alelnöke vezette a jelen lévő alkotók bevonásával. A műhely igen magas szintű szakmai munkával segítette a versmondókat, hogy a jövőben még érzékenyebben, még jobban adják elő a magyar líra remekeit.
 
img_4291.jpg
Wiegmann Alfréd
 
A rendezvény – a Versírók és Versmondók II. Találkozója Baka István Emlékére – a magyar vers és a magyar irodalom igazi ünnepe volt, olyan esemény, amelyre nagy szükség van abban a csodáktól mentes, varázstalanított világban, amelyben élünk. Az efféle kezdeményezések képesek meg- és fölmutatni a művészet erejét, fölhívni a figyelmet azokra a sorvadóban lévő emberi szükségletekre, amelyek egyedül a művészet által elégíthetők ki, s amelyek az ember emberi mivoltának legmeghatározóbb mélyrétegeihez tartoznak.
 
img_4281.jpg
 
SzegediLap
Fotók: Pusztai Virág