Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megjelenés előtt:
Mirtse Zsuzsa Sötétkamra című verseskönyve
 
2013. könyvhetére jelenik meg Mirtse Zsuzsa Sötétkamra című verseskötete a Magyar Napló Kiadó gondozásában, S. Horváth Ildikó illusztrációival. A kötet fülszövegében az alábbi sorokat olvashatjuk:
 

nyomdai-felbontasu-borito-mirtse-zsuzsa-sotetkamra---elohivott-versek.jpg

Mirtse Zsuzsát kezdettől fogva a hiteles létezés és az emberi kapcsolatok üveg-törékenysége foglalkoztatja leginkább. Ezekből a cserépszilánkokból építi tovább most is költői világát, bekapcsolódva a magyar költészet hagyományába, amely képes a hiányt, a veszteséget a teljességnél teljesebbként felmutatni.
A költőnő harmadik verseskötetében, mint azt a címe is előrevetíti, a lélek fekete dobozából merít, olyan rétegekből, amelyek a személyes életfolyam medre alatt húzódnak. Az egyéni sorsok alól pedig egy mindannyiunkban rejtőzködve munkáló, közös világ ősképeit-tartalmait hívja elő és tárja elénk, hangja mégis személyes – ebből a kettősségből eredhet lírájának egyedisége.
Ezeket a verseket, akár az ókori bronztükröket, érdemes forgatnunk: hátlapjuk domborműves alakjai bizony előmerészkednek, és belevetülnek saját tükörképünkbe. Időzzünk hát el a látottak felett, és ne feledjük: az óceán lefelé sötétedik – ez a kötet nemcsak a drámaiságának köszönheti alapvető tónusát, de a merítkezés mélységének is. Márpedig amit felszínre buktatnak belőlünk ezek a versek, azzal csakis gazdagabbak lehetünk.
 
És álljon itt egy vers is a kötetből – ízelítőül, kedvcsinálás okán:
 
Sodrásban
 
Helyette én gyónok. Az ácsot elküldöm,
és ahogy eddig, megbocsátok ma is.
A szeget is kilöki a tenyér, amíg
édes a vétek, s az áldozat hamis,
 
örökre rosszul egy, hiába változik.
Továbbmegy, ha érzi, nehéz a teher.
Nincs célja, arca, múltja. Rövid állomás.
Elszáradt karó, amit az Úr lever
 
időnként mellém, mintha támaszom lenne.
Benne váltam hajléktalanná végleg.
Megsebez, bekötöz, átkoz. A semmim lett.
S én rajta, mint kivágott fán a kéreg.
 

 

 

mirtse-zsuzsa-portre-1.jpg

Mirtse Zsuzsa író, újságíró, a Süni ökológiai magazin főszerkesztője, a Vadon magazin kulturális szerkesztője. Eddig öt kötete jelent meg: egy mesekönyv, egy novelláskötet, egy regény és két verseskötet.
 
A szerző írásai korábban a Szegedilapon: Valami elkopott belőlünkSzéthordott hasábokVárosi triplákMűrepülés