Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ízelítő Simon Zoltán grafikáiból

simonz.jpgSimon Zoltán 1950-ben született Törökszentmiklóson, Budapesten él. Középfokú tanulmányait az újpesti Könyves Kálmán Gimnázium német tagozatán fejezte be. Ez idő alatt Gábor Béla festőművész és rajzpedagógus stúdiumait látogatta.  Ezen tanulmányokkal párhuzamosan először az újpesti Munkásotthonban, később pedig annak jogutódjában, a Derkovits Körben dolgozott Szabados Árpád irányításával − 1970-ig. 1968-tól speciális stúdiumokat végzett a MÁV Képzőművészeti Körében, készülve a főiskolai felvételire. 1971-től − sorkatonai szolgálata után − a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola rajz-földrajz szakán folytatott tanulmányokat.
1973-tól több dekorációs műhelyben, illetve grafikai alkotóközösségben dolgozott. Ez időtől datálható, hogy egyedi grafikái jelennek meg az Élet és Irodalom című irodalmi hetilapban. 1977-ben tagja lett az Autodidakta Képzőművészek Társaságának, majd ugyanez év nyarán tagfelvételt nyert a Fiatal Képzőművészek Klubjába. E tagságáról 1980-ban mondott le.
1980-tól mint önállóan tevékenykedő grafikus több területen is tevékenykedett: így 1983-ig több könyvkiadónál foglalkoztatták mint illusztrátort és címlaptervezőt, ebben az intervallumban 127 kiadvány elkészítésében vett részt. Készített sokszorosított grafikákat és plakátokat. Több animációs filmben (Cartoon: MUSIC TV, ZDF-BDR Televízió: PACE) működött közre mint háttér- illetve Storyboard-készítő (Varga Stúdió: Atlasz). Ezen túlmenően különböző cégek grafikai arculatának tervezésével foglalkozott (AVA Hungaria, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány), valamint reklámgrafikával, divatlapok és katalógusok tervezésével (Rocco, Modeline).
1989-ben, felhagyva az alkalmazott grafikai tevékenységgel, ismét az egyedi művészi grafika felé orientálódott.
Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Belvárosi Művészek Társaságának és az ART-KRAFTWERK csoportosulásnak.
2012. február 7.-én, 17 órakor nyílik önálló tárlata Szegeden, a Belvárosi Kamara Galériában.