Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gitárszó a lélekhez
Ötvös Csilla bemutatkozása a Somogyiban – 7 kérdés Ötvös Csillához
 
Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek közül 2014. március 5-én Ötvös Csilla gitárművész mutatkozott be. Egy hangulatos délután keretében a Somogyi-könyvtár közönsége megismerkedhetett a fiatal művész kivételes tálentumával. Zenei karrierjéről, jövőbeni terveiről és az ösztöndíj nyújtotta lehetőségekről kérdeztük a gitározásra született zenészt.
 
Hegedűs Réka és Tóth Edit: Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba a zenével?
 

otvos-csilla-fenykep.jpg

Ötvös Csilla: Zenei tanulmányaim 1994-ben indultak a kecskeméti M. Bodon Pál Zeneiskolában, itt kerültem először kapcsolatba a zenével. A középiskolát a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában végeztem, ahol szolfézs-zeneelmélet, karvezetés szakos tanulóként érettségiztem, s emellett párhuzamosan készültem az egyetemi felvételire is.  2009-ben diplomáztam gitártanár, kamaraművész szakon Pavlovits Dávid növendékeként a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán. 2011-ben Bozóki Andrea tanítványaként a klasszikus hangszerművész, klasszikus gitárművész mesterképzési szakot is elvégeztem.
 
Hegedűs Réka és Tóth Edit: 2007-ben lehetőséged nyílt Németországba is eljutni Erasmus ösztöndíjjal. Milyen élményeket szereztél ezáltal?
 
Ötvös Csilla: Hatalmas élmény volt számomra, hogy egy szemesztert Németországban, a Fachhochschule Osnabrück Institut für Musikpedagogik-Konservatorium intézményében tölthettem és tanulhattam. Amellett, hogy színvonalas zeneoktatásban részesültem, világot láthattam, megismerkedhettem egy másik kultúrával, a környező városok hangulatával és egy teljesen más oktatási rendszerrel. Zeneileg is sokat fejlődtem azáltal, hogy az ott tanuló növendékek koncertjeit és óráit is végighallgathattam. Ebben az intézményben nemcsak klasszikus, hanem jazzoktatás is folyik, amely új perspektívákat nyitott meg számomra. Minden adódó lehetőséget igyekeztem kihasználni, így alkalmam nyílt a hallgatótársaim előtt is fellépni az ott szervezett koncerteken. Továbbá a német nyelvű kurzusoknak és külföldi diákokkal való kommunikációnak köszönhetően a nyelvtudásom is sokat fejlődött ezalatt az idő alatt. Mindenkit csak biztatni tudok, hogy éljen az Erasmus adta lehetőségekkel, mert életre szóló élményeket és tapasztalatokat szerezhetnek.
 
Hegedűs Réka és Tóth Edit: 2006-ban a VII. Belgrádi Nemzetközi Gitárversenyen, 2007-ben pedig a VIII. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál versenyén vettél részt. Milyen eredményeket értél el?
 
Ötvös Csilla: A legfőbb célom elsődlegesen a tapasztalatszerzés volt. Mivel nemzetközi megmérettetésekről volt szó, amelyen kevés magyar résztvevő képviseltette magát, így óriási megtiszteltetés volt, hogy mindkét esetben igen erős mezőnyben és neves művészekből álló zsűri előtt mutathattam meg tudásomat.
 
Hegedűs Réka és Tóth Edit: 2004 és 2011 között számos magyar és külföldi művész mesterkurzusain is részt vettél. Milyen tapasztalatokat szereztél ezáltal?
 
Ötvös Csilla: Mindig hatalmas szakmai segítség és lehetőség, amikor egy fiatal zenésznek alkalma nyílik egy-egy ilyen mesterkurzuson részt venni. Magam is rengeteg tapasztalatot szereztem a hazai és külföldi gitárművészek által tartott kurzusokon, művészi képzéseken való részvétel kapcsán.
 
Hegedűs Réka és Tóth Edit: Hogyan tudja támogatni a Sófi Alapítvány a fiatal tehetségeket?
 
Ötvös Csilla: Sófi József egy kivételes személyiség, aki a fiatal tehetségek ügyét a magáénak érzi, hozzáértése és segítőkészsége különösen ritka a mai világban. Az ő támogatásával és bátorításával elindulhat a tehetséges diákok pályája. Az általa létrehozott ösztöndíjnak köszönhettem, hogy vidéki hallhatóként 2011-ben és 2012-ben is önálló koncertet adhattam a Művészetek Palotájában. Ez minden zenész számára egy olyan vágyott helyszínt jelent, amely akusztikájával és hangulatával egyaránt képes megteremteni az ideális körülményeket, hogy a művész a zenéjén keresztül nemcsak kapcsolatot teremtsen a közönséggel, hanem páratlan élményt szerezzen azzal. Idén pedig abban a szerencsében részesültem, hogy immár harmadik alkalommal léphetek fel ezen a különleges helyszínen.
 
Hegedűs Réka és Tóth Edit: Milyen műveket hallhatott tőled a közönség a Somogyi-könyvtárban?
 
Ötvös Csilla: Először Astor Piazzolla Verano Porteno című tangószerzeményét hallhatta a közönség, amelyet egy általam komponált darab követett Song to the Soul, vagyis Dal a lélekhez címmel. Saját műveim megszületéséhez a személyes élmények mellett az általam hallgatott zenei stílusok hatásai is inspirációul szolgálnak. A rendezvény végén pedig egy ausztrál gitárművész, Tommy Emmanuel Questions című művét adtam elő.
 
Hegedűs Réka és Tóth Edit: Melyek a jövőbeni célkitűzéseid zenészként?
 
Ötvös Csilla: Olyan együttműködő művészekkel szeretnék zenélni, amely a szakmai fejlődés lehetőségét biztosítja számomra, valamint a latin-jazz műfajban és a hozzám közel álló tangózenében szeretnék továbbfejlődni és megtalálni a saját hangomat.
 
Hegedűs Réka és Tóth Edit
 
  
heged_s-reka.jpg
Hegedűs Réka 1990. június 14-én született Gyulán. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Kommunikáció- és Médiatudomány Mesterképzésének végzős hallgatója. Az egyetemi alapképzés során a fő szakiránya, a Public Relations mellett, elvégezte a Nyomtatott sajtó szakirányt is. Tanulmányai során több egyetemi lap munkatársa volt. Legfőbb érdeklődési területe a kulturális kommunikáció, jelenleg a szegedi Somogyi-könyvtár kommunikációs munkáját segíti. Szabadidejében is szereti az aktív, szellemi kikapcsolódást, gyakran jár moziba, színházba és múzeumi rendezvényekre.

toth-edit.jpg
Tóth Edit 1986. október 4-én született Békéscsabán. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán Kommunikáció- és Médiatudomány mesterszakon végzős hallgató. 2010-ben anglisztika szakon, amerikanisztika szakirányon szerzett üzleti angol és turizmus specializációs alapszakos diplomát. 2012-ben pedig a Kommunikáció- és Médiatudomány alapképzésen a Public Relations szakirányt végezte el. Pillanatnyilag a szegedi Somogyi-könyvtárban lát el PR gyakornoki feladatokat. Szabadidejében szívesen olvas, és érdeklődést mutat a környezetvédelem iránt.