Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Sheket nem orcátlankodik

sheketalbum.png
 
A Sheket zenekar hosszú hallgatás után új anyaggal és ehhez kapcsolódóan egy, vonósokkal bővült koncerttel jelentkezett szülővárosában. A zenekar állandó vendégei a Kankalin Néptáncegyüttes táncosai. Luca napján az IH nagytermét foglalta el az eddigi legnagyobb Sheket-produkció. Az előzenekar a szegedi tagokat számláló Kravaiar este 8-kor kezdett, maga a Sheket egy óra múlva lépett színpadra. Érdekes zenei műfajok találkoztak az este folyamán: a hip-hoptól egészen a klasszikus vonószenekari műfajokig. A szegedi underground csapatokból jól ismert Fman és DJ Globe is közreműködnek néhány szám erejéig.
„A klezmer csak az alap – vall a zenekar saját stílusáról –, ami áthatja azt a zenei témakört, amit játszunk. A stílusunkat leginkább kavalkádként jellemezném. Egy barátom nagyon beletalált, amikor azt mondta, klasszikusan játszunk népzenét. Ez azért nagyon jó, mert a konzi ad egy erős hátteret, amit aztán ha népzenével vegyítünk, akkor tényleg ’klasszikus népzene’ jön létre. Nagyon fontos, hogy egyáltalán nem erőltetjük a klezmert, vagyis inkább úgy mondanám: gyakran más, ’nem klezmeres’ ötletek jönnek, és mi nem zárkózunk el a rocktól, a skától, a reggae-től sem... De ami a legfontosabb, igyekszünk nagy hangsúlyt fektetni a magyar népzenére, erdélyire, vajdaságira, felvidékire, somogyira, kalocsaira... És innentől kezdve a klezmer gyakran elveszik.”
A Sheket 2007-ben nyert meg egy egyetemi tehetségkutató versenyt, amelynek fődíja lemezszerződés volt. Az együttes számára áttörést hozott a 2008-as év, amikor (a kiadott lemeznek is köszönhetően) végigkoncertezték a nyarat. Azóta népszerűségük töretlen. A december 13-i koncerten friss lemezüket mutatták be, melyen különböző népek népzenéit olvasztják össze és ötvözik más, népszerűbb zenei fúziókkal. Főként magyar népzenei és klezmer, azaz zsidó népzenei elemeket használnak muzsikájukban. Ezeket az autentikus hangzástól kicsit elrugaszkodva, az ütő- és elektronikus hangszerek bevonásával (dob, gitár, basszusgitár) mutatják meg. Egyedi hangzásuk által leginkább a világzene képviselőjének tekinthetjük őket.
 
Az együttes tagjai:  
Bitó János – zongora;
Velcsev Dejanov Kosta – ének, gitár;
Simon Krisztián – dob;
Kovács Zsolt – klarinét, zeneszerzés;
Boleman Kata – ének;
Szabó János – hegedű;
Hohl Zsuzsanna – cselló, basszusgitár;
Mr.Edwards – harsona
 
   sheket-csapat.png