Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


„...a csend nem zavarja a zenénket” – gitárzene a Somogyi-könyvtárban
7 kérdés Kovács Viktória és Olgyay Gergő gitárművészekhez
 
Az olvasás élménye mellett az adventi készülődés jegyében a Somogyi-könyvtár az SZTE Tehetségpont közreműködésével délutánonként hangulatos zenei programokat kínál tehetséges fiatal fellépőkkel. December 13-án Kovács Viktória és Olgyay Gergő gitárjátékát hallgathatták az érdeklődők. Mindkét művész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója. – Hegedűs Réka és Tóth Edit a koncert után beszélgetett a két fiatal előadóművésszel.
 
img_6765.jpg 
Olgyay Gergő és Kovács Viktória
 
Hegedűs Réka és Tóth Edit: Mióta dolgoztok együtt és honnan ered ez a „közösködés”?
 
img_6770.jpg
Olgyay Gergő: A konzervatóriumi években ismerkedtünk meg, ahol ugyanahhoz a tanárhoz jártunk. Kamaratársak azonban csupán egy véletlen folytán lettünk az egyetem alatt. Ennek köszönhetően immár egy éve játsszunk együtt.
 
Hegedűs Réka és Tóth Edit: Zenei értelemben kik inspirálnak benneteket?
 
Olgyay Gergő: A tanáraink tanítanak, de egyben inspirálnak is.
Kovács Viktória: Rám nagy hatással volt a szegedi gitártanárom Pavlovics Dávid, valamint a jelenlegi oktatóm Csáky András. Akit hazai pályáról mindenképpen meg kell még említenem, és Gergővel közös konzervatóriumi tanárunk, Szilvágyi Sándor. Az ő tanácsai is sokat jelentenek számunkra.
Olgyay Gergő: Éppen a hétvégen láttam egy videót a híres gitárduó, John Williams és Julian Bream produkciójáról. A két gitárművész közös munkája különösen inspirálóan hatott rám, hisz Vikivel mi is sokat profitálhatunk az ő együttműködésükből.
 
Hegedűs Réka és Tóth Edit: A könyvtár egy csendes tér. Most mégis egy gitárkoncertnek adott teret. Hogyan fér össze ez az ellentmondás?
 
Olgyay Gergő: Nagyszerűen, hiszen a csend nem zavarja a zenénket.
Kovács Viktória: Azok az emberek, akik könyvtárba járnak nyitottak a kultúra, művelődés és a zenei élmények iránt és szívesen meghallgatnak egy-egy koncertet. Így a könyvtár alkalmas tere lehet egy komolyzenei koncertnek. 
 
Hegedűs Réka és Tóth Edit: A ma hallott művek közül eredetileg is mindegyiket gitárra komponálták?
 
Kovács Viktória: Többet igen. Kedvenc zeneszerzőim a romantika korából – akiknek a munkásságát egy-egy tudományos dolgozat keretein belül lehetőségem nyílt komolyabban tanulmányozni – Francisco Tárrega és Augustín Barrio. Mindkettejük művei eredetileg is gitárra készültek. A ma felvonultatott művészek közül Leo Brouwer is gitárra komponált.
Olgyay Gergő: Azonban nem csak gitárra írott darabokat adunk elő, de átiratokat is. Ilyen esetben először mérlegeljük, hogy az adott művet érdemes-e a mi hangszerünkre átdolgozni. Ezután történik a két hangszer (az, amelyikre írták a darabot és a gitár) összehangolása, melynek megvannak a technikai nehézségei, a tényleges átírás csak ezután kezdődhet.
 
Hegedűs Réka és Tóth Edit: Mitől függ, hogy mely darabokat játsszátok fejből és melyeket olvassátok kottából?
 
Kovács Viktória: A zenei berkekben így alakult ki, hogy a szólódarabokat fejből, a kamaradarabokat pedig kottából olvasva adják elő.
Olgyay Gergő: Egy szólódarab előadása során nemcsak a mű a fontos, hanem az előadó személyisége is előtérbe kerül, ilyenkor a kotta csak elvonná a figyelmet a művészről. Kamaradarab esetében a közös munka eredményeként a zene mutatkozik meg elsődlegesen.
Kovács Viktória: Míg szólódarab esetén minden egyetlen előadón múlik, az ő fejében kel életre a zene, addig a kamarazenénél a pillanatnyi hatások is befolyásolhatják az előadást, egy apró hiba is megbonthatja a harmóniát a két előadó között, ami azonnali korrigálást, reagálást igényel, ezért támpontként a zenésznek könnyítést jelent a kotta.
 
Hegedűs Réka és Tóth Edit: Az SZTE Tehetségpont miként tudja támogatni a tehetséges fiatalokat?
 
img_6792.jpg
Kovács Viktória: Számos koncertet szerveztek nekünk többek között itt a Somogyi-könyvtárban, és 2013 áprilisában lehetőségem nyílt egy szólókoncert előadására a Művészetek Palotájában, ami óriási élményt nyújtott és előlendítette a szakmai karrieremet.
 
Hegedűs Réka és Tóth Edit: Mik a jövőbeni célkitűzéseitek?
 
Olgyay Gergő: Közeli terveink között szerepel, hogy kétszemélyes csoportunk egy fuvolistával bővüljön, ezáltal színesíteni tudnánk a zenei repertoárunkat. Ennek vannak előnyei és hátrányai, az egyéni felelősség csökken egy új tag érkezésével, viszont fontosabbá válik az egymásra való odafigyelés játék közben. Emellett régi nagy álmunk, hogy Bach hegedűszonátáiból átiratot készítsünk két gitárra vagy adott esetben fuvolára. Ez egy rendkívül fontos tapasztalatszerzés lenne számunkra.
 
img_6802.jpg
 
Hegedűs Réka és Tóth Edit
Fotók: Somogyi-könyvtár
 
 
heged_s-reka.jpg
Hegedűs Réka 1990. június 14-én született Gyulán. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Kommunikáció- és Médiatudomány Mesterképzésének végzős hallgatója. Az egyetemi alapképzés során a fő szakiránya, a Public Relations mellett, elvégezte a Nyomtatott sajtó szakirányt is. Tanulmányai során több egyetemi lap munkatársa volt. Legfőbb érdeklődési területe a kulturális kommunikáció, jelenleg a szegedi Somogyi-könyvtár kommunikációs munkáját segíti. Szabadidejében is szereti az aktív, szellemi kikapcsolódást, gyakran jár moziba, színházba és múzeumi rendezvényekre.

toth-edit.jpg
Tóth Edit 1986. október 4-én született Békéscsabán. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán Kommunikáció- és Médiatudomány mesterszakon végzős hallgató. 2010-ben anglisztika szakon, amerikanisztika szakirányon szerzett üzleti angol és turizmus specializációs alapszakos diplomát. 2012-ben pedig a Kommunikáció- és Médiatudomány alapképzésen a Public Relations szakirányt végezte el. Pillanatnyilag a szegedi Somogyi-könyvtárban lát el PR gyakornoki feladatokat. Szabadidejében szívesen olvas, és érdeklődést mutat a környezetvédelem iránt.