Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Marton Árpád
Centenáriumi centrális
– hozzászólás Balogh Kinga előadásához a Weöres-emlékévben –
 
Gyermek Nemgyermek
Felnőtt Nemfelnőtt
Felnőtt Nemgyermek
Gyermek Nemfelnőtt
 
Sejted Nemsejted
Sejted Nemsejtem
Sejtem Nemsejted
Sejtem Nemsejtem
 
Költő Nemköltő
Költő Nemfestő
Festő Nemköltő
Festő Nemfestő
 
Látod Nemlátod
Hallod Nemhallod
Látod Nemhallod
Hallod Nemlátod
 
Az alkotó magyarázkodása: a versben a ciklikus kontradikció performatív vállalás-voltának pszeudoposztulátuma artikulálódik.
 
 
Két chanson
Fekete Gizinek, az Öreg Hölgy Kárász utcai látogatása alkalmából
 
 
I. Chanson P-dúrban avagy púderben
 
Pá, pipec Pipi! Depi???
Pipettával porciózva is piti!
Pláne pazar, parádés produkciódtól pusztulva,
porrá, pangó pacává pépesülve –
piszlicsáré, provinciális pasas, ki nem e-
Ped puszta pillantásodér'
 
 
II. Chanson B-dúrban avagy Básodik Bersszak, influenza idején
 
Bú, bitang jó bőr,
Bizisten bámulatos baba
Baró bundádban ballagsz begyesen
Beh Beléd Bolondul Bárki
Bávatagon borzong a beton
Bármerre bolyongsz
 
 
 

martonarpii.jpg

Marton Árpád a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán (1994) és a Szegedi Hittudományi Főiskolán (1995) végzett. 1992-től 2001-ig a Magyar Televízió Szegedi Körzeti Stúdiójának szerkesztője, majd szerkesztő-rendezője. 1998 és 2002 között több színházi produkció vetített látványterveit készítette el (Kajak-Kenu VB gálája a Szegedi Szabadtéri Játékokon, Anna Karenina a Kisvárdai Várszínházban, majd a Ferencvárosi Nyári Játékokon). 2001-től tárcái és cikkei jelennek meg a Délmagyarország, a Szegedi Élet és az Új Ember című lapokban. 2003 óta állandó szerzője a Szegedtől Szegedig antológiának. 2005-től számos kulturális eseményt szervezett a Móra Ferenc Múzeum közművelődési munkatársaként, köztük az első szegedi Múzeumok Éjszakáját. 2004-től alapító munkatárs a Magyar Katolikus Rádióban (szerkesztő – Zenei Kincsestár, A vasárnap muzsikusa; műsorvezető – Szépség-Szalon); számos kulturális és portréműsort készített, 1000-nél több zenei műsora között a Mozart teljes életművét bemutató, Mozart-galaxis című, rádiótörténeti jelentőségű sorozattal. 2001 és 2006 között tagja volt a H.S.D. Magyar Rendezők Társaságának, 2006 óta a MAKÚSZ Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének valamint a Szegedi Írók Társaságának. Könyvei: Musical Kalauz. (Móra, Bp., 1998); „Ő muzsikál rajtam keresztül” – beszélgetés Rév Lívia zongoraművésszel (Kairosz, Bp., 2007); „Hazavár az Isten” – beszélgetés P. Nemeshegyi Péter dogmatikaprofesszorral (Kairosz, Bp., 2008); „A művész Isten szolgája” – beszélgetés Tokody Ilona operaénekessel (Kairosz, Bp., 2008); A felettes Mi – kulturális és médiaetika egyetemi tankönyv (GerhardusKiadó, Szeged, 2009); A Mozart-galaxis (Gerhardus Kiadó, Szeged, 2009).
 
A szerző írásai korábban a SzegediLapon: A nagy színésznő látogatása„Anima mea in dolore est”; Táj, képKorai siratóGiccs más a királyHoltszezonVerismo negro...Zene, fülemnek(Intermezzo No. 2...)Belepte a nyál...Alpesi AlhambraA Madách Szníház fantomja...Libaleárazás, dámabutik, pipipiac7 kérdés Herczeg Tamáshoz és Harangozó GyuláhozSzeged TabánjaTápai színvázlatHa szabad maradok!Negyedik este Boldog Elréddel7 kérdés Fekete GizihezGraciőz gráciákKöltészetnapi variációkA nyomra-vezetőAz én pálymunkámTűzben égőkTrio D'Arco AngelicoHódolat lovaknak s lovasaiknakÍgy vigalom, úgy unalomJézusmária!Viva la opera!ParasztvakításHegyén-hátán lakodalomDebil és fád„Színház! Pompázó hazugság”Nagy Anikó életmű-albuma, szegedi szerző művészportréjával; A gép öl, a lélek éltet (Tóth Pálról)A szólásszabadság határaiA cirkusz metafizikájaKrisztus négy megkísértéseChopin