Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sírkő és kakaó
 
A Szegedi Pinceszínházban Kancsár József sajtótájékoztatón jelentette be, hogy május 17-én bemutatják Eörsi István Sírkő és kakaó című zenés komitragédiáját.
„Szerelmi bánat ellen öngyógyítás céljából írtam 1965-ben a Sírkő és kakaó-t. A fekete kétségbeesésből a fekete humorba menekültem. Született egy játék, miről is? A zsarnokság minden átfogó hatalmáról, az elnyomottak szolgává zülléséről, a lázadások kilátástalanságáról, az emberi együttélés képtelenségéről” – írta a szerző előszavában.
Újságírói kérdésre válaszolva az előadás rendezője elmondta, hogy csak annyiban aktualizálták az eredeti szöveget, hogy a fiatalabb nézőket se zavarhassák meg a megértésben a kimondottan az előző politikai rendszerre utaló megjegyzések. Mert egyébként a szöveg önmagában meglepően jól jellemzi a mai helyzetet is, azt amiért emberek eltartási szerződést kötnek, mert más kiutat már nem látnak. Piti és Pitiné akár ebben az évezredben is lehetne lakásgondokkal küzdő fiatal. A főszerepet, özvegy Toronynét vendégművész, Megyeri Zoltán alakítja.
Pinceszínház szórólapja ezekkel a mondatokkal ajánlja nézőinek az előadást:
„A 99. évét taposó Toronyné gazdag vénasszony. Felfogadja Pitiéket, hogy ápolják, gondozzák – a majdan örökölendő lakás ígéretében. Lajos és Lujza végzi is a dolgát becsületesen, gondosan és odaadóan. A lakás reményében. És milyen jó lesz, ha majd... Egyszer végre... De erre még gondolni sem szabad! Nem akarnak, nem akarhatnak rosszat jótevőjüknek, aki... Aki már 15 éve nem akar megdögleni. Lépni kell. Lépni kellene... Kapóra jön az orvos tanácsa: csak a véletleneket kell megfelelően csoportosítani, és akkor... Akkor mi lesz? Akkor minden más lesz? ”
A darabot a nyári szünet előtt még két alkalommal, – május 24. és június 2. – lehet megtekinteni Szegeden a Dugonics tér 2. szám alatt, de aki esetleg lemarad, az a következő szezonban pótolhatja.
 
182562_10151336789340771_923312190_n.jpg 
 
EÖRSI ISTVÁN: SÍRKŐ ÉS KAKAÓ
Traktátus a nyárspolgárság végleteiről  zenés komitragédia
 
Szereplők:
 
Özvegy Toronyné: Megyeri Zoltán m.v.
Piti Lajos: Varga Bálint
Piti Lajosné: Papp Gabriella
Postás: Rácz László
Rendőrnő: Petró Annamari
Orvos: Bánföldi Szilárd stúdiós
 
Díszlet-jelmez: Kancsár József
 
Zenei munkatárs: Varga Bálint
 
Fény-hang: Nahóczki Viktor
 
Ügyelő és súgó: Bánföldi Szilárd/Petró Annamari
 
Rendező: Kancsár József
 
Az előadás a Hofra Kft. közvetítésével kerül színre!
 
SzegediLap