Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hegedűs Réka és Tóth Edit
Kétszer kettő néha hat
Újabb színházi közönségtalálkozó a Somogyi-könyvtárban
 
„A szerelemnek nem a halál az ellensége, hanem az öregség,
ha elhisszük, hogy nem lehet legyőzni”
 
A színház világában a címben olvasható képlet nem is olyan elképzelhetetlen. Elég csak a Szegedi Nemzeti Színház február 14-én premier előadással jelentkező színdarabjára gondolni. A rendező személyében Sándor János Hubay Miklós, az Ők tudják, mi a szerelem; valamint az Antipygmalion című drámáit állítja színpadra Valentin-napon. A két egyfelvonásos négy főszereplője összesen hat karaktert kelt életre, így a közönség egy nem mindennapi színdarabot tekinthet meg a szerelmesek napján. A Somogyi-könyvtárban az érdeklődők egy közönségtalálkozón vehettek részt február 5-én, ahol a készülő darab rendezője, valamint a főszereplők meséltek a közös munkáról.
 
img_7366.jpg
 
A közönségtalálkozón Sándor János, az Ők tudják mi a szerelem; valamint az Antipygmalion, avagy tudják ők mi a szerelem? című egyfelvonásos darabok rendezője elmondta, a szereplők a legnagyobb kitüntetést tudhatják magukénak: magyar színészek lehetnek. A Jászai Mari-díjas rendező továbbá hozzátette, hogy Hubay Miklós két kiváló, de színházi berkekben már-már elfeledett művét állíthatták színpadra.
„Király Levente partnerének lenni nagy megtiszteltetés számomra. Immár a harmadik közös előadásunk és mindig egy ünnep mellette állni a színpadon” – mondta az Ők tudják, mi a szerelem című darab Estellája, Fekete Gizi. A színésznő továbbá azt is hozzátette, karaktere egy olyan asszony, aki egészen jól érezte magát mindaddig, amíg be nem toppant az életébe valaki, aki mindent felborított. „Akkor leszünk boldogok, ha a nézők magukra ismernek, miközben nézik az előadást és saját élményeiket is fel tudják idézni a történet kapcsán” – mondta a színésznő. Az elmondottakhoz a két szerepben is látható Szabó Gabi (Estella lánya az Ők tudják, mi a szerelem; valamint Lívia az Antipygmalion című darabban – a szerk.) is csatlakozott, aki szerint olyan eseményeket élnek át a szereplők, amelyek bárkivel megtörténhetnek. Antipygmalionban alakított karakterét a színésznő csak a volt feleségként emlegette, aki szabad, művészlelkű férjét visszafogva, a mindennapok önzőségét képviseli. A színésznő számára nagy megtiszteltetés, hogy együtt dolgozhat Sándor Jánossal, akinek munkássága közrejátszott abban, hogy a színészi pályát választotta.
 
img_7370.jpg
 
Az első darabban Hector Berliozt alakító Király Levente szerint ebben a szerepben óriási lehetőség rejlik, mert a karakter ki meri mondani az igazságot. Hozzátette továbbá azt is, hogy egy színész legnagyobb feladata az, hogy a történet üzenetét a néző szívéhez jutassa el és ezáltal érthetőbbé váljon számára a karakter cselekedeteinek a miértje. 
 
img_7406.jpg
 
Borovics Tamás, aki szintén két szerepet alakít (Estella ügyvéd vejét az Ők tudják, mi a szerelem; valamint Bulcsút az Antipygmalion című darabban – a szerk.) elmondta, hogy a két karakter nagyon különbözik egymástól, ám a mindennapok szürkeségéből szabadulni vágyó Bulcsú megformálása nagyon közel áll hozzá, olyan mintha önmagát alakítaná.
Sándor János a közönségtalálkozó végén elárulta, egy olyan mű született, amelyet már kezdetektől fogva ezekkel a színészekkel képzelt el. „Ők mindannyian gyermekek, ami nagyon fontos, mert ha egy színészben meghal a gyermek, akkor színészileg sem hiteles többé” – tette hozzá a rendező.
 
img_7357.jpg
 
Fotók: Somogyi-könyvtár
 
  
heged_s-reka.jpg
Hegedűs Réka 1990. június 14-én született Gyulán. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Kommunikáció- és Médiatudomány Mesterképzésének végzős hallgatója. Az egyetemi alapképzés során a fő szakiránya, a Public Relations mellett, elvégezte a Nyomtatott sajtó szakirányt is. Tanulmányai során több egyetemi lap munkatársa volt. Legfőbb érdeklődési területe a kulturális kommunikáció, jelenleg a szegedi Somogyi-könyvtár kommunikációs munkáját segíti. Szabadidejében is szereti az aktív, szellemi kikapcsolódást, gyakran jár moziba, színházba és múzeumi rendezvényekre.

toth-edit.jpg
Tóth Edit 1986. október 4-én született Békéscsabán. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán Kommunikáció- és Médiatudomány mesterszakon végzős hallgató. 2010-ben anglisztika szakon, amerikanisztika szakirányon szerzett üzleti angol és turizmus specializációs alapszakos diplomát. 2012-ben pedig a Kommunikáció- és Médiatudomány alapképzésen a Public Relations szakirányt végezte el. Pillanatnyilag a szegedi Somogyi-könyvtárban lát el PR gyakornoki feladatokat. Szabadidejében szívesen olvas, és érdeklődést mutat a környezetvédelem iránt.