Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


25. THEALTER Fesztivál

színház, zene, akadémia

Szeged, 2015. július 17-25.

 

thealter_2015_logo.jpgAz idén 25. alkalommal jelentkezik a THEALTER, Magyarország legrégebbi, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja, a hazai színházi élet egyik legrangosabb, európai viszonylatban is jegyzett összművészeti eseménye. Az Európai Fesztivál Szövetség EFFE-minősítését elnyert művészeti fesztivál július 17-25. között várja Szegeden a színházkedvelőket.

A 2012. évben bevezetett A fesztivál díszvendége kitüntetést és rangot a szervezők döntése alapján idén a k2 Színház nyerte el.

A tehetséges, fiatal csapat 2011 őszén, az első THEALTER U21 plusz kisfesztiválon mutatkozott be Szegeden, emlékezetes Sziszüphosz – nyílt próba egy felvonásban című előadásukkal, amelyet még a kaposvári egyetem színészhallgatóiként készítettek, 2012-ben pedig elnyerték a zsűri fődíját a THEALTER helyspecifikus projekt pályázatán. 2014-ben állandó játszóhellyel nem rendelkező független társulatként a k2 Színház jelölést kapott a Színházi Kritikusok Céhe által adományozott Színikritikusok Díjának különdíjára is. „Újraolvassák a klasszikusokat, s ezek ürügyén mindig értékeikről, világképükről, vágyaikról és álmaikról beszélnek. Bátran kísérleteznek, s amit mondanak, az őszinte, tiszta vallomás a minket körülvevő világról. S ha mindez nem lenne elég: még humoruk is van." - írja Karsai György a társulatról.

A jubileumi THEALTER fesztiválon az idei évadban létrehozott előadásaik közül bemutatják a Szkéné Színházban készült Züfec - tisztelet a kivételnek egy részben és a Stúdió K társulatával közösen létrehozott, Dürenmatt: A nagy Romulus című drámájára alapozó Bakfitty című előadásokat. Előbbiek 1-1, az Orlai Produkciós Iroda támogatásával a budapesti Hátsó Kapuban bemutatott Csehov-adaptáció, az Apátlanok – tétlenség 2 részben két alkalommal lesz látható Szegeden. A társulathoz és a kaposvári egyetemhez kapcsolódó Macskák Esernyővel zenekar is bemutatkozik a fesztiválon.

thealter25.jpg

A nagyon fiatal, de máris figyelemre méltó munkákat felsorakoztató k2 Színház mellett is nagy figyelmet fordítunk a fiatalokra, az utánpótlásra. A találkozó hagyományaihoz híven a fesztivál programjának újra kiemelt része a műhelymunka. Az idén immár harmadik alkalommal meghirdetett THEALTER Tea for Two tréningkurzusok vezetésére a fesztivál díszvendége, a k2 Színház rendezői, Benkó Bence és Fábián Péter, Urbán András Jászai Mari-díjas rendező, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója, valamint Hegymegi Máté vállalkoztak. Az idei workshop címe: Nyilatkozz, hercegnő – Amphytrion Realoded. A kurzusok résztvevői – hazai és határon túli, közép- vagy felsőfokú művészeti oktatásban részt vevő fiatalok – közösen dolgozva fogalmazzák újra, igazítják magukra a klasszikus dráma problematikáját. A munkafolyamatot idén is fiatal színházi újságírók, a blog jr. kritikusműhely résztvevői dokumentálják. Az izgalmasnak ígérkező tréningbemutatókat július 22-én, illetve a fesztivál záró napján láthatja a közönség.

A THEALTER nyitó napján, július 17-én lesz látható a fesztivál fő helyszínén, a Régi Zsinagógában a Manipulációk című előadás. Bár hosszú évek óta készülnek előadások kifejezetten a fesztiválra, illetve rendszeresen hozunk létre koprodukciós előadásokat hazai és határon túli magyar alkotókkal, ez most egy különleges előadás, illetve alkalom a fesztivál negyedszázados történetében.

A Manipulációk öt régiós színházi intézmény és fesztivál közös projektje. Az együttműködést 2013-ban a MASZK Egyesület kezdeményezte kifejezetten a 25., jubileumi THEALTER fesztiválra, felkérve Bojan Jablanovec rendezőt, a szlovén Via Negativa színházi csoport vezetőjét a koncepció kidolgozására, illetve a projekt vezetésére. 2014-ben kezdődtek meg az előkészületek, az együttműködéshez csatlakozott két határon túli magyar színház, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, valamint az újvidéki INFANT fesztivál. A tényleges alkotófolyamat 2015 januárjában indult, a produkciót 2015. május 23-án Temesváron láthatta először a közönség, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház TESZT fesztiváljának nyitó előadásaként. Júniusben az újvidéki INFANT fesztiválon aratott sikert a produkció, amely a szegedi bemutató után szeptemberben a ljubljanai EX PONTO fesztiválon, novemberben pedig a szabadkai Desiré fesztiválon vendégszerepel. A MASZK Egyesületet, mint hazai partnert Formanek Csaba, Levko Esztella és Szorcsik Kriszta képviseli, a Csiky Gergely Állami Magyar Színházat Magyari Etelka és Mátyás Zsolt, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházat pedig Kucsov Borisz és Mészáros Gábor.

Az egyesület és a fesztivál történetének ez az egyik legjelentősebb, legnagyobb volumenű vállalkozása – ezért is fontosnak tartjuk, hogy az alkotói folyamat állomásait kisfilmekben is megörökítsük. A projekt fontos célja az is, hogy megerősítse a térség színházi fesztiváljai közötti kapcsolati hálót is.

A hazai független színházi előadások közül látható lesz a Forte Társulat – Szkéné Színház Horváth Csaba rendezésében készült Dosztojevszkij-apadtációja, Bűn és bűnhődés címmel. Első alkalommal lesz látható a fővároson kívül Pintér Béla és Társulata Bárkibármikor című új produkciója, valamint itt lesz a Kultúrbrigád-Átrium Film Színház: Igenis, miniszterelnök úr! című előadása, amelyet 50. alkalommal játszanak el a színészek, köztük Alföldi Róbert és a szegedi Hevér Gábor. Bemutatkozik a Közmunka Színház is, Messécske a Csodatévőről című előadásuk a Kisszínházban lesz látható. Visszatér a KIMI Rokka csoportja, ezúttal a Nyáry Krisztián írásaiból készült Így szerettük Őket! című előadásukat mutatják be.

A táncszínházi vonalat képviselik a SÍN produkciói: Molnár Csaba Dekameron című izgalmas összművészeti projektje, és Fülöp László „there’s an elephant in every room” című előadása, amely elnyerte a 2014-es év legkiemelkedőbb hazai kortárs táncelőadásainak járó Lábán Rudolf-díjat.

Számos bemutatót is láthat a közönség az idei THEALTER fesztiválon. A Szkéné Színház, a Zsámbéki Színházi Bázis és a MASZK Egyesület koprodukciójában, Hegymegi Máté rendezésében, Nagy Zsolt főszereplésével lesz látható a KOHLHAAS című produkció. Az Anyaszínház, valamint ugyancsak a Zsámbéki Színházi Bázis és a MASZK Egyesület koprodukciója az Escurial, Ghelderode darabját Kuna Károly és Menszátor Héresz Attila előadásában láthatja a szegedi közönség.

A fesztivál hagyományainak megfelelően vendégszerepel ajándékprogrammal a szegedi Csillag Börtön Dankó Pista fesztiválján – ezúttal saját bemutatóval, az Olivetti82 című produkcióval.

Szegedi produkciókban sem lesz hiány: az idén ugyancsak 25 éves Metanoia Artopédia Én tökéletes vagyok című alkotása a premiert követően még két alkalommal lesz látható a Grand Caféban. Az Aranygyapjú Társulat pedig az Ének Szent György vitézről című zenés bábelőadással két alkalommal is elkápráztatja a gyerekeket. Szegeden is látható lesz két alkalommal a Bandart Productions: You-Topia című előadása. A Parastudio – Paraliturgikus és Rituálpedagógiai Egyesület színházpedagógiai munkacsoportja Liszkai Tamás vezetésével, egy workshop keretében készíti el Az állhatatos herceg – Helyzetgyakorlat egy témára Calderon nyomán című előadását a THEALTER fesztiválon.

A magyar produkciók nemzetközi kontextusát a főprogram negyedik pillére adja. A THEALTER karakterét megőrizve továbbra is a Déli Vonal szellemében, elsősorban Kelet- és Dél-Európa izgalmas színházai közül válogattak, és a hagyományoknak megfelelően vendégül látnak határon túli magyar alkotókat is. Visszatér Szegedre az Újvidéki Színház, a Bánk bán Urbán András rendezésében lesz látható. A Lola Blau című előadás Béres László rendezésében érkezik.

Igencsak aktuális problémát jár körül a nemzetközi Prizma Kollektíva/offline ontheater: Menni vagy maradni című különleges, szabadtéri produkciója, melyet a Mars téren láthat a közönség, két alkalommal.

A tavaly nagy sikerrel bemutatkozott izraeli Niv Sheinfeld-Oren Laor duó idén koreográfusként tér vissza, a Bolondok hajója című produkcióval. Elsőként szerepel a fesztiválon a portugál Lander Patrick-Jonas Lopes duó: Tojáshéjak című előadásuk zárja a jubileumi eseménysorozatot.

A tervek szerint színes, ingyenes kísérőprogramokban sem lesz hiány idén sem, az egész estés színházi előadások mellett zenei programot is kínálnak majd: Szemző Tibor formációja mellett bemutatkozik a Macskák Esernyővel, a Keddek, a szegedi Vacsora Zsuzsival, és visszatér Szegedre David Yengibarjan is. A Szentesi Horváth Mihály Gimnázium csapata a Klauzál téren szórakoztatja a nagyérdeműt a Szabadság határok nélkül című utcaszínházi előadással.

A szakmai programok részeként Jászay Tamás és Proics Lilla vezetésével naponta összeül a kritikus szekció is. Idén is megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes lapja, lesz THEALTER Rádió, naponta frissülő THEALTER-blog, valamint a tavaly nagy sikerrel bemutatkozó blog jr, és mozgóképes tudósításokat is terveznek: idén is folytatódik a THEALTER Híradó sorozata.

A THEALTER plakátját idén is Baráth Ferenc grafikusművész tervezte. A programsorozat fő helyszíne ebben az évben is a Régi Zsinagóga és a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínháza lesz, de a város számos pontján találkozhatnak a fesztivál programjaival a szegediek és a Dél-Alföld központjába látogatók.

A július 17-én induló rendezvénysorozat fő támogatója Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata.

A szervezők mindent megtettek azért, hogy a 2015-es THEALTER is – hagyományainak megfelelően – a szakma, a kultúrpolitika, de legfőképp az utca embere, azaz a közönség számára értéktartó és értékteremtő, a független színházi terület életképes és megújulni tudó arcát felmutató programsorozat lehessen.

A részletes programról a fesztivál honlapján: www.thealter.hu, valamint a Facebookon: www.facebook.com/thealter tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Szervező:

MASZK Egyesület (Szeged)

Tel.: +36 62 312-303

maszk@maszk.hu * www.thealter.hu * www.facebook.com/thealter