Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Színház-történés

...teátrumok, teátristák...

 

Cikkek

MASZK Tavaszi Kollekció 2017

2017.05.19

A változatos programkínálat mellett idén az egyesület megújítja pártoló tagsági rendszerét is: többféle konstrukcióban kínálnak lehetőséget támogatói kártya, ajándékutalvány és székbérlet váltására, melyekkel nem csak kedvezményekhez juthatnak a nézők, de támogathatják a Régi Zsinagóga életben tartását, megújulását is. Az első 3 kártyatulajdonos a kedvezmények mellett ingyenes bónusz belépőt is kap, érdemes mielőbb élni tehát a lehetőséggel.

 

Hegedűs Réka: Maszk nélkül is ragyogó

2017.04.02

„A színházban a nézők kikapcsolódni szeretnének, hiszen a való életben épp eleget kell sokkolódniuk” – Isabelle Huppert, francia színésznő szavait idézve, az idén negyvenéves fennállását ünneplő Odesszai fiókkönyvtár vendége, Szabó Gabi elképesztő őszinteséggel fogalmazta meg gondolatait erről a sokak által vágyott, de nem éppen könnyű hivatásról, amelyet színészetnek hívnak. A szakma, amely olykor örömet okoz, olykor bánatot, egy igazi védőburok, nemcsak a közönség, hanem a színész számára is, hiszen milyen jól esik néha messzi tájakra kalandozni, egzotikus emberek bőrébe bújni, még ha csak két felvonás erejéig is. Hegedűs Réka helyszíni beszámolója

 

Petró János: János vitéz mindig győz

2016.12.19

December 18-án egész napos programmal emlékeztek meg a hetven évvel ezelőtti első bemutatóról, nevezetesen a János vitézről, melyet száznál több darab követett. Annak kiszámolására, hogy ez az időszak hány kisgyermeknek jelenthette a színházzal való ismerkedést, nem vállalkoznék. Délelőtt és délután három előadással, interaktív bábtörténeti kiállítással a legkisebbekkel ünnepeltek a bábosok, estére pedig az idősebbeket várták. – Petró János írása

 

7 kérdés Tóth Péter Lóránt és Hajvert Ákos versmondókhoz

2016.11.20

Két Radnóti-díjas versmondó rendre különleges estékkel lepi meg közönségét határon innen és túl. A Nem mondhatom el… – ismerős versek című, dramatizált összeállításukban Tóth Péter Lóránt és Hajvert Ákos klasszikus költők, köztük József Attila, Ady Endre vagy éppen Radnóti Miklós verseit tálalják, nem szokványos módon. Az egymásra felelve, egymásba fűzve előadott verseket videóbejátszásokkal teszik még színesebbé: a kivetítőn úgynevezett flashmobokat láthatunk, melyeknek szereplői olyan járókelők, akik váratlan pillanatokban felcsendülő klasszikus zenei alkotásokat hallgatnak a metrón, a pályaudvaron, a téren… Az akció célja, hogy megmutassa, az elmúlt század költeményei milyen jól megférnek a jelen korral. A két versmondót Vincze Renáta faggatta szegedi, Millenniumi Kávéház-béli vendégszereplésük alkalmával.

 

Thealter, a 26. Beszélgetés Balog Józseffel

2016.09.13

Jászai Mari egyszer azt mondta: a színész, ha lelép a színpadról, egyszeriben olyan lesz, mint a tavalyi felhő… Balog József, a Maszk Egyesület elnöke, a szegedi 26. Thealter fesztivál házigazdája ugyan nem idézi ezt a keserves igazságot, de amikor arról beszél, hogy a siker az élőké, akkor megerősíti érvényességét. A közönség persze nyer a színész sikerén, s végső soron miatta történik minden: a nézőért. A színész-rendezőt Tráser László kérdezte. (hanganyag)

 

Petró János: Thealter - A zóna

2016.08.03

Balog fesztiváligazgató, ceremóniamester, megforgatta a levegőben a vászoncsíkra kötött csavart és behajította a Régi Zsinagóga előterébe, pontosan a zónában illetéktelenül tartózkodó fotóriporter lába elé. Kijelölte az elzárt területet, amely ettől kezdve bántó módon ingerli majd a fesztivállátogató tudatát, ide be kell mennem, muszáj, hiszen tiltva van. − Petró János a Thealterről

 

Egy 2009-es beszélgetés Krencsey Marianne-nal

2016.04.13

A közelmúltban Amerikában hunyt el minden idők egyik legszebb magyar színésznőjeként számon tartott Krencsey Marianne, aki elsősorban az 50-es, 60-as években játszott szerepeivel vált ismertté. Játszott az Aranyember, a Tenkes kapitánya és a Liliomfi című filmekben is. Krencsey Marianne és férje, a szülész-nőgyógyász főorvos Nemes Gyula 2009-ben rokonlátogatáson Szegeden járt, ekkor készült velük Tráser László beszélgetése, melyből itt hallhatnak egy részletet.  

 

Tenor és fotós – Paul Potts Szegeden

2016.02.28

Az idei Szegedi Szabadtéri Játékok nyitóelőadásának, a Bolygó hollandi című Wagner-operának egyik szerepét Paul Potts, a világhírű tenor énekli, aki többszörös platinalemez tulajdonos, világszerte 5 millió eladott lemez bizonyítja sikerét. A brit előadóművész egyben szenvedélyes fotós is, mindig megörökíti fellépéseinek színhelyeit, a városokat, amelyekben jár. Szegeden mutatkozik be először a fényképész Potts, Világsztár a Föld körül című tárlata február 24-én nyílt és március 17-ig látható a REÖK-ben. Tráser László a brit tenorról beszélgetett a szegedi szabadtéri játékok, egyszersmind a REÖK igazgatójával, Herczeg Tamással.  

 

Kaiser László: Mensáros Lászlóról

2016.01.27

Kilencven éve, 1926. január 26-án született a színészóriás Mensáros László, aki a nyolcvanas években a Szegedi Nemzeti Színház tagja is volt.  Rá emlékezünk Kaiser László írásával.

 

7 kérdés Boldog Péterhez

2015.12.31

Boldog Péter bűvész-pályafutása több, mint 15 évvel ezelőtt kezdődött. Több hazai és nemzetközi bűvészversenyen szerepelt kiemelkedő eredménnyel és az elmúlt másfél évtizedben számos fellépésnek tett eleget. Rendszeresen tart bűvészműsorokat települési, céges és magánrendezvényeken, kulturális eseményeken, különböző fesztiválokon. A 2006 óta Szegeden élő bűvész válaszolt hét kérdésünkre. 

 

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Következő »