Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Színház-történés

...teátrumok, teátristák...

 

Cikkek

Marton Árpád: Debil és fád

2012.07.06

A Szegedi Szabadtéri Játékok nyitónapján, este kilenc órakor Szegeden esik az eső. Míg az égiek eldöntik, lesz-e premier, megosztjuk olvasóinkkal Marton Árpádnak a főpróbán szerzett benyomásait.

 

7 kérdés Czene Zoltánhoz

2012.06.12

Másfél hónapja mutatta be, s azóta is teltházzal ünnepeli a Szegedi Pinceszínház jubileumi Örkény-előadását. Az író születésének centenáriuma valamint a stúdiószínház 10 éves fennállása ösztökélte az alkotókat a darab bemutatására. A Pinceszínház állandó színjátszó gárdáját mindössze öt színész alkotja, ezért Czene Zoltán rendező – rájuk szabva a szerepeket – egy ötfős előadást álmodott meg, függetlenül a már létező ötszereplős változattól. Képiró Ágnes a június 9-i évadzáró előadás apropóján kérdezte a rendezőt.

 

7 kérdés Kancsár Józsefhez, a Pinceszínház igazgatójához

2012.03.06

Tizedik születésnapját ünnepli 2012-ben Szeged első és egyetlen stúdiószínháza, a Pinceszínház. Január 11-én (szűk körben rendezett) gálával ünnepelték a jeles eseményt, a közönséget áprilisban ünnepi előadással ajándékozzák meg. A jubileumi év kapcsán Kancsár József, a színház igazgatója adott interjút munkatársunknak, Képiró Ágnesnek.

 

7 kérdés Székely Norberthez, a szegedi próbaKör vezetőjéhez

2012.02.02

Túlélte a próbaidőt a próbaKör improvizációs társulat. Az elmúlt három hónapban öt alkalommal léptek fel Szegeden és Hódmezővásárhelyen. A közönség rajong értük, s a fellépéssorozat februártól még nagyobb lendülettel folytatódik. – Képiró Ágnes tett fel 7 kérdést Székely Norbertnek, a szegedi próbaKör szellemi atyjának.

 

Marton Árpád: A cirkusz metafizikája

2012.01.03

Szimbólumnak tekintek minden jelenséget, amely a szemlélet mint viszonyulás előtt saját mivoltában foglalt és a szemlélet irányában megnyilvánuló  viszonyrendszert tár föl. Minden szimbolikus értékű viszonyrendszer önmagánál magasabb rendű valóságra utal: metafizikus. − Marton Árpád esszéje

 

Leenane szépe

2011.11.25

Az Újszegedi Rendezvényház színházi estéinek újabb bemutatója a Leenane szépe.

 

Dzsömblik a Kövér Béla Bábszínházban

2011.11.25

A Kövér Béla Bábszínház (Tisza Lajos körút 50.) bemutatta A dzsömblik nagy utazása című bábjátékot, amely történet egy bátor utazásról – dzsömbli nyelven, Edward Lear versén fellelkesülve.

 

Spiró György Prah-ja Szegeden és környékén

2011.11.09

Az Újszegedi Rendezvényház (Közép-fasor 1-3.) legújabb kezdeményezéseinek egyike a Színházi esték, melynek művészeti vezetője Korognai Károly. A Színházi esték egyik legsikeresebb előadása a Prah...

 

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9