Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Színház-történés

...teátrumok, teátristák...

 

Cikkek

24. Thealter. Beszélgetés Balog Józseffel

2014.07.18

Július 18-án kezdődik a 24. Thealter Fesztivál Szegeden. Mint a Maszk Egyesület elnökétől, a Fesztivál főszervezőjétől, Balog Józseftől hallhatják, a seregszemle idén sem hasonlít majd semmihez, sok kiváló élményt kínálva a szegedieknek és mindenki másnak, aki eljön megnézni az előadásokat. – Tráser László beszélgetése (hanganyag) 

 

7 kérdés Ströck Barbara balettművészhez

2014.07.08

2014. július 4-én és 5-én a Szegedi Szabadtéri Játékok 180 fokos fordulatot vett és korszerűsített színpadán a Győri Balett és a Szeged Táncegyüttes adta elő az ifjú Harangozó Gyula által koreografált Zorba, a görög című táncművet. Ströck Barbara öt éves kora óta táncol, 1991 óta tagja a Győri Balettnek, 1994-ben magántáncosi kinevezést kapott. Táncművészi feladatai mellett pedagógiai munkát is végez: klasszikus balettot és tánctörténetet tanít. 2008-ban Philip Morris Balettdíjat, 2013-ban Carmen-díjat kapott, 2014-ben pedig a Győri Balett Örökös Tagjává választották. – Az idei Szabadtéri Játékok nyitódarabjának premierje előtt a Zorba szerelmét, Bubulinát alakító művésznőnek Képiró Ágnes tette fel 7 kérdését. 

 

Thealter – 1 híján 25!

2014.07.07

Az idén már 24. alkalommal rendezik meg Szegeden Magyarország egyetlen, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválját július 18-26. között. A fesztivál idei lehetőségeiről és műsoráról Balog József, az esemény szervezője és Urbán András, az idei díszvendég tájékoztatta a sajtót. A rendezvény szokás szerint több lábon áll. Urbán András munkásságából két előadást is láthatnak a nézők. Az utánpótlás tréningkurzusok és előadások sorával bizonyíthatja a továbblépés lehetőségét, valamint szokás szerint a hazai és a nemzetközi függetlenek is szép számmal jelen lesznek. A hagyományos helyszínek mellett – Régi Zsinagóga, Kisszínház – a szervezők színes ingyenes rendezvények sorával próbálnak közelebb kerülni a szegediekhez. 

 

Reflexió Fesztivál

2014.06.19

Deszki Művelődési Ház és Könyvtár, valamint az Impro Művészeti és Oktatási Egyesület közös szervezésben nemzetközi kulturális fesztivált rendez 2014. június 20. és 22. között. A Reflexió Fesztivál célja, hogy hazai és határon túli művészeti ágak, nevezetesen a színház- és a képzőművészet képviselőit és produkcióit, illetőleg alkotásait mutassa be. A háromnapos seregszemle két településen – Deszken és Szegeden – zajlik. A program során négy színházi előadás mellett tematikus kiállítások tekinthetők meg.

 

Tér, művészet, szellemiség

2014.03.31

Tér, művészet, szellemiség címmel rendeztek tudományos konferenciát a Szegedi Szabadtéri Játékok háború utáni újraindulásának 55. évfordulója alkalmából a Színházi Világnapon a Reökben. A március utolsó napjain tartott tudományos ülés két előadóját, Kovács Ágnest, a Varga Mátyás Alapítvány titkárát és Sándor János Jászai-díjas rendezőt, színháztörténészt Tráser László kérdezte. 

 

Marton Árpád: Ők tudják

2014.02.15

ok_tudjak_mi_a_szerelem_plakat_szinlap_0.jpg

Hubay Miklós: Ők tudják, mi a szerelem és Antipygmalion című egyfelvonásosait akár két szerző is írhatta volna. És csakugyan: mintha két rendező jegyezné az este két félidejét. Mindkettőnek megvannak a maga saját buktatói is. Ám ha van tanulsága a Hubay-estnek, akkor az a következő: lám, létezik nemes szórakoztatás. – Marton Árpád színikritikája 

 

Hegedűs Réka-Tóth Edit: Kétszer kettő néha hat

2014.02.07

A színház világában a címben olvasható képlet nem is olyan elképzelhetetlen. Elég csak a Szegedi Nemzeti Színház február 14-én premier előadással jelentkező színdarabjára gondolni. A rendező személyében Sándor János Hubay Miklós, az Ők tudják, mi a szerelem; valamint az Antipygmalion című drámáit állítja színpadra Valentin-napon. A két egyfelvonásos négy főszereplője összesen hat karaktert kelt életre, így a közönség egy nem mindennapi színdarabot tekinthet meg a szerelmesek napján. A Somogyi-könyvtárban az érdeklődők egy közönségtalálkozón vehettek részt február 5-én, ahol a készülő darab rendezője, valamint a főszereplők meséltek a közös munkáról. – A helyszínen járt Hegedűs Réka és Tóth Edit 

 

Hegedűs Réka–Tóth Edit: Nyolcvanhat év után újra Szegeden

2014.01.17

Nyolcvanhat év után ismét Szegeden látható William Shakespeare Othello, a velencei mór című drámája Bodolay Géza rendezésében, amelyhez január 16-án közönségtalálkozót szervezett a Szegedi Nemzeti Színház és a Somogyi-könyvtár. A rendezővel, illetve a két főszereplővel, az Othellot alakító Kárász Zénóval, valamint Jago szerepében Pataki Ferenccel Gortva Tamás beszélgetett. – Hegedűs Réka és Tóth Edit helyszíni tudósítása 

 

Marton Árpád: A nagy színésznő látogatása

2013.11.29

feketegizi.jpg

...Fekete Gizi jól komponált előadást kapott úgynevezett „jutalomjátékához”, a tempók még itt-ott akadozók, a gesztusok ízlésesek és jól nyomon követhetők, a színpad praktikus, jó lett volna bevilágítani, az ál-Brecht-songok hol jobbak, hol kevésbé azok, végre egy rendező, aki Istennek hála nem zseni, szakszerűen kiegyezik a társulattal, akik ma ugyancsak nem zsenik, de minek is lennének azok, legalább zavartalanul eshetünk egy Gobbi Hilda léptékű színésznő fogságába. Egyetlen ily kaliberű művész elég a szegedi színház nemzeti titulusához. – Marton Árpád a Kisszínház Dürrenmatt-bemutatójáról 

 

Az Sz-projekt tagfelvételt hirdet

2013.09.11

Az Sz-projekt tagfelvételt hirdet

Alkotócsoportunk 2013. januárjában alakult, gyakorló színházi és zenész emberekből. Olyan szegedi vagy környékbeli (17-25 év közötti), színjátszás iránt érdeklődő fiatalok jelentkezését várjuk, akik szívesen csatlakoznának színházi műhelyünkhöz.

Jelentkezési határidő: 2013. szeptember 25.

A felvételihez hozz magaddal 2 szabadon választott verset, 2 szabadon választott monológot, rövid bemutatkozást. Jelentkezni és érdeklődni Kaj Ádámnál, az szprojekt2013@gmail.com címen lehet.

„Arccal a művészet felé!”

 

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Következő »