Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Wilhelm József
Képlékenység
 
Nyűgös volt. Valami megmagyarázhatatlan, tátongó, magamutogató szándék tette vontatottá a gondolatait, mozdulatait, egész lényét. A szándék egyre csak tolult, nyomult a lelkében, fojtogatta, eltömítette pórusait, felülprogramozta minden cselekvését. Bár önbizalmának észérveit az agyába dúcolta és túllihegett pozitív energiával doppingolta az akaratát, mégsem tudta rávenni magát szándékának megvalósítására. A bágyasztó vágy, a mámorcsapda bizsergése az életörömök tobzódását ígérte, ám a megszokottság biztonságát romboló létérzés egyre nyikorgóbban, mind szorosabban, az erejét megfullasztva tekergett a gerinccsigolyái között, folyamatosan megroppantotta, lúdbőröztette. Nem tudta magát megemberelni, pedig szándékának megvalósítása semmiféle kockázattal nem járt, nyugodtan beleoldódhatott volna a lét olvadó édességébe. Sőt, elismerő tapsviharral jutalmazták volna érte! Már a próbálkozását is!
Egy csónak sodródott, surrant tova a folyón, akkor, amikor annak áttetsző felszíne néhány pillanat erejéig könnyedén visszafelé folyt a sárgás, löszszínű mélyrétegek fölött. Békalencse-sodorványok kergették önmagukat. Meghibbant, felülmúlhatatlanul kecses, de gülüszemű dunai szirének integettek a mély iszap nyákos kavargásból. Sikongásaik, őrjöngő hangjuk felerősítette a csónakban ülő ember lelkében a mind könyöklőbb szándékot, azt a szándékot, mely eltömítette pórusait, felülprogramozta minden cselekvését.  A csónakos egyre érezhetőbben precíz körvonallá rendeződött. A folyó tejszerű párafátylának szökésében lassan csillogni kezdett a hajnali Nap flitterfénye. A víztükörkép és a valóság még egymással játszadozott.  A sodródó a tenyerét a folyóra fektette, szorongását és a felszínen úszó, hullámtöredezett hasonmását a vízbe mosta.
A napfelkelte keserű maradt! Valahol, valamitől megcsobbant a víz. Az éj elveszítette színét. Valaki figyelt, valakit megfigyeltek.
Szokatlan katonai helyzetjelentését leadta felettesének, önmagát pedig feladta: a képlékenységnek.
 
 
 
wilhelmjozsef.jpg
Wilhelm József a németországi Tübingenben született, különféle, többek között magyar, német, horvát, szlovák és miegymás génekkel kezelt ősök örököseként az 1970-es esztendőben. A Bácska Doroszló nevű falujában él. Történelemre okítja diákjait, ezen felül a művelődést szervezné olykor. Az írás élete kedves, de nem meghatározó része. Verseit, prózáit lapunk mellett a Kilátó, a Napút, a Sikoly, a Képes Ifjúság, a 7 Nap, a Családi Kör és a Dunatáj közölte, valamint a Kartc Irodalmi és Művészeti Online Folyóirat. A Szeged effekt 2 antológia szerzője.
 
A szerző írásai korábban a SzegediLapon: Az első világháború kitöréséhez vezető útAz ÖrökszobárólA nagy háborúra való 100 éves megemlékezések csúf csapdáiMenni vagy nem lenniElhagyott othonokA lét cuppantása2 versA fejedelem, aki...Frázispufogtató korA szülőföldtelenség feléApránként a meghittség feléAz örömmámorért mindentProcesszióA diktatúrák jellemzőiVégletekHász Róbert regényérőlÉgi bolondozásEgy modernkori babona...Az édenkert pereménKedveske versA milánói edictumSétaA nagyvárosok mint az emberiség...Vass Tibor kötetérőlTélVárakozásbanTeremtett világA valóság hanyatlásaHiszekA modern háborúkTámaszpont...ElakadvaMódhatározóHogyan gyártanak tervszerűen szemetet...?ÁdventHivatásos lelki barátok