Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Boldog Zoltán
Pillangóhalál
 
Sokan ismerik a pillangóhatást, talán az ebből készült filmet is, amely bemutatja, hogy egy apró rovar szárnycsapása milyen visszafordíthatatlan változásokat indíthat el a világban. Még tovább szűkítve a szóképet: egy-egy apróbbnak tűnő esemény néha sorsdöntő fordulatokat idézhet elő tágabb környezetünkben is. Egy ország adósságcsapdába jut, megszorít, állampolgárai vegetálnak. Egy ember elveszíti a munkáját például Kiskunhalason, majd a jobb élet reményében Pécsre költözik, de csak csúszik tovább. Mi tette az utcára? A devizahitel? Egy rossz házasság? Az alkohol? Vagy a rossz gyerekkor? Egyik érv sem számít, ha megtörtént a pillangónak az a szárnycsapása, amely végül egy lány életét oltotta ki. Az utolsó láncszem, a fojtogatás, a rablás előtt még számított volna. Már csak a tett, a következmény létezik, és az áldozat. A 25 éves lány, akit Bándy Katának hívtak. Illetve P. László, akinek a személyiségi jogok miatt nem mondjuk ki a teljes nevét.
P. László Pécsett csövezett, az utcán tengette napjait, munkanélküli volt. Akart-e dolgozni, nem tudhatjuk. Hogyan jutott el a gyilkolásig? Lassan kiderülnek a személyes motivációk. De milyen következtetést vonjunk le mindebből a saját életünkre vonatkozóan? Akkor is megtörtént volna mindez, ha P. Lászlónak van munkája, és nem kell csöveznie? Szociális síkra tereljük az ügyet? Vagy maradjunk meg a pszichológiánál? P. László egy őrült, mindenképpen eljutott volna idáig. Keressünk-e okokat egyáltalán?
Ha csak a következményekre figyelünk, akkor sem lehetünk elégedettek. Mert azért még bízunk a szóban: igazságszolgáltatás. Vajon megfelelő büntetés egy utcán csövező embernek az életfogytiglan? Napi háromszori étkezéssel, fűtött szobával és szabadidős programokkal, ingyenes orvosi ellátással… Kinyílik a bicska a zsebünkben, átfut a hideg a hátunkon, amikor arra gondolunk: halálbüntetés. Vajon megfelelő büntetés egy utcán csövező embernek a halál? Létezik-e megfelelő büntetés? Maradnak-e még érvek a fejünkben, hogy megnyugtassuk saját igazságérzetünket? Vagy csak az a megérzés motoszkál bennünk: a filmből is ismert láncreakció mindenképpen megtörténik. Annak a vége pedig egy pillangóhalál. Meghal az a pillangó, akinek az eltűnése után az apák jobban féltik lányaikat, amikor az átlagember újra jobban elhúzódik a csövesektől, és átgondolja, mit tanult ő egy 25 éves lány halálából. Másképp él-e ezután Budapesten, Pécsett vagy éppen Szegeden?
 
 
boldogz.jpgBoldog Zoltán 1984-es születésű, kunágotai származású újságíró, kritikus, magyar és történelem szakos középiskolai tanár és bölcsész, a Szegedi Tudományegyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájának hallgatója. Az Irodalmi Jelen Online rovatvezető szerkesztője, cikkei többek között a Kalligramban, a Tiszatájban és az Új Forrásban jelentek meg. Jelenleg Szegeden él.
 
A szerző írása korábban a SzegediLapon: Szeged fehéren, feketén