Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014. november 5., szerda, 18 óra       
Emlékezzünk a Nagy Háborúra!
Helyszín: a Faluház klubterme
Egy civil szervezet szerepe a Nagy Háború emlékének ápolásában   
Előadó: Murányi Gábor, a Meritum Egyesület elnöke
 
2014. november 12., szerda, 18 óra
Emlékezzünk a Nagy Háborúra!
Helyszín: a Faluház klubterme
A 46-os ezred a Nagy Háborúban. Szeged és környékének gyalogezrede az I. világháborúban
Előadó: Stenczinger Norbert, hadtörténész
 
2014. december 10., szerda, 18 óra
Emlékezzünk a Nagy Háborúra!
Helyszín: a Faluház klubterme
A Kiegyezéstől Trianonig
Előadó: Dr. Marjanucz László, történész
 
2014. december 17., szerda, 18 óra
Emlékezzünk a Nagy Háborúra!
Helyszín: a Faluház klubterme
Az I. világháború légi csatái – filmvetítéssel egybekötött előadás
Előadó: Vitéz Bokor András

Kiállítás:
 
2014. október 31. – december 20.
Emlékezzünk a Nagy Háborúra! 
A költő és a doberdói fa – Il poeta e l'albero isolato című kiállítás a Faluház Galériában
Megnyitja: Murányi Gábor, a Meritum Egyesület elnöke
Lassan már száz éve annak, hogy az Isonzó mentén, a Karszt-fennsíkon, a hírhedt Doberdón található kis településen, San Martino del Carso-ban háború dúlt. Mintegy 14 hónapon át, 1915. júniusától 1916. augusztusáig több százezer férfi küzdött San Martino rommá lőtt házaiért a Karszt vég nélküli húsdarálójában. 1916 augusztus 16-tól pedig más terepen folytatták a küzdelmet. A felfegyverzett százezrek között ott volt egy 27 éves, utóbb az egész világon ismertté vált katonaköltő, név szerint Giuseppe Ungaretti. A költő katonaként szemlélte a lövészárokból a romhalmazzá lőtt házakat, fejében az elesett bajtársak jártak, akikre mindig szeretettel gondolt. A folyamatosan pusztuló környezetben egyetlen egy tárgy maradt, ami állandó: a kápolna romjainak közelségében álló fa, amely a két szembenálló lövészárok katonái számára formátlanul, bombáktól megtépázva, de mégis szilárdan dacolva a bajjal a harcolók kísérőjévé, sorsukban osztozó társukká magasztosult. Ez a görcsös fadarab a két hadsereg megannyi halottjára emlékeztetett San Martino del Carso környékén és az egész Doberdón. Ez volt a híres eperfa, a szegedi 46-os gyalogezred egyik legfontosabb ereklyéje, amelyet közel 100 éve a két szemben álló hadsereg katonái láthattak a Karszt vidékének köves poklában. Erről a fáról írta 1916. augusztus 27-én Giuseppe Ungaretti költő a híres San Martino del Carso című versét.
A szegedi ezred jelképének és a XX. századi olasz irodalom egyik legnagyobb költőjének sorsa ott, a háború poklában kapcsolódott össze.
A kiállítás e két szálon elindulva mutatja meg a doberdói és az isonzói front történetét, emlékeit.
A kiállítás témája Giuseppe Ungaretti költő, a Karszt katonája és a Doberdói fa, ahogy Magyarországon, illetve l'albero isolato, ahogyan Olaszországban ismerik: a fa, amely mind a két nép számára a szörnyű állásháború szimbóluma lett. 1916. júniusában a 46-os ezred tisztjei és katonái javasolják József főhercegnek, a VII. hadtest parancsnokának, hogy a küzdelmes és véres napok emlékére vágják ki a szinte már teljesen elszáradt és szétlőtt fát, hogy a legnagyobb tisztelettel övezve Szegedre hozhassák.
És a fa közel 100 évvel az I. világháború után – köszönhetően a San Martinói Karszti és Barlangász Csoport és a szegedi Meritum Egyesület tagjainak – visszakerült Magyarországról pontosan arra a helyre, ahol korábban állt...