Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tóth Sándor
Gondolatok
a 130 éve született Petri (Pick) Lajos
és Kisfaludi Strobl Zsigmond kapcsán
 
Napjainkban két jeles szobrászművész születésének ünnepelhettük volna a 130 éves évfordulóját. Petri (Pick) Lajos 1884. június 8-án, Kisfaludi Strobl Zsigmond pedig 1884. július 1-én született. Azonban sem országos lapokban, sem a helyi lapban nem olvastam róluk, sem a rádióban nem hallottam, sem a televízióban nem láttam – igaz televízióm nincsen – e két jeles művészről megemlékezést, holott mindketten számos alkotással kötődnek Szegedhez. Petri (Pick) Lajos ráadásul itt, városunkban is született, felmenője nevét viseli a szalámigyár. Barátjáról, Juhász Gyuláról 1909-ben egy nagyon szép portrészobrot mintázott. Véleményem szerint ez a legszebb Juhász Gyula fejszobor. Károlyi Lajos festőművészről 1915-ben készített büsztöt, 1928-ban állította ki Anyám című portréját, s Balázs Bélánéról is készített bronz arcképet. A Dóm téren, a nemzeti panteonban látható Móra Ferencről készült terrakotta mellszobra, melyet 1960-ban alkotott. Korányi Frigyesről készített domborműve, Eötvös József és Trefort Ágost mészkő emléke egyaránt 1930-ban született.

petripick.jpg

Dr. Boros József emlékét – a Rókusi templom mellett – bronz portrés plakettel és egy életnagyságú ruskicai márvány akttal idézte meg 1928-ban. E nagyszerű szecessziós márványt múzeumi körülmények között kéne őrizni, kiállítani, az időjárás viszontagságaitól óvni, s jelenlegi helyére bronz másolatot készíttetni....
Nemcsak a születési évszám és Telcs Ede műtermében, valamint a mintarajz iskolában eltöltött idő köti össze Kisfaludi Strobl Zsigmondot és Petri Lajost, hanem a Dóm téri panteonban Nagy Lajos király domborműve (1932-ből) és Benczúr Gyula festőművész nagyszerű portréja (1931-ből) szintén összekapcsolják őket.
Ötven évvel ezelőtt Bálint Alajos múzeumigazgatót kértem, hogy a most 105 éve készült, zöldre patinázott Juhász Gyula gipszportrét öntessék bronzba, nehogy a sérülékeny gipsz – a szoborkészítés köztes anyaga – összetörjön, megsemmisüljön. Örülnék, ha megélhetném, hogy a múzeumban bronzban láthassam viszont Juhász Gyula portréját...
Elsődlegesen a helyi művészeti írók, művészettörténészek feladata Petri (Pick) Lajos élettörténetét feldolgozni, munkásságát albumban közkinccsé tenni és a helyi múzeumban állandó kiállításon bemutatni. Talán egyszer majd forgathatják ezt a hiánypótló, értékőrző kiadványt az érdeklődők!
 
 
ts.jpg
Tóth Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész. 1933-ban született Miskolcon, a hatvanas évektől Szegeden élt, a Tömörkény István Művészeti Szakközépiskolában tanított, majd Nyíregyházán és Egerben dolgozott. Jelenleg Szegeden él.