Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Wilhelm József

A „tittytainment”

Amikor a laikusok körében a globalizáció kérdése tárgyalásra kerül, akkor az ezzel a témával kapcsolatban fennálló problémák közül még mindig az a tévhit a legelterjedtebb, hogy a túlnépesedés jelenti a legsúlyosabb gondot, a legégetőbb veszélyt, hiszen a Föld eltartóképessége véges. Bár a Föld lakosságát ma 7 milliárdra becsülik, és évente 75 millióval növekszik, ennél sokkal beláthatatlanabb gond az, hogy a szaporodó lakosságnak hihetetlen mértékben növekednek az igényei. A média hatására a fejlett világ életvitele lett a mérvadó. Minden ember szeretne magának méltóbb környezetet teremteni, és minél többet fogyasztani. A fogyasztói- vagy konzumtársadalom a profitorientált, liberális piacgazdaság következménye, így a túlnépesedés azért is veszélyt jelent - a bolygónk fennmaradása szempontjából -, mert az a Föld tartalékainak felelőtlen elherdálásával párosul. Vagyis arról van szó, hogy a pazarlásunk által megnégyszereződnek/ötszöröződnek a túlnépesedés okozta gondok.

A háborúk, a járványok, a civilizációs népbetegségek, az éhínségek, a fertőzött ivóvíz, a rossz életkörülmények, az egyre súlyosbodó természeti katasztrófák következtében milliók halnak meg évente, de még így is túl gyorsan szaporodik a Föld lakossága. Ám nem csak ennek következményeként tűnnek el erdőhektárok százai, lesznek terméketlenné mezőgazdasági területek, terjeszkednek a sivatagok és szűkül az ivóvízkészlet, hanem azért is, mert a liberális piacgazdaság egyenlőtlenné tette a Földet termelésének elosztását. A vagyon, a fogyasztás ott akkumulálódik, halmozódik a mértéktelenségig, ahol nem kellene. Egyes állítások szerint a világ vagyonának 50%-a 62 család birtokában van. Még, ha nem is igaz az állítás, akkor is azt bizonyítja, hogy teljesen felborult a javak elosztásának a módja. A szegények rétege nem csak amiatt növekszik, hogy körükben nagyobb a születési arány, hanem azért is, mert a középréteg egyre rohamosabban csúszik a semmibe.

 A globalizálódó világ lakosságának legfeljebb öt százalékát ma a szupergazdagok alkotják. Az őket kiszolgáló gondolkodói apparátus (társadalomkutatók, filozófusok, tanácsadók, politikusok stb.), valamint a menedzsereik már régóta fontolgatják, hogy a munkavégzéshez alapvetően szükséges húsz százalék mellett, mit kezdjenek a fölöslegessé vált 80%-nyi megmaradó embertömeggel? Itt kerülnek a képbe a sci-fi irodalom alkotásai, vagy a disztópikus, abnormális társadalmakat bemutató regények írói, akik műveikkel egyes gondolkodókat negatív társadalomrendezési elképzelések irányába ihlettek meg.

Nem kell feltétlenül az összeesküvés-elméletek hívének lenni ahhoz, hogy észrevegyük, egy mind inkább ellenőrzött állam lakói vagyunk, éljünk bárhol is a Földön. Ebben semmi új nincs, hiszen a múltban is így volt ez mindig, csakhogy manapság már kellő technikai-informatikai háttér és megfelelő pszichológiai tudás áll a hatalomtartók kezében céljaik megvalósításához.

Amíg az összeesküvés elméletek hirdetői azt állítják, hogy a Föld lakosságának nagyobb részét (főleg a szegényeket) ki fogják irtani, addig egyes gondolkodók, államférfiak tanácsadói ennél kevésbé „alapos”, de a valódi demokrácia szemszögéből nézve igencsak elképesztő elméletekkel rukkoltak elő. Ilyen elképzelés például „tittytainment”, amit Zbigniew Brzezinski lengyel származású amerikai politológus, politikus, geostratéga nevéhez kötnek. Ő az USA egykori elnökének, Jimmy Carternek volt a nemzetbiztonsági főtanácsadója 1977-1981 között.

A „tittytainment” elméletének az az alapja, hogy mindazok, akik kiesnek a termelésből, szolgáltató-tevékenységből és munkanélkülivé válnak, azokat birkatudatra kell süllyeszteni, ugyanis így nem lázadnak föl a meglévő társadalmi viszonyok ellen, viszont megmaradnak a gazdaság számára fogyasztóknak. A „tittytainment” szóösszetétel lényege, hogy függővé váljanak az „állami ciciktől” (annak szociális programjaitól, olcsó szórakozásaitól, leegyszerűsített demokratikus játszmáitól), és ezért cserébe hálásak legyenek. A szociális juttatásoktól, az ideiglenes vagy részmunkaidős tevékenységektől való függőség mellett ezeket a társadalmi rétegeket a szabad idejükben is valamilyen olcsó szórakozásnak a rabjaivá kell tenni. Például a TV, internet, pornó, videó-játékok, sport, az egészségük, a fiatalságuk, a divat hajhászásának vagy valamilyen hobby rabjává. A lényeg, hogy ilyen tevékenységekkel foglalják le, kábítsák el magukat, ahelyett, hogy a rendszer tevékeny meghatározóivá, a valódi demokrácia igazi alkotóivá váljanak. A végső cél pedig, hogy megelégedjenek azzal, hogy 4 évente, a választások idején kiéljék demokratikus jogaikat, egyszerű szavazógépekké legyenek.

A pszichológia eredményeinek figyelembe vételével ma már megengedik a politikai felháborodás folytonos, de ellenőrzött kiélését is. Ez a fölösleges „gőz”, a társadalmi elégedetlenség levezetésére szolgál, és többnyire a médiák irányításának a segítségével valósul meg. Bizonyos „témakörökben” megengedettek a tüntetések is, amelyeket előre be kell jelenteni, meg kell szervezni, és amelyeket a rendőrség és a bekamerázott világ folyamatosan figyelemmel kísér.

A „tittytainment modellje, vagyis az „állami cicifüggőség” egyre inkább megvalósulni látszik a fejlett országokban. Ott a munkavállalók és az állam rájöttek arra, hogy nagy bajban vannak a mind jelentősebb számú munkanélküli miatt, hiszen ipari termelésüket a fejletlen országokba helyezték, vagy áttértek a robotizált gyártásmódokra. Ezekben az országokban egyre többen süppednek politikai és társadalmi közönyösségbe, ahol a megbabonázott tömegek fontosabbnak tartják a szórakoztatásukat, a hobbyjukat és fogyasztói kényszerüket a saját családjuknál, közösségüknél.

A „tittytainment megvalósítói rájöttek, hogy a lecsúszott tömegek emberi mivoltát, önbecsülését is fenn kell tartani, vagyis biztosítani kell számukra a társadalmi megbecsülés látszatát. Ezért megindult az elképzelés „átcsomagolása”, új marketingstratégiája. Ennek szemléletében kísérleteznek a mostanában sokat tárgyalt alapjövedelemről. Ez egy mindenki számára járó biztos bevétel, fizetés bevezetése lenne, bármiféle korlátozások nélkül. Az alapjövedelem jobban hangzik, mint a munkanélküli vagy szociális segély, családi pótlék stb. Az alapjövedelem bevezetése kétség kívül hihetetlen társadalomfejlődési potenciálokat rejt magában, ha a társadalom megfelelő irányban ösztönzi az embereket, de a korábbi mellékvágányokra való siklásokat látva (pl. kommunizmus), igencsak óriási a kihívás.

A lényeg, hogy a túlfogyasztás és a túlszaporodás következtében minél előbb meg kell találni a világtársadalom működésének erkölcsileg elfogadható és megvalósítható modelljét. A kísérletezgetésekre nem maradt idő, hiszen egyre csak szaporodnak a megoldásra váró válságok, problémák, feszültségek. Az apokalipszis előtti pillanatokban vagyunk.

 

 

wilhelmjozsef.jpg
Wilhelm József a németországi Tübingenben született, különféle, többek között magyar, német, horvát, szlovák és miegymás génekkel kezelt ősök örököseként az 1970-es esztendőben. A Bácska Doroszló nevű falujában él. Történelemre okítja diákjait, ezen felül a művelődést szervezné olykor. Az írás élete kedves, de nem meghatározó része. Verseit, prózáit lapunk mellett a Kilátó, a Napút, a Sikoly, a Képes Ifjúság, a 7 Nap, a Családi Kör és a Dunatáj közölte, valamint a Kartc Irodalmi és Művészeti Online Folyóirat. A Szeged effekt 2 antológia szerzője.
A szerző írásai korábban a SzegediLapon: A felvilágosodás korának látnokaMindennapi törékenységA szenátusi határozatoktól...HitelbenCéltalan párhuzamA népesedési eltérések globális veszélyeiNapóleon, a mítoszgyártóA tömeges áttelepítések történelmi háttereAz egyedüli jóA terrorizmus történetének rövid áttekintéseAz ősz ízeHalántékáról csurgó álszánalomNövények a világtörténelem színpadánHőségAmnéziaA kommunikáció történetének...Harsogó kozmoszA malediktológia rövid áttekintése A láthatatlan vértRecenzió Sándor Zoltán kötetérőlFelőrlő közelharc az I. világháborúbanA hálóbanLélekmélység a kábeli űrzavarbanA karácsony csodája a fronton...A téli tájakA vegyi fegyverek...KerekdedA villámháború tervének fejlődése...KéplékenységAz első világháború kitöréséhez vezető útAz ÖrökszobárólA nagy háborúra való 100 éves megemlékezések csúf csapdáiMenni vagy nem lenniElhagyott othonokA lét cuppantása2 versA fejedelem, aki...Frázispufogtató korA szülőföldtelenség feléApránként a meghittség feléAz örömmámorért mindentProcesszióA diktatúrák jellemzőiVégletekHász Róbert regényérőlÉgi bolondozásEgy modernkori babona...Az édenkert pereménKedveske versA milánói edictumSétaA nagyvárosok mint az emberiség...Vass Tibor kötetérőlTélVárakozásbanTeremtett világA valóság hanyatlásaHiszekA modern háborúkTámaszpont...ElakadvaMódhatározóHogyan gyártanak tervszerűen szemetet...?ÁdventHivatásos lelki barátok