Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Új művészkávézó és klub nyílt Szegeden

A Mikszáth Kálmán utca 20. szám alatt (a volt Fren Club helyén) nyílt meg Szeged legújabb kávézója és klubhelyisége. A kávézó nem véletlenül viseli magán az „Art Cafe” jelzőt, hiszen az üzemeltető cég (Origó Fókusz Kft.) és az ART-TOUR Kortárs Összművészeti Egyesület közös célja, hogy idővel egy olyan kulturális és művészeti teret hozzon létre, ahol a különböző szórakoztató és társasági események mellett, helyet kaphatnak a már ismert és még ismeretlen alkotók, alkotó közösségek művei is.ceger.jpg
A ZERO leginkább – de nem kizárólag – a 16-35 éves korosztályt célozza meg programjaival. Mivel egy befogadó, az új ötletek iránt nyitott kulturális színtér kíván lenni, ezen belül is elsősorban a fiatalokhoz szól, de a rendszeresen visszajáró vendégek mellett a programok tematikus jellege fogja meghatározni a mindenkor aktuális közönséget. Mottója akár a „Veletek együtt, nektek!” is lehetne, mivel bízik abban, hogy a lelkes és kreatív fiatalok érdeklődését sikerül felkeltenie, és rövid idő elteltével együttműködésre, közös munkára tudja őket ösztönözni – ahogy ez már most a kezdetekkor is megmutatkozik –, hogy együtt olyan rendezvényeket valósítsanak meg, amikre szívesen jönnek el, amiknek a szervezésében ők maguk is tevékenyen részt vesznek, ill. amiknek maguk is szereplői, résztvevői.
A ZERO természetesen nem csak a kultúra és művészet iránt érdeklődőknek ad teret. Az elkövetkezendő 1 hónapban még csak, mint kávézó üzemel, és ezt a funkcióját később is megtartja, így szívesen várja azokat a vendégeket is, akik csak egy finom kávéra, vagy teára térnek be hozzá. Tematikus kiállításaival azonban minden hónapban találkozhatnak a kedves vendégek, s ez által a kultúra és művészet egy apró szeletével is megvendégelik őket.
panorama-kep-zero.jpg
 
A ZERO szeretne hozzájárulni Szegeden egy szemléletváltáshoz, egy új „kulturális forradalom” kialakulásához, amin belül azok a szubkultúrák és azok a rétegek is teret kaphatnak, akik eddig hely és infrastruktúra híján, vagy „stílusbeli különbségek és eltérések” miatt, nem tudtak máshol gyökeret verni, bemutatkozni. A ZERO célja az összefogás, az összetartás és az „együtt könnyebb” elvének elhintése a fiatalok körében. Egy igazi közös fórumot szeretne biztosít az amatőr, vagy fiatal tehetségeknek. Egy olyan közeget, ahol nem tűnik furcsának, hogy ugyanazon a helyen több zenei, művészeti stílus is megfér a palettán, és ahol mindenki alakíthatja, formálhatja a jelen kultúráját, saját tudása és érdeklődése szerint. Hiszen, lényegében itt bárkiből lehet szervező, ha kellően motivált, van egy jó javaslata és képes csapatban is dolgozni.
Legyen szó akár zenéről, irodalomról, színházról, kiállításról vagy más egyéb művészeti megnyilvánulásról, a ZERO szeretne a szabadidő hasznos eltöltésére színvonalas programokat kínálni. „Kulturális inkubátorházként” szeretné magába integrálni az erre fogékony rétegek elképzeléseit, a bennük rejlő tehetséget. Törekvésük lényege, hogy az igények, az infrastruktúra, a háttér, a szakmaiság, az új ötletek, a lendület és a személyes motivációk egy közös térben találkozzanak, és ott ki-ki megtalálja a számára szükséges elemeket és kapcsolatokat ötletei megvalósításához. Mindeközben pedig jól érezzék magukat, szórakozhassanak, olyan programokon vegyenek részt, ami a szívükhöz közel áll.
Az Art Cafe az ART-TOUR Egyesület révén, nem csak a személyek és baráti társaságok, csoportok irányába nyitott, de szívesen működne együtt a jövőben más egyesületekkel, cégekkel és partnerekkel is, akik hasonlóan fontosnak érzik a közösségi szellem építését, az önszerveződő törekvések megvalósulását mind a kultúra, mind a művészetek terén.
A ZERO tehát nem csak egy kávézó, nem csak egy bár, és nem csak koncertek vagy színházi előadások helyszíne kíván lenni, de egy közösségépítő színtér is, ami magában foglalja az egyént épp úgy, mint a kis közösségeket. A mindennapjaik részévé válva, s fokozva mindezzel a fiatalok „kultúrszomját”, az önként végzett munka iránti érdeklődésüket és a saját belső motivációjukat is.
Ezek eléréséhez persze szükség van arra, hogy minél többen megismerjék a helyet és vele együtt a kezdeményezést is…
A ZEROban jelenleg is futó kiállítás egy street art stílusban alkotó szegedi fiatal, Treplán Gábor munkáit mutatja be, amelyet a vendégek február 9-éig tekinthetnek meg a kávézóban. Majd február 14-ével új kiállítást nyit a ZERO, erotika témakörben, főként képzőművészeti alkotásokból, illetve ehhez kapcsolódó egyéb, performansz jellegű eseményekből fog állni a program… Egyéb projektek pedig, szervezés alatt álnak. További információk a helyszínen, illetve a facebookon találhatóak, vagy e-mailen kérhető tájékoztatás.
Minden kedves érdeklődőt vár sor szeretettel a ZERO! – „A legkülönlegesebb szám a nulla. Őt origónak és kiindulópontnak is szoktuk nevezni. Ha leírjuk a nullát, tulajdonképpen egy végtelenített kört ábrázolunk. Az örökkévalóság, a roppant terjedelem, és a határtalanság szimbóluma.”