Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


logo_hu.png
A „Nyilvánosságtól elzárt 1848-49-es kultúrkincsek bemutatása a nagyközönségnek” projekt szegedi kiállítás megnyitója
 
A „Nyilvánosságtól elzárt 1848-49-es kultúrkincsek bemutatása a nagyközönségnek” projekt keretében Szegeden folytatódik és kapott helyet a Volt egyszer egy múzeum – válogatás az egykori Aradi Ereklyemúzeum kincseiből címet viselő történelmi kiállítás. A Csongrád Megyei Önkormányzat, az Aradi Múzeum Együttes valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum együttműködésével létrejövő, európai uniós finanszírozással megvalósuló tárlat ünnepélyes megnyitóját 2012. február 7-én rendezték Szegeden a Móra Ferenc Múzeumban. A kiállítás az 1848-49-es szabadságharc emlékeit, dokumentumait mutatja be a látogatóknak.
1891-től az aradi lokálpatrióta értelmiség kezdeményezésével hosszú évek kutató-, gyűjtőmunkájának köszönhetően gyűlt össze a felbecsülhetetlen értékű szakgyűjtemény, melyet a hatvanas években raktárak mélyére száműztek. A tárgyak emiatt nagymértékben károsodtak.  
A gyűjtemény nagy részét magyar és román szakemberek restaurálták. A kiállítást több mint 150 darab, a forradalom és szabadságharc számos kiváló személyiségének emléktárgyaiból szervezték meg.
A tárlaton olyan érdekességek is megtekinthetők, mint Aulich Lajos honvéd tábornok szablyája, gróf Batthyány Lajos házisapkája vagy gróf Vécsey Károly honvéd tábornok levélnehezéke.
Arad és Pécs után ad most Szeged otthont a kivételes kincseket bemutató tárlatnak.
A különleges élményt nyújtó időszaki kiállítás 2012. február 7-től 2012. március 4-ig lesz megtekinthető a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.
 
 
A projekt neve:      HURO 0901/237 A nyilvánosságtól elzárt 1848-49-es kultúrkincsek bemutatása a nagyközönségnek
Kedvezményezett:      Csongrád Megyei Önkormányzat
                  Aradi Múzeum Együttes
ERFA támogatás összege:  170.000 EUR
A projekt kezdete:               2011. 03. 01
A projekt vége:                    2012. 02. 29
 

nevtelen.png

 
Csongrád Megyei Önkormányzat Sajtószolgálata