Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 Író Kávézó
 
Veszelka Attila, a Szegedi Írók Társaságának elnöke hívott kávé melletti beszélgetésre néhány Szegedhez kapcsolódó írót június 10-én az Ünnepi Könyvhét központi helyszínére, „a ló farához”, az immár hagyományos könyvheti Szegedi Írók napja alkalmából.
Elsőként az Apatinból származó Pásthy Júliával beszélgetett, arról, hogyan került az írónő Szegedre, mi köti e városhoz, mit ír éppen…

pasti-julia.jpg

Másodikként – az udvariasság követelte sorrendről átváltva az ábécé-rendre – Bene Zoltán ült fel a pódiumra, aki a Magyar Írószövetség Csongrád megyei Csoportjának titkára, s aki Veszelka kérdései mentén először a gyermekkoráról mesélt, illetve a szegedi Tömörkény Gimnáziumról, ahol tanult, majd arról, miként érez e város iránt, végül a legújabb kötetét firtató kérdés kapcsán szólt néhány szót.

bene-z.jpg

Harmadikként Horváth Dezsőre került a sor, hogy meséljen szegedi kerékpáros és egyéb élményeiről, díjairól – és persze legfrissebb, illetőleg készülőben lévő műveiről.

horvath-dezso.jpg

Negyedik íróként Horváth Péter lépett a színpadra, akit Veszelka Attila a színészi múltjáról kérdezett először, melyet az ismert szerző felejthetőnek tart. Annál felejthetetlenebbek azonban a színházhoz köthető (és egyéb) művei. Szegedhez való viszonyáról ő is mesélt.

horvath-peter.jpg

Végül – de nem utolsósorban – Sándor János Érdemes Művész, Jászai Mari-díjas rendező, színháztörténész következett, aki egy igazán derűs és élénk finálét biztosított az Író Kávézó közönsége számára, annak ellenére, hogy az elmúlással kapcsolatos gondolatait is ecsetelte, s elárulta, hogy „halóhelyéül” immár Szegedet választotta. Minderről és különleges gyűjteményéről sajátos humorral és szemmel látható életerővel mesélt.

sandor-janos.jpg

Fábián Attila
 
 
 
attila_most.jpg
Fábián Attila 1973-ban született Szegeden. Kaposváron szerzett agrármérnöki diplomát 1997-ben, ezután egy évig Bábolnán, majd közel 10 évig Budapesten élt és dolgozott, többek között a KSH-nál, illetve a Földművelésügyi Minisztérium egyik alintézményénél. 2000 végétől 2002 végéig az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségének kommunikációs asszisztenseként tevékenykedett, honlapot, hírlevelet szerkesztett. Ezt követően szabadúszó lett, s angol magántanárként, illetve fordítóként dolgozott. 2007 végén szakfordítói oklevelet szerzett természettudományok szakterületen. Szegeden él, fordítóként, tolmácsként dolgozik.