Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hungarikum Ünnep

Rendezvénysorozat a Dél-Alföldön

 

hlogo265x174.jpgA magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvényt 2012. áprilisában fogadta el a Magyar Országgyűlés. A kihirdetést követően, 2012. októberében 16 taggal megalakult a Hungarikum Bizottság, 2013. április 17-től pedig hatályossá vált a törvény végrehajtási rendelete a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról.

A Hungarikum Bizottság elnöke pályázatot hirdetett a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására, az ezen értékeket bemutató terek kialakítására, rendezvények szervezésére. A pályázaton nyert támogatásból valósítja meg a Közélet Alapítvány Hungarikum Ünnep a Dél-Alföldön című rendezvénysorozatát.

A rendezvények időpontjai és helyszínei:

2014.01.08. (csütörtök) Szatymaz (Dankó Pista Művelődési Ház, Dózsa György u. 42.)

2014.01.09. (péntek) Algyő (Algyői Faluház és Könyvtár, Búvár u. 5.)

2014.01.10. (szombat) Deszk (Deszki Faluház és Könyvtár, Tempfli tér 8.)

A programok mindhárom napon 15 órától 19 óráig tartanak.

A Csongrád Megyei Közgyűlés a nemzeti örökség megőrzése, a nemzeti azonosság-tudat erősítése érdekében 39/2013. (VI.7.) Kgy. határozatával döntött a Csongrád Megyei Értéktár felállításáról, amely azóta is folyamatosan bővül. A Közélet Alapítvány rendezvényeinek célja, hogy népszerűsítse a Csongrád Megyei Értéktárat, valamint a Dél-Alföld hungarikumait, kiemelt nemzeti értékeit.

A települési önkormányzatok döntést hozhatnak arról, hogy kívánnak-e élni a települési értéktár létrehozásának lehetőségével. Települési Értéktár Bizottságot hozhatnak létre, amelynek feladatai közé tartozik a településen fellelhető nemzeti értékek azonosítása, összegyűjtése, valamint azok megyei értéktárba történő megküldése. A Közélet Alapítvány most olyan Csongrád megyei településeken (Algyőn, Deszken és Szatymazon) szervez Hungarikum Ünnepet, ahol még nincs települési értéktár. Ezen rendezvények célja, hogy felhívják a lakosság és a helyi döntéshozók figyelmét arra: érdemes összegyűjteni a helyi értékeket, hiszen azok a megyei értéktárba kerülve nagyobb publicitást nyernek, növelik a település hírnevét, közvetve a gazdaság fellendüléséhez is hozzájárulhatnak. A helyben összegyűjtött értékek bizonyos kritériumoknak megfelelve felkerülhetnek a kiemelt nemzeti értékek, sőt, akár a hungarikumok listájára is.

A Hungarikum Ünnep a Dél-Alföldön című rendezvénysorozat keretében bemutatásra kerül egy vándorkiállítás, amely áttekintést ad a hungarikum-törvény adta lehetőségekről, az értéktárak rendszeréről. Bemutatja a Dél-Alföld hungarikumait, köztük a csabai és a gyulai kolbászt, a Pick és a Herz téliszalámit, a makói hagymát és a halasi csipkét. Tablók mutatják be a Dél-Alföld kiemelt nemzeti értékeit is, az alföldi kamillavirágzatot, a szőregi rózsatövet, a csongrádi bort, a békési szilvapálinkát, a szentesi paprikát valamint a szegedi fűszerpaprika-őrleményt.

A rendezvények része egy előadás-sorozat is, melynek keretében Magyar Anna, a Csongrád Megyei Értéktár Bizottság elnöke bemutatja a Csongrád Megyei Értéktárat. Székely Anna, a Csongrád Megyei Értéktár Bizottság tagja felvilágosítást ad a helyi értéktárak létrehozásával, működésével kapcsolatban. Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke, a Csongrád Megyei Értéktár Bizottság tagja a hungarikumok médiában való megjelenéséről és köztudatban elfoglalt helyéről beszél. Az érdeklődők bizonyos kiemelt nemzeti értékekről is hallhatnak előadásokat, melyeket konzultációs lehetőség követ.

A Hungarikum Ünnepek műsorral zárulnak, helyi és meghívott előadók szereplésével. A rendezvényeket gasztronómiai bemutató, kóstoló, valamit kézműves termékek vására kíséri.

fm_logo_szines.jpg

hungarikum_bizottsag_logo.jpg

 

A kiállítás és a rendezvények a HUNG-2014/1313 számú pályázat keretében, a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával kerülnek megvalósításra.

Kedvezményezett: Közélet Alapítvány