Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hegedűs Réka és Tóth Edit
Nem csak a hó lassította le Szegedet
Slow hétvége a Belvárosi moziban
 

p1360470.jpg

Több intézmény, köztük a Somogyi-könyvtár, a Móra Ferenc Múzeum, a D2 Ifjúsági Fejlesztő- és Médiaközpont, a Déri Miksa Szakközépiskola, valamint a helyszínt biztosító Belvárosi mozi együttműködésével számos, a Slow mozgalomhoz kapcsolódó programon vehettek részt az érdeklődők január 25-én és 26-án.
Magáról a slow mozgalomról 1986 óta beszélhetünk, amikor is a híres gasztroblogger és étteremkritikus, Carlo Petrini a római Spanyol Lépcsőknél egy tál hamisíthatatlan, olasz tésztával a kezében tiltakozott a McDonald’s megnyitása, valamint a gyorséttermek által kínált globalizált ízvilág ellen. Ekkor még csupán a Slow Food, a lassú étel állt a mozgalom középpontjában, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy étkezésinknek adjuk meg a módját, lassan fogyasszuk el és fedezzük fel ételeinket és élvezzük az ízeket.
Légy turista a saját városodban, és figyelj oda környezeted szépségeire a legapróbb részletekben is!  hirdeti a slow filozófiája. A lassú utazás során például ne az legyen a célunk, hogy sorra kipipáljuk a megnézendő látnivalókat a listánkról, hanem a nyugodt és tartalmas szemlélődés!
 
p1360623.jpg
 
Az elmúlt 28 év során rengeteg követője akadt a mozgalomnak, s ma már az élet számos területére kiterjedt úgy, mint a gyereknevelés, az olvasás, a médiafogyasztás, a mozi, a divat, a design, az üzleti élet, a munkahely világa és a városi lét. A szegedi Slow hétvégén a látogatók ezen területekbe nyerhettek bepillantást a programok által.

p1360602.jpg

A Somogyi-könyvtár olvasásra buzdító programokkal készült. Kínálatuk számos, a slow filozófiához kapcsolódó könyvből és szakirodalomból állt, valamint az olvasni vágyók népszerű gasztroregényekbe is belelapozhattak. Továbbá „Bújj bele a könyvbe” jelszóval az érdeklődők könyvadaptációból készült filmekkel is megismerkedhettek, valamit a híres szegedi író, Móra Ferenc műveiből is válogathattak. Mindemellett a könyvtár bemutatta a Márai-program keretein belül érkezett legújabb könyvajánlatait is, illetve a látogatók egy interaktív program részeként vágyaikat is megörökíthették a kívánságfán.
 
p1360612.jpg
 
A Déri Miksa Szakközépiskola tanulói Weöres 100 címmel egy interaktív tablóval készültek, míg a Móra Ferenc Múzeum  kincskereső játékokkal készült a gyerekek számára. A programra érkezők könyvcserén, vegetáriánus ételkóstolón, jóga bemutatón, hangfürdőn, frissítő ülőmasszázson, kézműves foglalkozásokon vehettek részt, a gyerekeket pedig játszósarok, diavetítés és meseolvasás várta. Délután pedig a mozizni vágyók a slow filozófiához kapcsolódó filmeket tekinthettek meg.
A Slow hétvége kapcsán Szabó Éva Andreát, a Belvárosi mozi vezetőjét faggattuk: honnan jött az ötlet, hogy a Belvárosi mozi adjon otthon a szegedi Slow hétvégének?
– Egyik éjjel éppen a Petőfi Rádiót hallgattam – felelte Szabó Éva –, ahol Krajcsó Nelli a budapesti Slow mozgalom vezetője adott interjút, aki elmondta, hogy korábban egy multinacionális cégnél dolgozott és ebből adódóan olyan stresszes életet élt, hogy már pszichoszomatikus tünetek jelentkeztek nála. Majd eljött az a pont, amikor megelégelte ezt az életformát és úgy döntött változtat. Annyira szimpatikus volt számomra ez a filozófia, hogy kollégáimmal úgy határoztunk, hogy egy hétvége erejéig Szegedre is elhozzuk ezt az újító szemléletet.
Mivel a Belvárosi mozi, a Somogyi-könyvtár és a Móra Ferenc Múzeum közös munkája révén jött létre ez a hétvége, arra is kíváncsiak voltunk, a Belvárosi mozi vezetője mit gondol erről az együttműködésről?
– Nagyon sokat köszönhetünk a többi, a programban közreműködő társintézménynek, úgymint a D2 Ifjúsági Fejlesztő- és Médiaközpontnak, valamint a Déri Miksa Szakközépiskola tanulóinak – válaszolt Szabó Éva. – Nélkülük nem jött volna létre ez a hétvége. A helyi intézmények összefogása azért is fontos, mert ezáltal erősíthetjük egymást és még színesebbé tehetjük a város programkínálatát. Éppen ezért, ha lehetőség adódik, a Belvárosi mozi is minden évben kapcsolódik a Múzeumok éjszakája programsorozathoz, valamint a Somogyi-könyvtár könyvheti rendezvényein is képviseltetjük magunkat.
 
p1360559.jpg
 
Arra is kíváncsiak voltunk, melyik program volt a személyes kedvence?
– Nem volt elég időm mindent kipróbálni – vallotta be a Belvárosi mozi vezetője –, de a közös hangfürdő új és különleges élmény volt számomra és remélem azok is így gondolják, akik együtt töltötték azt a közel két órát. Többek között a természet legkülönfélébb hangjai szólaltak meg úgy, mint a tenger morajlása vagy a fákon a madarak éneke, valamint gregorián férfikórus hangjai is felcsendültek és mindegyiknek más-más hangulata volt, másképp hatott az emberre. A program első napján pedig a jóga filozófiájáról hallhattunk egy beszámolót Simon József, Govinda jógaoktatótól és aki kedvet kapott, ki is próbálhatta ezt a különleges sportot. Olykor azonban egy jó film is segíthet a lazításban. Mi, a Belvárosi moziban is olyan „lassú” alkotásokat válogattunk össze a programra, melyek nem akciófilmek, hanem olyan művek, amelynek megvan a saját ritmusa, amelybe a nézők bele tudnak helyezkedni. Amennyiben jövőre is alkalmunk nyílik megrendezni a Slow hétvégét, szeretnénk, ha a filmek nagyobb központi szerepet játszanának.
Végül afelől érdeklődtünk, számíthatunk-e rá, hogy jövőre is megrendezik a Slow hétvégét?
Szabó Éva Andrea megnyugtató válasszal szolgált:
– Néhány apró mozzanatot leszámítva, amelyre jövőre több figyelmet kell fordítani, sikeresnek vélem a programot, és mivel hagyományteremtő szándékkal készültünk az idei rendezvényre, remélem jövőre is alkalmunk nyílik egy hétvége erejéig lelassítani Szeged életét.
Mi ott leszünk!  
 
p1360694.jpg
Tóth Edit és Hegedűs Réka a Slow hétvégén
 
 
  
heged_s-reka.jpg
Hegedűs Réka 1990. június 14-én született Gyulán. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Kommunikáció- és Médiatudomány Mesterképzésének végzős hallgatója. Az egyetemi alapképzés során a fő szakiránya, a Public Relations mellett, elvégezte a Nyomtatott sajtó szakirányt is. Tanulmányai során több egyetemi lap munkatársa volt. Legfőbb érdeklődési területe a kulturális kommunikáció, jelenleg a szegedi Somogyi-könyvtár kommunikációs munkáját segíti. Szabadidejében is szereti az aktív, szellemi kikapcsolódást, gyakran jár moziba, színházba és múzeumi rendezvényekre.

toth-edit.jpg
Tóth Edit 1986. október 4-én született Békéscsabán. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán Kommunikáció- és Médiatudomány mesterszakon végzős hallgató. 2010-ben anglisztika szakon, amerikanisztika szakirányon szerzett üzleti angol és turizmus specializációs alapszakos diplomát. 2012-ben pedig a Kommunikáció- és Médiatudomány alapképzésen a Public Relations szakirányt végezte el. Pillanatnyilag a szegedi Somogyi-könyvtárban lát el PR gyakornoki feladatokat. Szabadidejében szívesen olvas, és érdeklődést mutat a környezetvédelem iránt.