Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hegedűs Réka és Tóth Edit  
130 év távlatából a Somogyiban
Kiállítások a nyomdaipar és a közlekedéstörténet fejezeteiből
 
Április 10-től két kiállítást is megtekinthetnek az érdeklődök a Somogyi-könyvtárban. A földszinti kiállítótérben a 130 éves szegedi kötöttpályás közlekedés és az immár 35 éve elindult trolibusz közlekedés évfordulója alkalmából A lóvasúttól napjainkig címmel dokumentumkiállítás nyílt, amelyet az Életképek a kötöttpályás közlekedés történetéből című fotókiállítás tesz gazdagabbá. Az 1879-es nagy szegedi árvíz utáni városfejlesztő intézkedések kulcsfontosságú szerepet játszottak a közlekedés fejlődésében is. Ennek köszönhetően 1884-ben megjelent az első lóvasút, amely fontos mérföldkőnek számított a kötöttpályás közlekedés létrejöttében. Míg már az 1909-es évben elindulhatott a szegedi villamos közlekedés, addig az első trolibuszvonal kiépítésére egészen 1979-ig várni kellett az utazóközönségnek. A tárlaton korabeli újságcikkek, valamint 20. század eleji képeslapok, menetrendek és plakátok hirdetik a város közlekedéstörténetének legfontosabb pillanatait, továbbá a Szegedi Közlekedési Kft.-nek köszönhetően a villamosvasút vonalhálózatát bemutató helyszínrajzok, jelvények, menetjegyek és egyéb különleges relikviák is színesítik a kiállítást.
 
plakat_kep_2014.jpg
 
  A második emeleten bemutatott tárlaton a Pallas Irodalmi és Nyomdai Részvénytársaság 130 éves megalakulására emlékeznek a szervezők. A nyomda egészen 1945-ig kiadóként is tevékenykedett, ellenben a Pallas név az 1893-ban indított lexikonsorozattal vált igazán ismertté. A kiadóban alkalmazott nyomdaipari technikák, mint a Typograph szedésgyorsító készülék használata országszerte úttörőnek számított a maga idejében. A Pallas Rt. történetét könyvritkaságok bemutatásával illusztrált kamarakiállítás foglalja össze.
 
img_8747.jpg
 
  A Szeged közlekedését bemutató tárlat május 7-ig, míg a Pallas nyomda történetét illusztráló kamarakiállítás május 1-jéig látogatható a Somogyi-könyvtárban.
 1979.-apr.-29.-trolivonal-megnyitasa.jpg
 
  
heged_s-reka.jpg
Hegedűs Réka 1990. június 14-én született Gyulán. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Kommunikáció- és Médiatudomány Mesterképzésének végzős hallgatója. Az egyetemi alapképzés során a fő szakiránya, a Public Relations mellett, elvégezte a Nyomtatott sajtó szakirányt is. Tanulmányai során több egyetemi lap munkatársa volt. Legfőbb érdeklődési területe a kulturális kommunikáció, jelenleg a szegedi Somogyi-könyvtár kommunikációs munkáját segíti. Szabadidejében is szereti az aktív, szellemi kikapcsolódást, gyakran jár moziba, színházba és múzeumi rendezvényekre.

toth-edit.jpg
Tóth Edit 1986. október 4-én született Békéscsabán. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán Kommunikáció- és Médiatudomány mesterszakon végzős hallgató. 2010-ben anglisztika szakon, amerikanisztika szakirányon szerzett üzleti angol és turizmus specializációs alapszakos diplomát. 2012-ben pedig a Kommunikáció- és Médiatudomány alapképzésen a Public Relations szakirányt végezte el. Pillanatnyilag a szegedi Somogyi-könyvtárban lát el PR gyakornoki feladatokat. Szabadidejében szívesen olvas, és érdeklődést mutat a környezetvédelem iránt.