Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hegedűs Réka és Tóth Edit
Rubinpiros tangó a Somogyiban
Cseh Tamás emlékkiállítás a magyar kultúra napján
 
„Elmegyek az Ifjakhoz, hátha ott vagyok.
És ha ott vagyok, beszélek egy kicsit magammal.”
Cseh Tamás üzenete barátjához, Bereményi Gézához
 
Képek dala címmel nyílt kiállítás Cseh Tamás munkásságáról és életéről január 22-én a Somogyi-könyvtár folyóiratolvasó-termében.
 
img_7223.jpg
 

img_7222.jpg

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, mivel Kölcsey Ferenc ezen a napon tisztázta le Himnusz című költeményének kéziratát. De ez az a nap is, amelyen megszületett Cseh Tamás, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, énekes, előadóművész. A legendás énekes felesége, Császár Bíró Éva ajánlott fel néhai férje személyes tárgyaiból és grafikáiból egy tárlatra valót, s ezekből nyílt kiállítás a Somogyi-könyvtárban a kultúra ünnepén. A rendezvényt Bérczes László, a kaposvári Csiky Gergely Színház rendezője és művészeti vezetője nyitotta meg, aki maga is jó barátja volt az énekesnek és a művész személyes elbeszélései alapján könyvet is írt az életéről. „Szükségszerű véletlen, hogy a magyar kultúra napja és Cseh Tamás születésnapja egybeesik, de jó, hogy ez így van, hiszen méltók egymáshoz” – mondta a rendező.

img_7225.jpg

A rendezvény során olyan, az énekes életét végigkísérő családi képekkel, hanganyagokkal és felvételekkel találkozhatott a nagyközönség, amelyeket ezidáig még nem mutattak be.  Az előadás során jól ismert Cseh Tamás dalok is felcsendültek, úgy mint a Megyek az utcán lefelé és a Rubinpiros tangó című szerzemények. Egy sohasem hallott felvételből kiderült, hogyan ismerkedett meg a zenész Bereményi Géza író, filmrendezővel, aki számos dalszöveget szerzett a művész részére. Korunk szellemével ellentétben Cseh Tamás különösen ragaszkodott a tárgyakhoz. A kiállításra látogatók az énekes íróasztaláról származó, nagy becsben tartott leveleit, tükreit, feljegyzéseit, könyveit és egyéb relikviáit is megtekinthetik.
Cseh Tamás művészi nagysága abban rejlik, hogy szerzeményeit nem tudta kétszer ugyanúgy előadni. A jelennek élt, minden dala a közönség előtt az adott pillanatban kelt életre. A kiállítás végén bemutatott, egy-egy koncert alkalmával a meghajlásaiból összeállított videómontázs jól tükrözi, hogy közel negyvenévnyi előadói pályafutással a háta mögött is könnyen zavarba jött a közönség szeretetétől. Bérczes szerint pusztán megemlékezésként tekinteni a kiállításra nem lenne méltó Cseh Tamás emlékéhez, hiszen ő mindvégig az élet szeretetét sugározta a közönség felé.
 
img_7209.jpg
 
A Képek dala című kiállítás február 22-ig tekintető meg a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasójában.
 
Fotók: Somogyi-könyvtár
 
 
  
heged_s-reka.jpg
Hegedűs Réka 1990. június 14-én született Gyulán. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Kommunikáció- és Médiatudomány Mesterképzésének végzős hallgatója. Az egyetemi alapképzés során a fő szakiránya, a Public Relations mellett, elvégezte a Nyomtatott sajtó szakirányt is. Tanulmányai során több egyetemi lap munkatársa volt. Legfőbb érdeklődési területe a kulturális kommunikáció, jelenleg a szegedi Somogyi-könyvtár kommunikációs munkáját segíti. Szabadidejében is szereti az aktív, szellemi kikapcsolódást, gyakran jár moziba, színházba és múzeumi rendezvényekre.

toth-edit.jpg
Tóth Edit 1986. október 4-én született Békéscsabán. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán Kommunikáció- és Médiatudomány mesterszakon végzős hallgató. 2010-ben anglisztika szakon, amerikanisztika szakirányon szerzett üzleti angol és turizmus specializációs alapszakos diplomát. 2012-ben pedig a Kommunikáció- és Médiatudomány alapképzésen a Public Relations szakirányt végezte el. Pillanatnyilag a szegedi Somogyi-könyvtárban lát el PR gyakornoki feladatokat. Szabadidejében szívesen olvas, és érdeklődést mutat a környezetvédelem iránt.